Knivskärning på skola – två elever skadade

Två elever skadades i samband med en knivskärning på en skola i Jönköpings kommun under onsdagsmorgonen.

Enligt uppgifter till JP bar gärningsmannen mask i samband med händelsen.

En misstänkt har omhändertagits av polis och uppges själv vara elev på skolan.

– Det är en minderårig pojke under 15 år, säger Thomas Agnevik, Jönköpingspolisens presstalesperson.

Det var strax före klockan 8 på morgonen som polisen larmades om att en person befann sig på skolgården till en kombinerad grundskola och fritidshem i Jönköpings kommun. I handen ska personen ha haft en större kniv, enligt polisens första uppgifter.

Bara några minuter senare kom larm om att två elever ska ha skadats.

Rektorn på den aktuella skolan bekräftade tidigt att en knivskärning ägt rum.

– Jag kan bekräfta det, säger rektorn för skolan till GT.

En misstänkt omhändertagen

Enligt polisen blödde två elever efter knivskärningen och polisen inledde en förundersökning om grov misshandel.

– De har fått lindriga skador, säger skolans rektor om elevernas skador. 

– Det är relativt ytliga sårskador, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

En misstänkt person har omhändertagits.

– De första poliserna som kommer till skolan träffar på vittnen som ändå har misstankar om vem det kan röra sig om. De hjälper polisen så att vi direkt när vi kommer dit kan genomföra en husrannsakan för att söka efter en misstänkt person. Och i den här lokalen, eller om det är en bostad, jag vet inte, där träffar vi på en person som vi misstänker har gjort det här.

– Det är en minderårig pojke under 15 år, säger Thomas Agnevik.

Uppgifter: Bar mask

Till Jönköpingsposten uppges rektorn bekräfta att den misstänkte själv är elev på skolan. Enligt uppgifter till tidningen ska pojken ha burit någon form av mask i samband med händelsen. Enligt vidare uppgifter ska en förälder ha jagat bort pojken från skolan. Uppgifter som polisen inte bekräftar i nuläget.

Jönköping kommuns pressavdelning uppger också att alla klassrum på skolan låstes när man fått information om händelsen.

Tre ambulanser larmades till skolan, uppgav SOS Alarm under onsdagsmorgonen.

Polisen uppgav strax före 9 att de hade situationen under kontroll. "Det finns ingen risk för att flera personer ska skadas", skriver polisens presstjänst på sin hemsida.

– Jag vet att både lärare och elever är på sjukhus. Dels med hjälp av ambulans och dels på annat sätt. Dock ingen uppgift om att någon lärare ska vara skadad. I nuläget har jag uppgift om två skadade elever, såvitt jag känner till, säger Agnevik.

"Det är förskräckligt"

AnneMarie Grennhag är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Jönköpings kommun. Hon säger att hon fått informationen och att de ansvariga tjänstemännen har tagit sig till skolan.

– Det är förskräckligt, säger AnneMarie Grennhag, och säger att hon ännu inte vet tillräckligt för att säga något mer.

– De högst ansvariga tjänstemännen åkte ut till skolan direkt då vi fick reda på det här. Det är klart att vi måste ta reda på fakta.

Stora avspärrningar

Polisen spärrade av ett större område runt skolan och arbetade under förmiddagen med kriminalteknisk undersökning för att finna spår. Enligt polisen finns ett stort antal poliser på plats vid skolan och man förhör och inhämtar information från som arbetar med att samla in information från de personer, elever, lärare och andra som har varit på skolan under morgonen.

Strax efter 11-tiden var kriminaltekniker klara på platsen och avspärrningarna hävdes.

Det finns i nuläget inget motiv till händelsen.

– Det finns inga uppgifter om det så långt. Det är en av de viktigaste sakerna vi ska utreda den närmaste tiden, säger Thomas Agnevik vid polisen.

Misstänkt för mordförsök

Pojken är nu misstänkt för försök till mord. Eftersom han är underårig har det inletts en utredning enligt den lag som finns om unga lagöverträdare. Socialtjänsten har omhändertagit pojken.

– Sammantaget anser vi att vi har en god bild av vad som hänt. Vi tror oss vara säkra på att vi har rätt gärningsperson och rätt vapen i beslag. Allt tyder på att det var fråga om en ensam gärningsperson som agerat på egen hand, säger kammaråklagare Heléne Thomasson som leder utredningen, i ett pressmeddelande.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har kommenterat knivskärningen.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT NYHETSBYRÅN

Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har under förmiddagen kommenterat knivskärningen på sin Facebook-sida. Han skriver:

På morgonen har ett knivdåd inträffat utanför en skola i Jönköping. En person är gripen och elever som blivit knivskurna får nu vård. Vi har löpande kontakt med myndigheterna på plats. Polisen har enligt den inledande informationen kunnat agera snabbt och rådigt. Det som skett är på alla sätt fruktansvärt och Sverige står tillsammans med drabbade elever, personal och föräldrar. Ingen ska behöva vara otrygg på sin skola. Vi står starka mot våldet.

Skolan har satt in krisstöd efter händelsen, meddelar Jönköpings kommun. Enligt kommunen bedömde polisen att skoldagen kunde fortsätta som vanligt.