Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Knivskräcken på Liseberg – 10-åringar brutalt hotade

Pojkarna höllls kvar en halvtimma i källaren under kvivhot.
Foto: LISA IRVALL GT/EXPRESSEN
– Det är helt oacceptabelt, säger Anders Fridehäll, säkerhetsansvarig på Liseberg
Foto: HENRIK JANSSON

Mitt på ljusa dagen slog de hänsynslösa rånarna till på Liseberg. 

Deras offer: Tre pojkar i tioårsåldern som under knivhot tvingades med till nöjesparkens källarplan – där de hölls kvar i 30 skräckslagna minuter. 

Två ungdomar i 15-årsåldern jagas nu av polisen men är alltjämt på fri fot. 

– Det är helt oacceptabelt. Tyvärr händer det saker i samhället, även hos oss, säger Anders Fridehäll, säkerhetsansvarig på Liseberg. 

Nu skärper nöjesparken sina säkerhetsrutiner till följd av händelsen. 

De tre pojkarnas glada dag på Liseberg förbyttes i skräck.

Det var i måndags eftermiddag som pojkarna precis hade åkt attraktionen "Balder" när mardrömmen började. Två killar i 15-årsåldern närmade sig barnen och visade upp en kniv. Under hot tvingades de tre pojkarna med till "Spelhuset" och där ner till källarplanet. 

Hölls kvar i 30 minuter

Där knivhotades pojkarna upprepade gånger av sina plågoandar. Plötsligt lyckades ett av offren slita sig från rånarnas grepp och fly platsen. Med sig hade han en väska med sin och kamraternas mobiltelefoner. 

Rånarna höll då kvar de övriga två pojkarna i 30 skräckfyllda minuter i ett försök att få den flyende pojken att återvända. När detta inte skedde gav de två unga gärningsmännen upp och lämnade platsen utan något rånbyte. 


LÄS OCKSÅ: Unga rånas på sina åkpass på Liseberg 


De utsatta pojkarna lyckades då tillkalla personal och kontakta sina föräldrar. 

– Jag vet inte mer än vad polisen har berättat för mig. Det var ett försök till rån på tre unga pojkar på "Spelhuset". Jag håller på och forskar om det är någon i min personal som har hört om det, säger Anders Fridehäll, säkerhetsansvarig på nöjesparken. 


"Helt oacceptabelt" 

Polisens utredningsläge ser dystert ut, enligt uppgifter till GT. På den aktuella platsen fanns inga övervakningskameror och möjligheterna att få fast de unga förövarna bedöms vara bristfälliga. 

– Liseberg är en allmän plats. Där ska man kunna vara utan att bli övervakad. Det man har fått tillstånd till är kameror vid entrén och vid de större attraktionerna, säger Anders Fridehäll. 

I övriga delar av nöjesparken patrullerar väktare för att alla ska kunna känna sig säkra. Enligt säkerhetschefen går de även ner till källaren där barnen ska ha hållits under knivhot. Under den här halvtimmen kom dock ingen väktare till platsen. 

– Det är helt oacceptabelt. Tyvärr händer det saker i samhället, även hos oss, men det är inte vanligt och det är inte acceptabelt, säger Anders Fridehäll.

Enligt säkerhetschefen kommer man skärpa säkerhetsrutinerna efter händelsen. 

– Jag kommer att säga till våra vaktchefer att öka tillsynen i "Spelhuset", säger Anders Fridehäll. 


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.