Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kokainkaptenens förvandling från seglarpojk till smugglare

Mauritz Andersson greps när fransk polis slog till mot hans segelbåt som då var fylld med kokain. Foto: POLISEN
Båten Solero, som Mauritz Andersson skulle segla över Atlanten med den storas knarklasten. Foto: POLISEN
Det var när Mauritz Andersson just skulle lämna Karibien med segelbåten Solero (bilden) som han greps av fransk polis. Foto: POLISEN
Bild från privatfilmer som ensamseglaren Mauritz Andersson tagit under tidigare seglingar över Atlanten .
Mauritz Andersson dömdes för grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott i Sveriges största narkotikamål genom tiderna. SVT har berättat om polisens insats ”Operation Playa” i en dokumentärserie. Foto: SVT/"Operation Playa"

Mauritz Andersson, 62, beskriver barndomen i Göteborg som ”otroligt trygg och lycklig” – under somrarna vid Näset väcktes det stora intresset för hav och båtar.

En sommarkväll många år senare, på andra sidan Atlanten, greps han med 1,2 ton kokain i segelbåtens last.

– Jag lockades av pengarna. Det kunde lika gärna varit tomater om jag hade fått lika mycket betalt, säger Mauritz Andersson som nu avtjänar ett 14-årigt fängelsestraff.

Han blev Sveriges värste knarksmugglare genom tiderna – och påstår samtidigt att han är ”anti knark”.

Ensamseglaren Mauritz Andersson från Göteborg var på väg i en segelbåt från Karibien till Europa när han greps av fransk tullpolis sommaren 2010.

Han skulle just lämna Karibiska havet och ge sig av över Atlanten. I lasten fanns 1,2 ton kokain, med emballage vägde godset 1,4 ton.

Polisen hade länge spanat på kokainligan och Mauritz Andersson var en av huvudpersonerna i den hemliga insatsen "Operation Playa", som SVT nyligen berättat om i en dokumentärserie med samma namn.

Polisen infiltrerade kretsen kring Jonas Falk, som misstänktes leda den internationella knarkligan. Jonas Falk friades i Svea hovrätt 2014 efter att först dömts till 18 års fängelse i tingsrätten, däremot skriver hovrätten i sin bedömning att han "känt till samt visat intresse för och engagemang i Mauritz Anderssons narkotikahantering". Hösten 2009 hade man också fått upp ögonen för Mauritz Andersson. 

I tidigare hemligstämplade handlingar där polisen dokumenterade sin spaningsinsats står att läsa:

”Han är den som ska segla hem narkotikapartiet från Sydamerika till Europa. Det är okänt om han utfört tidigare transporter åt huvudmannen, men han har dock en tät relation och via tvångsmedel vet vi att huvudmannen anser skepparen som 'ren'”.

Största narkotikamålet

I det största narkotikamålet någonsin i Sverige dömdes Mauritz Andersson till 14 års fängelse för grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott. Ett straff han nu avtjänar på Skänningeanstalten.

Svea hovrätt skriver i domen att han haft en annan roll än den sedvanliga kurirens och att det rör sig om extrema mängder kokain:

”Han har nämligen haft inflytande när det gäller tid och plats för upphämtningen av narkotikan och haft den kvalificerade uppgiften att ensam sköta transporten.”

Hovrätten konstaterar också, apropå mängden 1,2 ton:

"Gränsen för grovt brott när det gäller hantering av kokain, sett enbart till mängden, går vid ca 100 g, som utgör strax över ettusen missbrukardoser.”

Efter SVT:s "Operation Playa" sänts ger nu Mauritz Andersson en lång intervju inifrån fängelset.

Bild från privatfilmer tagna av ensamseglaren Mauritz Andersson på seglingar över Atlanten 2006 och 2008.

Pengarna som lockade

Han säger att han ångrar att han tog uppdraget att smuggla narkotikan, att det var pengarna som lockade och att han, motsägelsefullt nog, ”alltid varit anti knark”. Han berättar också om en lycklig barndom och hur det livslånga intresset för hav och båtar startade.

