En ung kvinna knivhöggs till döds på ett flyktingboende i Möndal på måndagen. Foto: Henrik JanssonEn ung kvinna knivhöggs till döds på ett flyktingboende i Möndal på måndagen. Foto: Henrik Jansson
En ung kvinna knivhöggs till döds på ett flyktingboende i Möndal på måndagen. Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
En person är gripen för dådet. Foto: LÄSARBILDEn person är gripen för dådet. Foto: LÄSARBILD
En person är gripen för dådet. Foto: LÄSARBILD
Kvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Henrik JanssonKvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Henrik Jansson
Kvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
Polisens tekniker anländer till platsen. Foto: Henrik JanssonPolisens tekniker anländer till platsen. Foto: Henrik Jansson
Polisens tekniker anländer till platsen. Foto: Henrik Jansson
Polisens presstalesman Thomas Fuxborg på plats i Mölndal Foto: Henrik JanssonPolisens presstalesman Thomas Fuxborg på plats i Mölndal Foto: Henrik Jansson
Polisens presstalesman Thomas Fuxborg på plats i Mölndal Foto: Henrik Jansson

Knivman på boende för ensamkommande

Publicerad

En av de boende på HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal ska ha gått till attack med kniv.

Hans offer blev en 22-årig kvinna i personalen.

Hon avled senare på sjukhus – och en 15-åring är nu anhållen och misstänks för mord alternativt dråp.

– Hon blev knivhuggen i ryggen, säger en poliskälla med inblick i utredningen.

Med anledning av tragedin kommer statsminister Stefan Löfven till Mölndal under måndagskvällen.

Den sista veckan i januari hade knappt börjat innan tragedin inträffade.

Klockan var 07.46 på måndagsmorgonen när polisen larmades till Mölndal. Ett bråk hade uppstått på ett HVB-hem – och polisens presstalesman Christer Fuxborg berättade att de första rapporterna talade om att två personer höll fast en knivman i väntan på hjälp.

– Det är en man med kniv där. Två personer håller mannen när vi kommer dit, säger Christer Fuxborg.

Situationen kaotisk

Skadeläget var till en början oklart, men snart stod det klart att läget var kritiskt för en i personalen på boendet.

Det var en 22-årig kvinna som attackerats.

– Hon blev knivhuggen i ryggen, säger en poliskälla med inblick i utredningen.

Situationen var orolig. Christer Fuxborg beskrev den som "kaotisk."

– Det verkar kaotiskt vad jag förstår av mina kolleger. I underkant är det tio personer som vistas på hemmet. Vi håller på och förhör både barn och personal, sa polisens presstalesperson strax efter det att dådet ägt rum.

Polisen inledde en förundersökning om försök till mord, alternativt dråp och totalt sju personer plockades in till stationen för förhör.

Snart ändrades brottsrubriceringen.

Läget var fortfarande akut för den skadade 22-åringen, som fördes till Sahlgrenskas universitetssjukhus i Göteborg.

Svävade mellan liv och död

Hon svävade mellan liv och död – men vid tolvtiden kom först polisen och sedan sjukhusets pressavdelning med beskedet att kvinnan avlidit.

– En 22-årig kvinna har avlidit av sina skador och anhöriga är underrättade, säger Christer Fuxborg.

Den person som ska ha hållit i kniven är gripen och på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp. Han är en av dem som bor på hemmet och är 15 år gammal.

Platsen spärrades av för teknisk undersökning och det misstänkta mordvapnet – kniven – är tagen i beslag. Den tekniska utredningen pågick under hela måndagen, i övrigt är polisen förtegen om utredningen.

– Vi har inte någon personal kvar, förutom teknikerna. De kommer att jobba fram till i morgon. Men vad de får fram kommer vi inte diskutera, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Hem för vård eller boende

Ett HVB-hem är hem för vård eller boende. Verksamheten som bedrivs är, enligt Socialstyrelsen, inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Företaget som driver hemmet i Mölndal har flera liknande boenden runtom i Västsverige. I det här finns tio platser för barn och ungdomar mellan 14 och 17 år. Det är beläget i de centrala delarna av kommunen. Kvarteret består av flerfamiljshus – i närheten finns så väl skolor och vårdcentraler som grönområden. Inte långt därifrån ligger travbanan.

Flera av de boende i området har påverkats starkt av det inträffade. GT träffade några förbipasserande förbipasserade i går förmiddag – en av dem var pensionären Ann-Christine Atterot, 66.

– Allting just nu är så... ja, det är fruktansvärt. Det har aldrig varit några stökigheter här tidigare, säger hon.

Maken Bengt Atterot, 67, är också chockad. Han beskriver kvarteret som lugnt.

– Det känns fruktansvärt tråkigt. Det är väldigt tråkigt när en sådan sak händer. Det är en väldigt lugn gata här annars, så det kom som en chock, säger Bengt Atterot.

"Hemsk händelse"

Polisen vet ännu inte vad det är som är orsaken till knivattacken.

– Vi har inte den bakomliggande orsaken till varför bråket har inträffat. Det är flera vittnen som är hämtade till förhör, säger Christer Fuxborg.

Staffan Alexandersson, som ingår i ledningsgruppen för boendet, säger följande om den tragiska händelsen:

– Det är djupt tragiskt och vi lider verkligen med både personal och barn och föräldrarna till den drabbade. Vårt fokus är att stötta de här personerna och finnas till hands för föräldrarna. Barnen är i säkerhet och har det tryggt och gott. Alla barn har blivit erbjudna krishjälp i detta läge men vi kommer att följa upp detta hela vägen för alla behöver inte hjälp samma dag utan det kan komma senare.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson
Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER