Kniven som den heilande mannen bar på. Foto: POLISENKniven som den heilande mannen bar på. Foto: POLISEN
Kniven som den heilande mannen bar på. Foto: POLISEN

Knivman gjorde Hitler- hälsningar på dansgolv

Publicerad

Mannen i 20-årsåldern stod på krogen The Dubliners dansgolv och gjorde Hitlerhälsningar gång på gång – till de andra gästernas förskräckelse.

När han blev bortförd av vakter ska han ha sagt att han skulle "hugga en blatte" och syftade på den kniv han bar på.

Nu döms mannen för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Det var i februari i år som mannen i 20-årsåldern befann sig på krogen The Dubliners i centrala Göteborg. Inne på krogen, på dansgolvet, har den knivbeväpnade mannen gjort Hitlerhälsningar och sagt saker som "jag ska hugga en blatte". 

Flera personer uppmärksammade mannens rasistiska och hotfulla agerande och nu har han dömts vid Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen i mars.

Mannen döms till till 100 dagsböter á la 250 kronor för båda brotten.

Den dömde mannen förnekar hets mot folkgrupp och menar att han inte gjorde några Hitlerhälsningar.

"Han (den dömde mannen, reds anm.) tror att vakten kan ha missuppfattat hans armrörelser. Dessutom är han ganska lång och har inte så mycket hår på huvudet", resonerar mannen, enligt domen.

Tingsrätten köper inte den förklaringen. Såväl gäster som krogvakten har sett hälsningarna, menar rätten.

Hitlerhälsningar på dansgolvet

"Ett sådant agerande är starkt förknippat med den nationalsocialistiska ideologin och de med nazismen intimt förbundna idéerna om rashat och förakt för vissa mer eller mindre bestämda folkgrupper. Genom sitt handlande har NN därmed uttryckt missaktning för andra folkgrupper än den egna på sätt som avses med bestämmelsen om hets mot folkgrupp", skriver rätten och säger att Hitlerhälsningarna utgör hets mot folkgrupp eftersom de skett på en allmän plats där många personer uppfattade dem och att handlingen därmed "spritts". Det är ett kriterium för att hets mot folkgrupp ska kunna utdömas.

 

LÄS MER: Gjorde Hitlerhälsningar och höll i kniv på dansgolvet 

 

Rätten understryker att hets mot folkgrupp är ett allvarligt brott, men med hänsyn till att mannen tidigare är ostraffad blir påföljden alltså böter.

Den dömde mannen har erkänt brott mot knivlagen.

Dömd pratade om bombdåden

I förundersökningen ingår polispatrullens egna PM. Det beskriver hur polispatrullen hittade den misstänkte på en McDonald's-restaurang där han omhändertogs.

I PM:et går det att läsa:

"Under transporten i samband med avlägsnandet gjorde misstänkt uttalanden som patrullen reagerade på. Misstänkt sade "att av de tre bomberna tar vi på oss det i Lilleby och den andra men inte det i Sisjön. Den bomben kom inifrån".

 

LÄS MER: Här krigstränar nazisterna i Ryssland före bombdåden 

 

Attentaten som polispatrullen uppfattar att mannen refererar till rör bomben mot Syndikalistisk forum i Göteborg, en sprängning i Järnbrott där en vaktmästare bröt båda benen och den odetonerade bomben vid Lilleby Camping som fungerar som ett mellanboende för nyanlända.

Viktor Melin, 23, Anton Thulin, 20, och Jimmy Jonasson, 51, står åtalade för delaktighet i sprängdåden.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER