Till höger syns de misstänkta huvudmännen i 40- respektive 50-årsåldern när de är på väg att checka in sitt bagage för en flygresa från Landvetter till Brasilien i december. Till vänster i bild syns två av de misstänkta kurirerna, en kvinna i 40-årsåldern och en ung man i 20-årsålden. Foto: PolisenTill höger syns de misstänkta huvudmännen i 40- respektive 50-årsåldern när de är på väg att checka in sitt bagage för en flygresa från Landvetter till Brasilien i december. Till vänster i bild syns två av de misstänkta kurirerna, en kvinna i 40-årsåldern och en ung man i 20-årsålden. Foto: Polisen
Till höger syns de misstänkta huvudmännen i 40- respektive 50-årsåldern när de är på väg att checka in sitt bagage för en flygresa från Landvetter till Brasilien i december. Till vänster i bild syns två av de misstänkta kurirerna, en kvinna i 40-årsåldern och en ung man i 20-årsålden. Foto: Polisen
Här fångas den misstänkte kokainkungen i 40-årsåldern från Borås på bild av polisens spanare. Foto: PolisenHär fångas den misstänkte kokainkungen i 40-årsåldern från Borås på bild av polisens spanare. Foto: Polisen
Här fångas den misstänkte kokainkungen i 40-årsåldern från Borås på bild av polisens spanare. Foto: Polisen
När den misstänkta kartellen fångades på bild i december var de på väg till Brasilien från Landvetter. Mindre än en månad senare greps en annan av ligans medlemmar med 14 kilo kokain på sig på Beiruts flygplats i Libanon. Foto: PolisenNär den misstänkta kartellen fångades på bild i december var de på väg till Brasilien från Landvetter. Mindre än en månad senare greps en annan av ligans medlemmar med 14 kilo kokain på sig på Beiruts flygplats i Libanon. Foto: Polisen
När den misstänkta kartellen fångades på bild i december var de på väg till Brasilien från Landvetter. Mindre än en månad senare greps en annan av ligans medlemmar med 14 kilo kokain på sig på Beiruts flygplats i Libanon. Foto: Polisen

Kokainligan fångas på bild på flygplatsen

Publicerad

På väg från Landvetter till Brasilien fångades den misstänkta kokainkartellen från Borås på bild.

Mindre än en månad senare stoppades en av kartellens kurirer med 14 kilo kokain på Beiruts flygplats - på väg till Europa.

Under måndagen häktades fem av kartellens misstänkta medlemmar vid Borås tingsrätt.

Under måndagen hölls häktningsförhandlingar mot fyra män och en kvinna som misstänks vara del av en omfattande kokainkartell.

Efter flera timmars förhandlingar häktades de misstänkta personerna vid Borås tingsrätt.

Fyra av personerna häktades på sannolika skäl misstänka för grova narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och försök till grov narkotikasmuggling. Den yngste av de misstänkta, en man i 20-årsåldern, häktades skäligen misstänkt för ett försök till grovt narkotikabrott och försök till grov narkotikasmuggling i december 2015.

Två av de häktade männen pekas av polisen ut som huvudmän i härvan. Totalt misstänks kartellen för fyra fall av grov narkotikasmuggling från Brasilien till Libanon och Europa under 2015 och för ett fall av grov narkotikasmuggling under 2016.

I fredags greps de fem misstänkta kartellmedlemmarna av polisen i Västsverige.

Gripandena skedde bara fem dagar efter att polisen i Libanon grep en sjätte misstänkt medlem av kartellen. En man från Boråstrakten som på Beiruts flygplats i Libanon förra söndagen stoppades med 14 kilo kokain på sig. Mannen sitter nu i förvar hos polisen i Libanon tillsammans med ytterligare en västsvensk man som misstänks vara en del av ligan.

Magnus Dahl är polisinspektör vid grova brottsroteln i polisområde Älvsborg som har lett utredningen mot kartellen.

Han berättar att misstankarna mot kokainligan föddes i mars förra året då en man i 50-årsåldern från Borås greps i Dubai med över sex kilo kokain på sig.

– Han stoppades på flygplatsen i Dubai med 6,2 eller 6,5 kilo kokain som han hade tejpat fast längs benen innanför byxorna, säger Magnus Dahl.

Dömdes till tio års fängelse

Polisinspektören berättar att mannen senare under 2015 dömdes till tio års fängelse. Ett straff som han nu får sitta av i Förenade Arabemiraten.

Sedan mannen greps har polisen bedrivit spaning mot de misstänkta kartellmedlemmarna.

En av huvudmännen, greps på Landvetters flygplats medan de övriga fyra greps på andra platser i Västsverige.

I december fångades de två misstänkta huvudmännen och två av de misstänkta kurirerna på bild på Landvetters flygplats utanför Göteborg.

De misstänkta kartellmedlemmar var då på väg till Brasilien.

Polisens misstanke är att de därifrån sedan har smugglat stora partier med kokain till Libanon. Droger som de sedan planerade att föra vidare in i Sverige och till andra delar av Europa.

Magnus Dahl räknar med att det kommer att bli fler gripanden i framför allt Libanon.

– Polisen där nere utreder ju det och vi misstänker att det finns flera iblandade i det här, säger polisinspektören.

Missbrukare lockas bli kurirer

De misstänka huvudmännens roll i kokainhärvan har enligt polisens uppfattning varit att skaffa fram svenska kurirer för att smuggla drogerna.

Kurirerna är enligt polisen värvade ur missbrukskretsar från Boråstrakten och lockas med belopp på mellan 50 000 till 100 000 kronor per resa.

– För en missbrukare är ju det här stora belopp. Sett till riskerna och vad organisatörernas vinst på det här är så är det ju väldigt små summor. Åker de dit så är det ju ingen bra timpeng direkt om de får sitta tio år i fängelse, säger Magnus Dahl.

Samtliga misstänka är svenska medborgare. Huvudmännen ska enligt polisen ha sina rötter i Libanon. Ett land som Magnus Dahl beskriver som ett transit-land för att föra vidare droger från Sydamerika till den Europeiska drogmarknaden.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER