Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kom in på högskolan – nu utvisas Phuong

Toppstudent. Phuong Luu gick ut gymnasiet med toppbetyg. Nu riskerar hon att utvisas i stället för att få fullfölja sina drömmar om att studera till ingenjör på Chalmers. Foto: Rickard Strid
Överklagar. Phuong Luus familj har nu överklagat Migrationsverkets beslut om att inte ge dem uppehållstillstånd till Migrationsöverdomstolen. Foto: Samuel Unéus

I augusti skulle 22-åriga Phuong Luu börja läsa till högskoleingenjör på Chalmers.

Papperslarv gör nu i stället att hela hennes familj riskerar att utvisas till Vietnam.

– Juridiken är svart och vit, men det är inte verkligheten, säger familjens advokat Payam Hatami.

2010 kom Phuong Luu tillsammans med sin mamma, pappa och bror till Sverige från Vietnam.

Familjen ville skapa sig ett bättre liv - bort från fattigdomen och misären i hemlandet.

Då hennes pappa fick anställning på en restaurang i Göteborg hade familjen inga problem med att få arbetstillstånd för att få stanna i Sverige.

Under åren i Sverige har Phuong lärt sig flytande svenska på rekordtid. Hon har också gått ut Angeredsgymnasiet med toppbetyg och belönats för sina insatser med ett stipendium på 10 000 kronor från Skanska.

Skulle ha börjat på Chalmers

Framtiden såg ljus ut för den unga kvinnan som nu i augusti skulle ha börjat läsa på Chalmers tekniska högskola för att följa sin dröm om att bli samhällsbyggnadsingenjör.

– Men nu får jag inte registrera mig. Eftersom jag inte har uppehållstillstånd så måste jag betala en studieavgift på 70 000 kronor per termin, säger Phuong Luu.

Familjen Luus advokat Payam Hatami är djupt berörd över familjens situation. Han berättar att familjen uppfyller alla krav för att få stanna i Sverige. Problemet är att de inte sökte permanent uppehållstillstånd för att stanna i landet innan tiden för ansökan gick ut.

– När de kom till Sverige förmedlade Migrationsverket en tolk till dem. Familjen har uppfattat den här kvinnan som en myndighetsperson som enligt deras uppfattning skulle ha ansökt om ett nytt tillstånd för dem vilket hon inte har gjort, säger Payam Hatami.

Han berättar att familjen gick och väntade på att få sitt nya tillstånd. Först när de själva kontaktade Migrationsverket fick de reda på att det inte fanns någon ansökan inskickad.

– De skulle ha skickat in ansökan den 2 november förra året. Istället skickade in den 22 december vilket gör att Migrationsverket inte ger dem något nytt uppehållstillstånd. För mig är det problematiskt. Den här familjen är inte ensam om sådana här fall. När man kommer till Sverige och har problem med språket förlitar man sig på människor som hjälper en. De har också uppfattat den här kvinnan som en myndighetsperson, säger Payam Hatami.

Advokaten efterlyser bättre information från Migrationsverket i god tid innan människors arbetstillstånd går ut.

– Man blir mörkrädd över att människor ska drabbas så hårt av en sådan här bagatell. I mina ögon borde Migrationsverket i god tid innan ett tillstånd går ut ta kontakt med de berörda och helt enkelt ställa frågan kring vad de har för framtidsplaner och om de har för avsikt att stanna i Sverige, säger Payam Hatami.

Har ingenting kvar

Familjen har överklagat Migrationsverkets beslut om att inte ge dem nytt arbetstillstånd. En överklagan som fick avslag i Migrationsdomstolen. Paytam Hatami har nu hjälpt dem att ansöka om prövning hos Migrationsöverdomstolen för att de ska få stanna i Sverige.

– Jurdiken är svart och vit, men jag hoppas domaren kan se på det här med lite hjärta och mänsklighet. Det här är en familj som uppfyller alla krav för att stanna i Sverige. Familjen är också oerhört duktig och har verkligen anpassat sig till det svenska samhället, säger Paytam Hatami.

För Phuong Luu är framtiden oviss. Drömmen om att läsa vidare på Chalmers känns just nu avlägsen. Hon har svårt att hålla tillbaka tårarna på frågan om vad som väntar familjen i Vietnam.

– Det är inte så att vi blir dödade. Men vi har ingenting kvar. Vi har inget hus, mina föräldrar kan inte få jobb och min bror är för gammal för att få läsa på gymnasiet som han gör här i Sverige. Jag har inte heller behörighet att läsa på universitet i Vietnam. Vi kom till Sverige för att börja ett nytt liv, får vi inte stanna har vi ingenting, säger hon.

GT har sökt Migrationsverket som meddelar att de på grund av integritetsskäl inte kan kommentera enskilda fall.

För senaste nytt - läs GT på Twitter och Facebook.