Lysande favorit. Den gamla brandbilen från 1937 hade tomte i rensläde på taket. Under var det knökfullt av tomtar och missar i det överdådiga ekopaget. En klar favorit bland barnen. Foto: Lennart RehnmanLysande favorit. Den gamla brandbilen från 1937 hade tomte i rensläde på taket. Under var det knökfullt av tomtar och missar i det överdådiga ekopaget. En klar favorit bland barnen. Foto: Lennart Rehnman
Lysande favorit. Den gamla brandbilen från 1937 hade tomte i rensläde på taket. Under var det knökfullt av tomtar och missar i det överdådiga ekopaget. En klar favorit bland barnen. Foto: Lennart Rehnman
Orkester på väg. I två höskridor dragna av en traktor sitter Skara musikskolas blåsorkester. Foto: Lennart RehnmanOrkester på väg. I två höskridor dragna av en traktor sitter Skara musikskolas blåsorkester. Foto: Lennart Rehnman
Orkester på väg. I två höskridor dragna av en traktor sitter Skara musikskolas blåsorkester. Foto: Lennart Rehnman
Ebba Jadenfelt, 5, på Blixten som var fin i glitter i paraden. Foto: Lennart RehnmanEbba Jadenfelt, 5, på Blixten som var fin i glitter i paraden. Foto: Lennart Rehnman
Ebba Jadenfelt, 5, på Blixten som var fin i glitter i paraden. Foto: Lennart Rehnman
Ingen riktig parad utan snögubbe! Foto: Lennart RehnmanIngen riktig parad utan snögubbe! Foto: Lennart Rehnman
Ingen riktig parad utan snögubbe! Foto: Lennart Rehnman
En gorilla som fångat en tomte i en bur lockade till skratt. Foto: Lennart RehnmanEn gorilla som fångat en tomte i en bur lockade till skratt. Foto: Lennart Rehnman
En gorilla som fångat en tomte i en bur lockade till skratt. Foto: Lennart Rehnman

Kolla, en hel tomtearmé!

Publicerad

SKARA. Om tomten finns så finns han absolut i Skara på Första advent. I går anordnades traditionsenligt Tomteparaden i det gnistrande vintervita - men ack så kyliga Skara.

- Här går alla barnfamiljer man ur huse, ja det kommer folk från hela Skaraborg för att se våra tomtar, säger paradgeneralen Lennart Bergström.

Gammal brandbil överfull av tomtar, höskrinda med musicerande tomtenissar, gorilla med tomte i bur och en trebent tomte.

Tomtarna och nissarna i Skaras tomteparad kommer i en aldrig sinande ström gående, ridande, ledande hundar, körande i gamla veteran-bilar eller på motocross-cyklar.

Det är runt 35-40 grupper som deltar i det halvkilometerlånga tåget som ringlar sig runt i centrala staden.

2 000 tomtar

Tomteparaden är ett begrepp sedan början på 1980-talet och lockar varje år cirka 2 000 tomtar, en faslig mängd nissar och cirka 30 000 åskådare.

- Det är en tacksam uppgift att anordna Tomteparaden eftersom den är så uppskattad av framför allt barnfamiljer och folk kommer hitresta även långväga från, säger Lennart Bergström, medlem i Lions som anordnar paraden.

Vykortsvackert

I går visade Skara upp sig i en vykortsvacker skepnad med gator och träd snötäckta i gnistrande vitt. Men kallt var det och både tomtar och publik var extremt påpälsade.

- Fast i år har vi verkligen tur, för förra året var det regnstorm och förförra var det snöstorm med 20 grader kallt och väldigt blåsigt, säger Lennart Bergström.

Men det är inte bara tomteparad som bjuds i Skara Första advent - det är även julmarknad, Luciapresentation, skyltsöndag och adventskonsert i Dom-kyrkan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER