Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot krisgåvan till kommunens anställda

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
KLART PÅ TISDAG. Kommunstyrelsen i Skövde har beslutat om en gåva på 300 kronor till alla anställda. Kommundirektören Tomas Fellbrandt (bilden) ska driva igenom beslutet, vilket ska vara klart på tisdag.Foto: TUANA ART
FEL GRUPP. Chefsekonomen Annika Winsth menar att kommungåvorna både riktar sig till fel grupp och kommer i fel tid.Foto: DAN COLEMAN
”SIGNALVÄRDE”. Falkenberg och Skövde har beslutat om gåvor till personalen för att stötta det lokala näringslivet. Kommundirektören i Skövde, Tomas Fellbrandt (bilden), säger att det bland annat handlar om ett signalvärde. Nordeas chefsekonom Annika Winsth är tveksam.Foto: TUANA ART/DAN COLEMAN
Skövde ska ge kommunanställda totalt 1,5 miljoner kronor – 300 kronor per person – för att stötta det lokala näringslivet.Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN / Adam Ihse
Kommunerna ger sin personal miljongåvor i coronakrisen.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Kommunerna ger sin personal miljongåvor i coronakrisen.

Senast ut är Skövde som ska ge kommunanställda totalt 1,5 miljoner kronor – 300 kronor per person – för att stötta det lokala näringslivet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är kritisk och menar att pengarna i stället kunde gått till arbetslösa och pensionärer.

– Det är också för lite pengar för att det ska ge någon effekt för företagen.

En check på motsvarande 10 000 kronor av staten, till alla vuxna USA-medborgare.

Med Donald Trumps löfte förra veckan blev ”helikopterpengar” ett internationellt känt begrepp. Det innebär att staten delar ut pengar för att stimulera ekonomin. 

Liknande åtgärder har redan gjorts i Hongkong, där vuxna invånare fick motsvarande 13 000 kronor.

Liknande initiativ har nu plockats upp på lokal nivå, där Falkenbergs kommun tidigare beslutat att ge 3 000 anställda ett presentkort på 300 kronor att använda hos lokala företag.

Skövde: 1,5 miljoner

Senast ut är Skövde kommun som också ska ge 300 kronor till sina 5 000 anställda. 

Totalt 1,5 miljoner.

Gåvan har beslutats i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommundirektören Tomas Fellbrandt har fått i uppdrag att driva igenom beslutet.

– Vi är inte framme. Jag har en arbetsgrupp som ska träffas under dagen. Vi tittar på hur vi ska hantera det, säger Fellbrandt. 

KLART PÅ TISDAG. Kommunstyrelsen i Skövde har beslutat om en gåva på 300 kronor till alla anställda. Kommundirektören Tomas Fellbrandt (bilden) ska driva igenom beslutet, vilket ska vara klart på tisdag.

De lokala gåvorna har skapat viss debatt och i tidningen Skaraborgs Allehanda skrev en insändarskribent att pengarna i stället borde ha gått till äldrevården:

”Jag antar att de som är anställda i kommunen klarar sig utan denna gåva.” 

De lokala kommungåvorna döms också ut av Nordeas chefsekonom Annika Winsth som menar att de både kommer för tidigt och går till fel personer.

Totalt 1,5 miljoner kronor, utspritt på exempelvis Skövdes alla lokala näringsidkare, ger låg effekt.

– 300 kronor per person är väldigt lite pengar och gör inte så stor skillnad. Det känner jag mig tveksam till. 

Fel målgrupp, enligt expert

Hon tror också att gruppen, personer som är anställda på kommunen, är fel målgrupp.

Pensionärer och arbetslösa som står utanför a-kassan hade i högre utsträckning använt pengarna. 

Annika Winsth är tveksam till huruvida gåvorna är klokt använda skattepengar.

– Här får inte alla, utan bara de som jobbar i kommunen. Det innebär en omfördelning i samhället som man kan reflektera kring om den är klok. Hade det varit bättre att ge detta till någon annan, exempelvis pensionärer, som garanterat hade konsumerat? För de som har ett jobb är inte ekonomin i kris. 

FEL GRUPP. Chefsekonomen Annika Winsth menar att kommungåvorna både riktar sig till fel grupp och kommer i fel tid.Foto: DAN COLEMAN

Hon menar att insatsen kommer för tidigt och att stimulans i den lokala ekonomin i stället kan ske när krisläget lugnats och efterfrågan ökar.

– I det här skedet gissar jag att företagen har betydligt mer nytta av om kommunen skapar nätverk, att hitta varandra och hjälpa varandra. Det jobbar de säkert med också, men det är viktigt att lägga fokuset på. 

Kommundirektören Tomas Fellbrandt i Skövde säger att en rad sådana insatser också görs.

Gåvan, menar han, har delvis ett signalvärde.

– Vi tror inte att detta räddar hela branschen. Men det blir ett signalvärde till övriga samhället. Här gör vi ett sätt för att bidra. Kanske börjar andra då också fundera på att handla och äta mer lokalt. Det blir en indirekt effekt. Det handlar också om att vi bryr oss om vårt lokalsamhälle där vi bor och verkar.

Exakt hur Skövde-gåvan ska se ut är oklart och detaljerna väntas vara klara på tisdag.

Satt i karantän och var frustrerad – se vad han hittade på.