Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kollegernas spricka – om Ingvar Oldsberg

Några av Ingvar Oldsbergs tidigare kolleger beskriver honom som en översittare – andra försvarar programledaren.Foto: / GT/EXPRESSEN
Det är oerhört märkligt att ingen chef går ut och säger att det som nu kommer fram om Oldsberg stämmer. Det anser Helena Stjernström, tidigare producent för “På spåret”.Foto: Privat

Sju tidigare medarbetare berättar nu om sina upplevelser av Ingvar Oldsberg, som programledare och som person. 

De målar upp en tudelad bild av tv-legendaren. 

Några beskriver honom som en översittare – medan andra försvarar programledaren.

Tidigare tv-producenten Helena Stjernström är en av Ingvar Oldsbergs kritiker: 

– Det är osunda strukturer som gör att de här demonerna till programledare i åratal tillåts trampa på människor, säger hon.

Förutom Stjernström har samtliga källor som GT varit i kontakt med, och som riktar kritik mot programledaren, valt att vara anonyma. Att framträda med namn skulle kunna påverka deras framtida jobbmöjligheter negativt, menar de.

Men ingen av dem är förvånade över de beskrivningar som hittills kommit fram i media, av Oldsberg som en oberäknelig mobbare.

 

LÄS MER: Anställda vittnar om Oldsbergs skräckvälde

 

– Han använde sig helt klart av härskartekniker, och var i allra högsta grad en översittare. Vi som har jobbat med honom är inte förvånade över det man läser i tidningarna nu. Han var verkligen inte den goaste människan på jorden", säger en källa som jobbat i många år med en produktion som Oldsberg programledde.

Meningarna om Oldsberg går i sär. Foto: HENRIK JANSSON

Personen fortsätter:

– Han kunde också vara väldigt nedlåtande mot människor som såg upp till honom. Det kan vara så med programledare, att det stiger dem åt huvudet, om jag uttrycker mig groteskt.

"Det är medfött"

En annan person, som jobbat nära Ingvar Oldsberg på en stor produktion, säger:

– Jag tror att det är ett personlighetsdrag hos Ingvar som ligger till grund för både det positiva och det negativa som folk säger om honom. Många uppfattar honom positivt, för att han är duktig på att visa upp den sidan. Men sen finns det en annan sida också."

Den sidan beskrivs av en annan tidigare medarbetare:

– Den här gubben är inte den han är i rutan, det märkte jag på en gång. För tv-tittarna framstår han som mysig och trevlig, men när man såg den verkliga Oldsberg märkte man att han är en annan person bakom masken. 

– Han undervärderar sina medarbetare och låter dem göra jobbet åt honom. Alla fick trippa på tå runt honom, och det var inte kul att se när han gjorde folk man tycker om illa. Att vara auktoritär är en sak, men han är ingen sympatisk människa och saknar helt empati.

"Förlorat sig i sitt eget ego"

Författaren och journalisten Helena Stjernström är hittills den ende av Oldsbergs kritiker som framträtt med namn.

Kort efter beskedet att Ingvar Oldsberg sparkats från "Bingolotto", skrev hon på sin Facebook-sida: 

"Alldeles rätt att klippa banden med programledaren Ingvar Oldsberg, en person som tyvärr för länge sedan tappat kompassen hur man beter sig och förlorat sig i sitt eget ego."

Stjernström har förståelse för att redaktionsmedlemmar långt ner i hierarkin inte vågar träda fram med namn. Men hon upprörs över att ingen person i ledande ställning vågat lyfta på locket:

– Det är oerhört märkligt att ingen chef går ut och säger att det här som nu kommer fram stämmer. Att man faktiskt känt till problemen länge, och att man har varit allt för flata. Så länge det inte händer kommer tystnadskulturen aldrig kunna brytas.

– Det är osunda strukturer som gör att de här demonerna till programledare i åratal tillåts trampa på människor. Många hör av sig till mig och berättar att de är rädda för Oldsberg, säger Helena Stjernström.

Den andra Ingvar Oldsberg

Men det finns samtidigt en helt annan bild av Ingvar Oldsberg. Kända medieprofiler, som Leif "Loket" Olsson, Tommy Engstrand och Fredrik Belfrage, har alla ryckt ut till Oldsbergs försvar.

Leif "Loket" Olsson har ryckt ut till Oldsbergs försvar. Foto: LENNART REHNMAN

 

LÄS MER: Tv-kollegerna i bråk om Oldsberg

 

De har svårt att förstå den kritik som nu riktas mot deras vän och kollega, och det finns det fler som har.

Aino Börgesson Fägerwall har jobbat på SVT i över 40 år, bland annat som scripta för "På spåret":

– Min upplevelse av Ingvar är bara positiv. Jag blir lite konfunderad när jag läser det som folk säger i tidningen nu, om det har hänt något med honom eller hur det är. Men jag har alltid haft väldigt goda kontakter med honom, även privat, säger hon.

– Det är klart att man är auktoritär om man är programledare, men jag kan inte komma på att det skulle var någon mobbning eller sånt. Jag tycker att han är väldigt glad, rolig och positiv. Och jag tycker att jag är ett ganska bra sanningsvittne, med tanke på hur länge jag har jobbat med honom.

En generationskrock

Mats Bjurling är numer pensionär, men har varit yrkesverksam som teknisk chef på SVT:s västra distrikt. Han har också jobbat med Ingvar Oldsberg i "På spåret", och har liksom Aino Börgesson Fägerwall en i grunden positiv bild av tv-profilen:

– Det är klart att han har dominerat och styrt och ställt som han har velat, men i övrigt har jag inte kommit i kontakt med honom när han har ställt till med något. Personer som tar för sig trampar ibland på folk. Men inte så att någon har blivit mobbad på något sätt, säger han.

Oldsbergs kolleger från "På spåret" har positiva bilder av honom.Foto: LARSERIC LINDEN

Mats Bjurling tror att en del av konflikterna som nu bubblat upp till ytan, kan ha att göra med en generationskrock:

– Oldsberg har varit med så hemskt länge, och på den tiden vi kom in i gemet så var det så att programledaren styrde och ställde och krävde vissa saker. Och det är en viss skillnad mot för nu. Vi accepterade kanske att programledare var lite tuffa, det tror jag inte att man gör på samma sätt i dag.

En anonym före detta redaktionsmedlem säger:

 – Jag blev väldigt förvånad av allt det här som kom. Mobbning och annat är inget som jag har märkt av. Han kunde vilja ändra den och den programpunkten och byta plats på något annat. Och ofta hade han rätt också, tycker jag. 

Garv och spex – men inte mobbning

Ingvar Oldsberg själv tar kritiken mot honom med ro:

– Det är bara skoj att det finns olika uppfattningar. Människor upplever situationer på olika sätt. Men Bjurling kan ha rätt i att det är en generationsgrej. Folk blir lättare kränkta nu än de blev förr. Samtidigt måste man ha en lagkapten och någon som sitter vid ratten. 

– Mats och Aino har varit med i 30, 40 år, och vi är uppvuxna på samma sätt, med Hyland och alla de stjärnorna. 

Anklagelserna om mobbning slår Oldsberg helt ifrån sig:

– Det har varit garv och spex, men det har aldrig riktat sig mot någon. Det kanske har varit lite omklädningsrumssnack, men mobbning ingår inte i min värld. Sånt reser jag ragg mot.