Hur ser du på det faktum att du är Sveriges genom tiderna värste knarksmugglare?

– Det är jag ju inte. Jag är ju bara småpotatis i det sammanhanget om man jämför med det som sker i Karibien, där de smugglar 60 ton knark per dag. I Sverige ja, men jag hade inte en tanke på att det skulle till Skandinavien. Det skulle till Holland eller Belgien.

Där drabbas ju människor också av knarkets verkningar. Vad tänker du om att individer drabbas? 

– Jag tänkte inte på följderna, vad det skulle ha för verkningar. Det är få som dör av kokain. Men hade det varit fentanyl hade jag inte tagit det. För jag vet att folk dör av det. Om det hade varit tomater och jag hade fått lika mycket betalt hade jag smugglat tomater. För mig var det inte vad det var jag smugglade. Jag är fruktansvärt anti narkotika och lika mycket emot alkohol och spelmissbruk. Här var det fråga om en frakt som jag haft många tankar om jag skulle genomföra eller inte. Men pengarna var det som lockade.

KOKAIN

Dras vanligen in genom näsan som pulver (snortning) men även ibland genom rökning av rent kokain (crack). Kokain är ett centralstimulerande medel och ger liknande symtom som amfetamin, men med ökad risk för skador på blodkärl och hjärta, framför allt i kombination med alkohol. Risk även för skador på centrala nervsystemet och lungor. Dödsfall förekommer. (Källa: Giftinformationscentralen)

 

Den internationella kokainhandeln omsätter miljarder. I en artikel i Expressen för några år sedan säger narkotikaspecialisten Steve Alm vid Rikskriminalpolisen att kokainligorna vanligen är sydamerikanska syndikat. De har kontakt med kriminella organisationer i Europa för att föra drogen vidare till destinationsländerna. Han förklarar att det mesta kokainet kommer från Colombia. Men också Peru, Ecuador och Brasilien producerar. Huvudmot­tagare i Europa är länder som England, Tyskland och Spanien.

Du låter som att du själv inte tycker att brottet är allvarligt?

– Här hemma är detta (knarksmuggling, reds. anm.) det värsta som kan hända, men jag var inte på väg till Sverige. Det är inget försvar. Jag är emot hela den här biten när det gäller droger generellt. Sedan om det är röka hasch eller dricka sprit eller ta kokain. Då när jag gjorde detta ... jämfört med att skulle smuggla whisky eller kokain ... det spelade ingen roll. Det här skulle jag göra en gång i mitt liv och aldrig mer befatta mig med. Färdigt. Jag skulle tjäna de pengar jag behövde för att starta upp legitima affärer på Bahamas och i USA.

Mauritz Andersson har skrivit om när han greps ombord på båten Solero sommaren 2010 i boken ”Farligt gods”. Foto: POLISEN

Mika Jörnelius är kriminalkommissarie Storgöteborg och tidigare ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen. Han ser kokain som ett stort samhällsproblem. 

Mika Jörnelius, kriminalkommissarie och tidigare ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen. Foto: PRIVAT

– Kokainet är en särskilt farlig drog, eftersom det är så extremt beroendeframkallande. Rent medicinskt är det farligt att använda kokain, som också har en tillvänjning som gör att man måste accelerera missbruket. I sin tur leder det, förr eller senare, till att man måste skaffa fram pengar på endera sätt. Antingen via att man har det gott ställt, eller att man måste begå andra brott för att finansiera sitt missbruk, säger han och fortsätter:
– Det tar stora resurser från polisen att hantera följderna av kokainmissbruk. Men det belastar också det allmänna sjukvårdssystemet.

Letade vrak på stränderna

Mauritz Andersson har skrivit om händelserna i Karibien i boken ”Farlig last”. I ett ännu outgivet bokmanus, ”Segling och båtliv” beskriver han uppväxten i Västra Frölunda och hur han lärde sig allt om båtar och segling.

Som tioåring letade han vrak vid stränderna och den första båt han hittade var en optimistjolle utan mast eller segel och med hål i skrovet, förklarar han. Han anmälde hos polisen att han hittat en båt – och efter tre månader blev den hans.

