Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivman attackerade väktare på Hemköp

Köpcentrumet Nordstan mitt i Göteborg, där knivattacken skedde
Foto: Henrik Jansson
Det var inne på Hemköp i Nordstan som knivattacken ägde rum.
Foto: Sanna Wikström

En man har gripits vid Hemköp i Nordstan i Göteborg efter att han ska ha dragit en kniv mot en väktare. 

Väktaren svarade med batongslag.

– Det blev ett jättebråk, säger en person som blev vittne till händelsen.

Mannen är tidigare dömd till sju års fängelse för ett knivdråp i Alingsås och är villkorligt frigiven, enligt GT:s uppgifter.

En person har gripits vid Hemköp i Nordstan efter att ha dragit kniv mot en väktare och gått till attack. Väktaren ska ha svarat med batongslag mot den misstänkte knivmannen.

– Det ska ha blivit någon slagväxling. Det är inte så konstigt när någon drar kniv, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Den misstänkte fick föras till sjukhus efter händelsen för att sy en skada som uppkom i samband med slagväxlingen. 


LÄS MER: Gick till attack i Nordstan – tidigare dömd för dråp


Mannen är nu gripen, misstänkt för försök till grov misshandel. Enligt Stefan Gustafsson kan händelsen komma att rubriceras som hot mot tjänsteman.

– Man har avväpnat en person. Han ska ha dragit en kniv och är gripen, säger Stefan Gustafsson.

"Började blöda rejält"

GT har pratat med en person som blev vittne till händelsen:

– Den här mannen hade handlat i kassan och gick emot hissarna när väktare ville kontrollera honom. Då gick det bara någon sekund innan det blev ett jättebråk, berättar vittnet, som senare har förstått att bråket utbröt på grund av att mannen hade dragit kniv.

Tumultet pågick en bra stund innan väktarna lyckades övermanna mannen.

– Någon gång under bråket så ramlade mannen och slog huvudet i golvet så att han började blöda rätt rejält. Det var ju inte bara polis som kom hit sen utan även ambulanspersonal, det verkade som att han behövde vård, säger vittnet

Mannen ska enligt Stefan Gustafsson vara i 25-30-årsåldern. Väktaren kallades till Hemköp då mannen var påverkad och skrämde butikspersonalen.

Väktaren ska ha klarat sig utan några fysiska skador. 

Var stor uppståndelse

Hemköps butikschef i Nordstan bekräftar händelsen men vill inte förklara den vidare. 

– Detta är under utredning nu via Securitas. Vi måste reda ut vad det är som har hänt, säger butikschefen på Hemköp i Nordstan.

Ett vittne i köpcentrumet säger:

– Jag fick höra att nån blivit knivskuren. Det var stor uppståndelse med polis och väktare. Jag vågade inte gå ner och se efter.

Vill skapa liv på kvällarna

GT har tidigare granskat situationen i Nordstan, som enligt polisen, på kvällarna omvandlas till en ungdomsgård. Politikerna i Göteborg är oense hur man ska få bukt med problemet.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S,har sagt att Socialdemokraternas förslag är att försöka skaka liv i gallerian, även efter butikerna stängt. 

– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp. Bibliotek eller annat som alla möjliga olika människor drar sig till, sa Ann-Sofie Hermansson.

Planen från Socialdemokraterna är att försöka få in fler personer på kvällarna och således få bukt på ödsligheten och oron. 

"Ett önsketänkande"

Moderaternas Jonas Ransgård, kommunal och kommunstyrelsens andre vice ordförande, anser att den tanken inte är realistisk.

– Det är ett önsketänkande. Hade det funnits en marknad att ha öppet senare så hade det funnits det. Men finns det föreningar som vill bedriva aktiviteter så är det jättebra. Det ena behöver inte utesluta det andra, säger han.