Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kollegernas larm om falska sköterskan på Sahlgrenska

Tre andra nyheter att hålla koll på i dag.

På ”Alex” sjuksköterskeexamen står det att han utbildat sig på heltid i en skola i Rumänien. 

”Uppdrag granskning” kunde förra året visa att han i själva verket flyttade till Sverige för att studera SFI. 

I onsdagens ”Uppdrag granskning” framkommer att ”Alex” trots avslöjandet fick jobba kvar på Sahlgrenska – dessutom förflyttad till en mer avancerad avdelning.

För drygt ett år sedan kunde SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöja att en rad läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal hade bluffat sig till sina yrken på sjukhus runtom i Sverige.

En av de som avslöjades var ”Alex”, som SVT benämner honom, som då jobbade som sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Enligt dokumenten han skickade till Socialstyrelsen ska han studerat heltid på en vårdskola i Rumänien, men enligt SVT-programmets granskning hade han under sista året flyttat till Sverige för att studera Svenska för invandrare, SFI.

Det framkom också att han köpt sin examen av en skola i Rumänien till en kostnad av 3 500 euro per år.

Karin Mattisson pratade med ”Alex” om utbildningen.Foto: SVT:s Uppdrag granskning

Efter programmet fick reportern och programledaren Karin Mattisson flera mejl från ”Alex” kolleger:

”Jag har länge misstänkt att han inte kan ha varit en riktig sjuksköterska. När han i början inte ens visste vad paracetamol (Alvedon) var”, stod i ett av dem.

”Risk för patientsäkerheten”

”Nu har ”XX” arbetat ett tag som sjuksköterska och det är klart att han blivit bättre på sitt arbete. Vem som helst kan läsa och dela medicin som står på en datorskärm men om man inte förstår innebörden av det man gör är man en stor risk för patientsäkerheten”, stod i ett annat.

Under onsdagens avsnitt av ”Uppdrag granskning” är Karina Mattisson tillbaka i rutan med del två av ”Sjuksköterskebluffen”.

I programmet träffade Karin Mattisson Sahlgrenskas områdeschef Per Albertsson.

Då visade hon upp ett filmklipp där ”Alex” bekräftar hennes fråga om att han inte hade fått jobbet på Sahlgrenska om Socialstyrelsen hade känt till hans uteblivande utbildning.

– Första gången jag hörde det här tänkte jag att det inte kunde vara sant, att jag har en sjuksköterska som inte har en utbildning. Sen har jag haft kontakt med ”Alex” och det hela beror på en språklig förbristning, att han inte förstod alla frågor som du ställde, säger Per Albertsson i programmet.

Vårdar patienter efter hjärnoperationer

Sahlgrenska gjorde också en egen utredning.

De ringde till vårdskolan och två sjukhus i Rumänien där ”Alex” påstod att han gjort praktik för sju år sedan.

”Alex” jobbade sedan kvar på samma ställe fram tills han förra året flyttades till avdelningen för neurokirurgi, där man vårdar bland annat patienter efter hjärnoperation.

”Alex” nya tjänst avslöjades med hjälp av en dold kamera. Foto: SVT:s Uppdrag granskning

En vecka efter att ”Uppdrag granskning” intervjuat Sahlgrenskas områdeschef inför onsdagens program sa ”Alex” upp sig med omedelbar verkan.

Han jobbar nu i stället som sjuksköterska inom hemsjukvården. 

Även åklagare startade en utredning gällande fyra personer som misstänkts för att bluffat sin legitimation, men brotten räknades inte som grova så preskriptionstiden hade gått ut.

 

Fotnot: ”Uppdrag granskning” sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20.00 onsdagen den 22 januari.