Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kolla, en hel tomtearmé!

Lysande favorit. Den gamla brandbilen från 1937 hade tomte i rensläde på taket. Under var det knökfullt av tomtar och missar i det överdådiga ekopaget. En klar favorit bland barnen.
Foto: Lennart Rehnman
Orkester på väg. I två höskridor dragna av en traktor sitter Skara musikskolas blåsorkester.
Foto: Lennart Rehnman
Ebba Jadenfelt, 5, på Blixten som var fin i glitter i paraden.
Foto: Lennart Rehnman
Ingen riktig parad utan snögubbe!
Foto: Lennart Rehnman
En gorilla som fångat en tomte i en bur lockade till skratt.
Foto: Lennart Rehnman

SKARA. Om tomten finns så finns han absolut i Skara på Första advent. I går anordnades traditionsenligt Tomteparaden i det gnistrande vintervita - men ack så kyliga Skara.

- Här går alla barnfamiljer man ur huse, ja det kommer folk från hela Skaraborg för att se våra tomtar, säger paradgeneralen Lennart Bergström.

Gammal brandbil överfull av tomtar, höskrinda med musicerande tomtenissar, gorilla med tomte i bur och en trebent tomte.

Tomtarna och nissarna i Skaras tomteparad kommer i en aldrig sinande ström gående, ridande, ledande hundar, körande i gamla veteran-bilar eller på motocross-cyklar.

Det är runt 35-40 grupper som deltar i det halvkilometerlånga tåget som ringlar sig runt i centrala staden.

2 000 tomtar

Tomteparaden är ett begrepp sedan början på 1980-talet och lockar varje år cirka 2 000 tomtar, en faslig mängd nissar och cirka 30 000 åskådare.

- Det är en tacksam uppgift att anordna Tomteparaden eftersom den är så uppskattad av framför allt barnfamiljer och folk kommer hitresta även långväga från, säger Lennart Bergström, medlem i Lions som anordnar paraden.

Vykortsvackert

I går visade Skara upp sig i en vykortsvacker skepnad med gator och träd snötäckta i gnistrande vitt. Men kallt var det och både tomtar och publik var extremt påpälsade.

- Fast i år har vi verkligen tur, för förra året var det regnstorm och förförra var det snöstorm med 20 grader kallt och väldigt blåsigt, säger Lennart Bergström.

Men det är inte bara tomteparad som bjuds i Skara Första advent - det är även julmarknad, Luciapresentation, skyltsöndag och adventskonsert i Dom-kyrkan.