 

LÄS MER: Kokainsmugglaren: Hela min familj har fått lida

 

”Jag pysslade och donade och med pappas hjälp fick jag ordning på den. Jag sålde den utan segel för hela 400 kronor!” skriver han.

”Trygg och lycklig barndom”

En gång var alltså Sveriges värste knarksmugglare en seglarpojke på Näset i Göteborg där familjen hade en stuga. Där upplevde han många fina somrar med krabbmete och bad från klipporna på vad familjen kallade ”Lyckliga ön” strax utanför.

– Jag hade en otroligt trygg och lycklig barndom med en stor familj och många syskon. Det var mycket bad, simning, motorbåtar och segling, säger han.

I Göteborgs södra skärgård fick han lära sig allt om hur man uppför sig på sjön, "man vinkar till alla man möter”.

Hans skarpaste minnen är när han var ute och fiskade med pappan tidiga sommarmorgnar. 

– Pappa var droskägare och mamma hemmafru. Hela mammas släkt i Norge är sjöfartsmänniskor och vi har alltid hållit till vid vatten på ett eller annat sätt, berättar Mauritz Andersson.

”Hade inga betyg alls”

Familjen bodde i Järnbrott och Mauritz Andersson säger att han hoppade av skolan i nian efter att ha krockat med sin motorcykel och hamnat på sjukhus. 

– Jag hade inga betyg alls. Jag är ganska säker på att jag hade adhd. Jag kan inte analysera mig själv i dag, men jag har alltid haft en miljon tankar och idéer. Jag hade väldigt mycket energi, tränade sju dagar i veckan och det var alltid fullt upp så det fanns inte tid till skolan. Samtidigt var jag väldigt vetgirig, berättar han.

Mauritz Anderssons yrkesbana blev minst sagt brokig och han håller på i flera minuter när han räknar upp alla jobb som han har haft. Han säger att han bland annat varit bilmekaniker, svetsare, snickare, rörmokare, mekaniker, låssmed, båtbyggare och lärare. Han berättar att han även varit restaurangchef, hovmästare, båtbyggare och yrkeslärare på gymnasieskolor i Göteborg.

 

LÄS MER: Ensamseglarens flickvän Berit avlyssnades av polisen 

 

Han beskriver en risktagande personlighet som testat gränser inom de flesta områden han givit sig i kast med.

– Jag har varit ute och seglat i stormar och orkaner som andra inte skulle vara ute i, jag har tävlat i slalom och helst åkt i de svarta pisterna, gjort volter i backar och varit fruktansvärt naiv och dum och tagit risker utöver det vanliga. Det har jag även gjort i utmaningar som att plocka isär en motor eller laga en stor båt, säger han. 

Intresset för hav och båtar fick Mauritz Andersson som barn hemma i Göteborg. Foto: POLISEN

Mauritz Andersson har även tidigare dömts till fängelsestraff, då för bokföringsbrott, grovt skattebrott och grov stöld, han förekommer i 16 avsnitt i belastningsregistret.

