Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommun satte in halv miljon – på fel konto

Tjörns kommun skulle sätta in en halv miljon kronor till ett postgiro-konto. Men pengarna hamnade galet fel – och skickades i stället till en privatperson.

Tjörns kommun skulle sätta in en halv miljon kronor till ett postgiro-konto.

Men pengarna hamnade galet fel – och skickades i stället till en privatperson.

En privatperson som vägrade betala tillbaka.

Det var i somras som Tjörns kommun skulle betala 500 000 kronor till en leverantör som gjort ett jobb åt kommunen. Men då gick någonting väldigt snett.

När kommunens handläggare skulle betala ut pengarna, kryssade handläggaren inte i att det skulle vara ett plusgirokonto. I stället kryssades rutan för bankgiro – och det kontot ägdes av någon helt annan än leverantören.

Pengarna hamnade i stället hos en privatperson i Halmstad, och först flera månader efter misstaget upptäckte kommunen att det blivit fel.

– Dels hörde leverantören av sig och frågade var pengarna tagit vägen. Dessutom såg man i samband med delårsbokslutet att pengarna hade gått till fel mottagare, skriver kommunen i sin polisanmälan.

När kommunen undersökte vem som ägde kontot, tog man kontakt med kvinnan – som då inte ville betala tillbaka pengarna. De var redan borta.

Pojkvännen tog pengarna

Nu blir det rättegång av hela saken, och kvinnan, hennes dåvarande pojkvän och en familjemedlem till dem är nu misstänkta för att ha använt pengarna som de inte hade rätt till. Alla nekar dock till brott. I förhör med polisen uppger kvinnan, som är i 25-årsåldern, att hon såg pengarna på sitt konto i juni. Hon var då på väg att betala en räkning, när det plötsligt fanns 500 000 kronor extra på det.

Enligt förhöret sa kvinnans pojkvän, som också är i 25-årsåldern, att pengarna tillhörde honom.

– Äntligen har de pengarna kommit, ska pojkvännen ha sagt, och hävdat att pengarna kom från ett företag som han hjälpt undan en konkurs.

Pojkvännen var vid tillfället misstänkt för andra brott, och hade även Kronofogden efter sig. Han hävdade enligt förhöret att det var därför pengarna kom till kvinnans konto – eftersom Kronofogden skulle ta pengarna om de kom till hans eget konto.

"Visste inte att de var från Tjörn"

Varken kvinnan eller mannen hörde av sig till Tjörns kommun. När misstaget uppdagades under hösten, ringde Tjörn till kvinnan, som då hävdade att hennes pojkvän redan tagit ut alla pengarna på kontot och satt in på andra konton. Kvinnan hade alltså inga pengar kvar att kunna betala tillbaka.

Pengarna ska enligt förundersökningen ha skickats till mannens familjemedlemmar och bekanta.

Den misstänkte mannen nekar också till brott. Han menar att han i somras väntade en utbetalning på just 500 000 kronor från ett företag i Stockholm, och att personen som ägde företaget är känd från tv. Mannen uppger i förhören att han hade väntat på att de här pengarna skulle komma in och visste inte att pengarna var från Tjörns kommun

Nu ska ärendet upp i Halmstads tingsrätt, och de tilltalade är misstänkta för olovligt förfogande.