"Kommer kräva att detta inte upprepas"

Göran Johansson.
Foto: Tommy Holl

GÖTEBORG. "Helt oacceptabelt." "Det är skamligt!"

Hyresgästföreningen och politiker reagerar kraftigt på uppgifterna om hur kommunala bostadsbolag i Göteborg har registrerat sina hyresgäster.

- Vi kommer att kräva garantier för att detta inte upprepas, säger Pedram Kouchakpour, tillförordnad regionchef för Hyresgästföreningen region Västra Sverige

SVT:s Västnytts avslöjande om de kommunala bostadsbolagens registrering av känsliga uppgifter om hyresgästerna har upprört politiker och hyresgästföreningen.

- Det är skamligt att detta har skett och vi ser allvarligt på den här frågan, säger Pedram Kouchakpour, tf regionchef för Hyresgästföreningen region Västra Sverige, till GT.se.

- Det är inte tillräckligt att de nu säger att uppgifterna rensats bort. Det är bra gjort, men nu måste bostadsbolagen visa vad de tänker göra för att förhindra att det inte händer igen. Vi vill ha garantier för att det inte upprepas och kommer inte att släppa frågan, menar han.

- Att detta fått pågå under många år utan att någon reagerat kan man ju fundera över, säger Kouchakpour. Bolagen måste arbeta kontinuerligt med att säkerställa sina system och med arbetsledningen i alla led i organisationen.

"Helt oacceptabelt"

Owe Nilsson (S), ordförande i Förvaltnings AB Framtiden, säger att styrelsen blev allmänt "väldigt förvånad" när revisionsbyrån lämnade sin rapport.

- Det är klart det känns väldigt obehagligt när sådan information kommer fram, säger han. Det är fullständigt oacceptabelt och inte något som kommunala bostadsbolag ska syssla med. Jag utgår från att det inte händer igen. Det är på sin plats att bolagen ber hyresgästerna om ursäkt.


Helene Odenjung.
Foto: Foto: Lisa Björk

Helene Odenjung, (FP), vice ordförande i Framtiden, säger att hon redan 2005 frågade om registrering förekom efter liknande avslöjanden gällande bostadsbolag i Malmö.

- Då förnekade Göran Johansson att så var fallet. Det gör mig väldigt upprörd nu, säger hon.

- För att säkerställa att det inte upprepas vill jag veta vem som haft tillgång till att lägga in anmärkningarna och hur informationen använts.

"Går inte att försvara"

Göran Johansson (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande, menar att han då 2005 inte hade en aning om att bostadsbolagen ägnade sig åt kränkande registrering av hyresgästerna.

- Jag förutsatte att man inte sysslade med sånt här. Det är klart att det är fullständigt fel. Det går inte att försvara.

- Man kan tycka i efterhand att vi borde kollat det bättre men så vitt jag visste då så förekom det inte, säger han till GT.se.