Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kollegerna räddade Sari, 46, från döden

Sari Tiainen räddades av kollegerna när hon fick plötsligt hjärtsstopp. Foto: Privat
I dag mår Sari bra, men livet har förändrats för alltid. Foto: Privat
Efter hjärtstoppet har Sari tatuerat in sitt första EKG. Foto: Privat
I ambulansen fick Sari ännu ett hjärtstopp. Foto: TT NYHETSBYRÅN

För ett år sedan stannade Sari Tiainens hjärta. 

Tack vare arbetskamraternas ingripande överlevde hon – men livet blir sig aldrig likt.

– Man vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt annars. Jag kommer vara dem tacksam för resten av mitt liv.

Det var för nästan exakt ett år sedan, i slutet på juni i fjol, som Sari Tiainens hjärta gav upp. Hon arbetar som förskollärare i hemorten Borås och hade precis hunnit starta arbetsdagen.

– Jag minns att vi var utomhus med barnen. Jag tittade på klockan och sa till min kollega att den bara var halv elva, så vi behövde inte gå in med barnen än, berättar Sari.

Sekunden efter det kände hon att något var fel. Hon fick ingen luft och allt snurrade, sedan blev det svart. Nästa gång hon vaknade var klockan kvart över elva och hon låg i en sjukhussäng på akuten.

– Jag var 45 år när jag fick hjärtstopp, det är inte normalt alls. I grund och botten så vet jag inte varför jag insjuknade, senare visade det sig att jag hade hjärtsvikt. Dessutom har jag högt blodtryck och det var mycket stress under den perioden, så det blev för mycket helt enkelt, säger Sari.

Två hjärtstopp

Sammanlagt fick hon två hjärtstopp: ett på arbetsplatsen och sedan ännu ett i ambulansen, efter att de först fått i gång hjärtat igen. Efter en tid på sjukhus fick hon sedan en ICD inopererad, en kombination av en pacemaker och hjärtstartare. 

– Det har varit ett tufft år. Jag kommer behöva äta hjärtmediciner resten av livet och jag måste träna varje dag. Man får lägga om sitt liv lite, säger Sari.

 

Läs mer: Peter, 38, dog på bussen - ingen reagerade 

 

Men hon ser ändå positivt på framtiden, hon är tillbaka på arbetet som förskollärare där hon just nu arbetar 25 procent - vilket förhoppningsvis snart ökar till halvtid.

– Man omvärderar hur man lever tror jag, man värdesätter livet på ett helt annat sätt. Förr tänkte man ofta "det gör vi i morgon", det gör jag inte längre, säger Sari.

Hyllar kollegerna

Nu vill Sari hylla kollegerna på förskolan, som gjorde hjärt- och lungräddning och snabbt tillkallade ambulans. Tack vare dem, och den HLR-kurs de genomgått på jobbet, överlevde hon.

– Jag förespråkar att folk ska lära sig HLR och inte bara gå en kurs en gång, utan göra det varje år för att ha det färskt i minnet. Man vet ju aldrig hur man reagerar när det väl händer, säger Sari och fortsätter:

– Mina kolleger var ju änglar för mig, de räddade bokstavligen mitt liv. Man vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt annars. Jag kommer vara dem tacksam för resten av mitt liv.

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige och endast cirka 600 av dem överlever. För att man ska klara sig är det livsviktigt med snabb hjälp, ju snabbare hjärt- och lungräddning påbörjas desto större är chansen för överlevnad. 

Fler ska räddas med sms

Ett initiativ för att öka antalet överlevare är SMSlivräddare, där frivilliga livräddare kan anmäla sig via en mobilapplikation. Appen använder sig sedan av GPS-teknik för att larma ut frivilliga i området till ett pågående larm om hjärtstopp. 

– Det handlar om människor som kanske inte skulle ha överlevt annars i väntan på ambulansen, det är där vi vill påverka, säger David Fredman, driftansvarig för systemet.

Än så länge finns tekniken i drift i Västra Götalandsregionen och Stockholms län men många är intresserade av att använda den. Bland annat Hallands län, enligt Hallands Nyheter. Hittills är över 23 000 personer aktiva användare, varav strax över 4000 befinner sig i Västra Götalandsområdet. En av dem är Mölnlyckebon Isak Wessman, 22, som tack vare appen varit med och räddat en persons liv i oktober förra året.

– Klockan var strax efter sju på morgonen, jag låg i sängen när mobilen plötsligt började skrika, berättar Isak.

Isak Wessman, 22, räddade en kvinnas liv tack vare appen SMSlivräddare. Foto: Privat

"Känns som att man har gjort skillnad"

Han kastade på sig byxor och sprang ut genom dörren, utan att hinna ta på strumpor i skorna. När han var framme vid larmet hann han knappt säga ett ord förrän han blev visad in i badrummet.

– Där ligger en kvinna med blåa läppar och skakar. Jag springer in och påbörjar kompressioner. Då hade det gått ungefär 3 minuter från att jag fick larmet till att jag kom fram.

Strax därefter kommer både en annan SMSlivräddare och räddningstjänsten med en hjärtstartare. Tillsammans hjälps de åt att försöka få i gång kvinnans hjärta. Sedan kommer ambulanspersonal och tar över. Efteråt får Isak veta att de lyckats - kvinnan överlevde.

–  Det var väldigt tur att jag hade gått kursen så nära inpå, bara några månader innan. Man glömmer jättefort så det var tur att det satt i muskelminnet. Det känns som att man har gjort skillnad, det känns väldigt viktigt, säger Isak.

Händelsen har påverkat Isak så mycket att han nu samlar en buffert för att sluta på sitt jobb på hamburgerkedjan Max för att plugga till sjuksköterska.

– Det känns oändligt mycket viktigare än att flippa burgare, säger Isak.

 

Läs mer: Robin Ganemyr, 33, överlevde hjärtstoppet: "Jag var utdömd" 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!