Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommun bryter mot lagen – låser in äldre och dementa

Socialstyrelsen: Så ska äldreboenden undvika smittspridning
Äldreboendet har för låg bemanning om natten, slår Ivo fast. Bilden är en arkivbild.Foto: SHUTTERSTOCK
Sotenäs kommun kommer nu lex Sarah-anmäla sig själva.Foto: LENNART REHNMAN

Ett äldreboende i Sotenäs kommun har för låg bemanning på natten, vilket leder till att de äldre på de låsta demensavdelningarna lämnas ensamma, skriver Bohusläningen.

Något Inspektionen för vård och omsorg kallar för ”allvarligt missförhållande” – det är dessutom ett lagbrott och lex Sarah-anmäls nu av kommunen. 

Inspektionen för vård och omsorg kommer med hårda ord vad gäller äldreboendet i Sotenäs kommun, Ivo har gjort en kontroll om de äldres situation om nätterna. 

De slår fast att bemanningen under natten är otillräcklig, skriver Bohusläningen. Då arbetar fem personer på äldreboendet som har åtta avdelningar, minst tre avdelningar blir då utan personal.

Tidningen skriver vidare att när det är som sämst kan det vara så många som sex avdelningar som inte har någon bemanning.

– Vi försöker vara på de fyra demensavdelningarna så mycket det går. Men det betyder att den femte kollegan ska ta hand om de nästan femtio personer som bor på de somatiska avdelningarna. Det säger sig självt att det inte går, säger en av de som arbetar på boendet till tidningen. 

Ivo: ”Allvarligt missförhållande”

Det innebär att avdelningar är låsta under natten och ingen personal är på plats. Det är ett brott mot lagen och Ivo skriver att det ”utgör ett allvarligt missförhållande”.

– Vi får inte låsa in folk någonstans. Det är riktigt. Har de uppfattat det så hos oss måste vi se över det, säger Nils-Olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnämnden i Sotenäs, till tidningen.

Han säger nu att man gjort en lex Sarah-anmälan och ska se över bemanningen.

– Tanken är att en personal ska kunna ha uppsikt på mer än en avdelning åt gången. Men nu ser vi över det här. Vi ska hålla oss inom de ramar som gäller. Det är en anledning till att vi skriver lex Sarah för att uppmärksamma när det brister, säger Nils-Olof Bengtson till Bohusläningen.