Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kollegorna kräver rektorns avgång

HAR GRANSKAT KRITIKEN. Professor Michael Olausson har granskat kritiken och hela tiden stått på Suchitra Holgerssons sida. "En stor skam att inte KI inte gör en pudel på en gång", tycker han. Foto: Anna-Karin Nilsson
GÖTEBORG. Göteborgsläkarna Michael Olausson och Ola Stenqvist rasar mot behandlingen kollegan Suchitra Holgersson tvingats genomlida under flera år.
I ett brev till Göteborgs universitets rektor kräver professor Ola Stenqvist ett kraftigt skadestånd till Suchitra.
- Pam Fredman borde avsättas på direkten, säger han.

FAKTA

Professorns brev till rektorn


Professor Ola Stenqvists rasande brev till rektor Pam Fredman avslutas med: "Det återstår nu för dig, innan Du avgår, att återupprätta Suchitra Holgersson och se till att hon får ett mycket kraftigt skadestånd. "

Det var transplantationskirurgen Michael Olausson som värvade Suchitra Holgersson från Karolinska institutet och såg till att hon fick en professur i transplantationsbiologi.
Han har hela tiden varit övertygad om att hon inte fuskat och han har granskat Vetenskapsrådets utredning med lupp.
- Den här utredningen är skandalöst dåligt skött, säger han. Man har inte hållit ord, undanhållit henne material och bedrivit en totalt rättslös utredning.
- Det här måste vara den största skandal Sverige haft vad gäller medicinsk forskning, dundrar han.
Att fuskanklagelserna lever kvar lämnar en dålig smak i munnen, menar Michael Olausson.
- Det är fegt av Vetenskapsrådet. De borde ha sagt att anklagelserna är helt felaktiga.

Får medhåll

Han får medhåll av Ola Stenqvist, professor i anestesi i Göteborg. Denne har skickat brev till rektor Pam Fredman, men aldrig fått svar. I det senaste, skrivet i torsdags, kräver han hennes avgång och yrkar skadestånd för Suchitra Holgersson.
- Hon dömdes ohörd och ansågs skyldig till motsatsen var bevisad. Tvärt emot västländsk rättstradition. Det här drar skam över Göteborg och har skadat en enskild forskare, säger Ola Stenqvist.
Han kritiserar att rektorn aldrig träffat Suchitra, aldrig svarat på de mejl som skickats, inte träffat hennes bisittare eller ens försökt sätta sig in i de medicinska detaljerna, än mindre bett henne om ursäkt.

Anser att hon handlat rätt

Rektor Pam Fredman anser att hon handlat rätt.
- Som myndighetschef ska jag lämna ärendet för beredning, säger hon. Jag ska inte själv engagera mig i processen, men jag har varit noga med att den gjorts på korrekt sätt.
- Suchitra Holgersson och hennes kollegor har fått yttra sig både muntligen och skriftligen. Och jag svarar på mejl om det efterfrågas.
Pam Fredman anmälde Suchitra Holgersson till Statens ansvarsnämnd och begärde att hon skulle avskedas.
Beslutet grundades enbart på VR och KI:s utredningar. Göteborgs universitet, som använder sig av samma advokatfirma som KI, har inte gjort någon egen utredning annat än i den arbetsrättsliga delen.
Nu har Pam Fredman tagit tillbaka kravet om avsked.
Är det aktuellt att ge henne ett skadestånd?
- Den frågan är alldeles för tidigt väckt, svarar Pam Fredman.