PERSONERNA I "OPERATION PLAYA": Mauritz Andersson. Ensamseglaren från Göteborg var central i målet mot Jonas Falk. Han stoppades 2010 i sin segelbåt i Karibien med 1,2 ton kokain i lasten. Polisen menade att han varit kurir åt den liga som Jonas Falk misstänktes leda. Efter att nio kilo kokain hittats i Anderssons båt i Göteborg blev han utlämnad till Sverige. Först ville franska myndigheter själva ställa honom inför rätta. Han avtjänar ett 14-årigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott. Foto: SVT/"Operation Playa"
PERSONERNA I "OPERATION PLAYA": Jonas Falk (tidigare Oredsson). Började en kriminell bana som bankrånare och är dömd flera gånger under 90-talet. Polisen fattade 2008 misstankar om att Falk styrde en internationell kokainliga. Genom insatsen "Operation Playa" skulle han avslöjas och stoppas, bland annat genom omfattande avlyssning och poliser från specialstyrkan SSI som försökte locka fram Falk genom att gå under täckmantel. Jonas Falk friades i Svea hovrätt 2014 efter att först dömts till 18 års fängelse. År 2015 ställdes Jonas Falk inför rätta i Spanien misstänkt för ekobrott men rättegången stoppades med anledning av ”allvarliga formella fel.” Jonas Falk har avtjänat flera fängelsestraff under sitt liv och tre gånger blivit fritagen. 1993 fritogs Falk från Hällbyanstalten, 1995 utanför Svea hovrätt och 2001 fritogs han under sin första dagpermission från Hallanstalten. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
PERSONERNA I "OPERATION PLAYA": Harriette Broman. Jonas Falks moster som anklagades för att ha varit hans bulvan. Eftersom han friades och inte dömdes för narkotikabrott prövades aldrig frågan om hon gjort sig skyldig till häleri med pengar från narkotikahandel, men hon dömdes för grovt bokföringsbrott och fick näringsförbud. Foto: SVT/"Operation Playa"
PERSONERNA I "OPERATION PLAYA": Berit Qwint. I samband med att polisen inledde "Operation Playa" 2008 träffade Berit Qwint Mauritz Andersson på en middag och inledde en relation med honom. Hon blev då intressant för polisen och blev avlyssnad. De hemliga polisagenterna "Stefan" och "Mary" installerade avlyssningen hemma hos henne. De hade blivit Mauritz och Berits ”goda vänner”. Berit Qwint åtalades senare för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling men blev frikänd. Foto: SVT/"Operation Playa"
PERSONERNA I "OPERATION PLAYA": Karin Bergstrand, åklagare. Hon ledde utredningen mot Jonas Falk och hans misstänkta kumpaner och gav order att avlyssna Berit Qwint. Hon hade godkänt den hemliga insatsen där svenska poliser opererat under täckmantel i Spanien. I SVT:s dokumentärserie "Operation Playa" fick polisen kritik för att ha använt otillåtna metoder. Bergstrand säger att polisen har gått bakom hennes rygg. Enligt SVT pågår en åklagarledd internutredning mot Karin Bergstrand. Foto: SVT Play
PERSONERNA I "OPERATION PLAYA": Hemliga poliserna ”Stefan” och ”Mary”. Agenterna fick i uppdrag att infiltrera och bli vänner med Mauritz Andersson och Berit Qwint. De kartlade Anderssons liv, hyrde in sig på hans båt i Göteborg och reste med på segelsemester i Karibien. Foto: ROBERT BOMAN


Från början hamnade Mauritz Andersson i Karibien efter att han upptäckt auktioner på nätet som sålde båtar i USA som skadats på olika sätt i orkaner, olyckor och bränder. Planen var att köpa kraschade båtar, reparera dem och sedan sälja dem med vinst i Sverige. Detta var i början av 2000-talet.

Bra kontakter med rika personer

Efter att en båt havererat blev han fast på Bahamas och kom att stanna där i åtta månader. 

– Sedan inriktade jag mig på logistik och transporter, fick fler och fler förfrågningar och lagade båtar. Jag tjänade en hel del pengar och fick bra kontakter med rika personer, berättar Mauritz Andersson.

I ”Farligt gods” skriver han om sig själv i tredje person, om ”Fred” som också smugglar människor från Haiti till USA. Men det är inget han vill tala om nu.

 

LÄS MER: Polisens hemliga spel när de avslöjade kokainkaptenen 

 

Att inte vara ”beroende av rika amerikaner som ville satsa på mig” är också vad Mauritz Andersson säger är skälet till att han bestämde sig för att åta sig knarktransporten över Atlanten.

Varför berättade du inte i hovrätten om knarkligan som låg bakom smugglingen?

– Du menar att jag skulle ange folk? Tror du det är vedertaget? Här handlar det inte om ett ton, det handlar om 3 000 ton kokain. Om miljarder dollar. De här människorna som styr och ställer, de har legitima business, hotellkedjor, stora industrier. Vill de ställa till skada har de otroliga ekonomiska resurser. Finns någon i ledningen som känner sig hotad skyr de inga medel överhuvudtaget att ta bort det hotet. Måhända är jag naiv och dum men så dum är jag inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!