Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knivdåden på hemmen: Knivarna kommer inifrån

Duniyo, 17, höggs ihjäl på HVB-hemmet i Trollhättan Foto: PRIVAT
Alexandra, 22, höggs ihjäl med en kniv från hemmets kök. Foto: PRIVAT
Kniven som användes när Alexandra, 22, dödades. Foto: POLISEN
Alexandra Mezhers begravning. Foto: HENRIK JANSSON
Minnesstund för Alexandra Mezher. Foto: HENRIK JANSSON
HVB-hemmet i Mölndal. Foto: HENRIK JANSSON
Ylva Chambert jagades ut från sitt rum på stödboendet utanför Göteborg. Foto: PRIVAT
1 / 8

Duniyo, 17, höggs ihjäl på HVB-hemmet i Trollhättan med en av boendets egna knivar. 

Alexandra, 22, höggs ihjäl med en kniv från hemmets kök.

En granskning av knivdåd på landets boenden visar samma mönster:

Gärningsmännen kommer över knivar inne på de boenden som ska hjälpa och behandla utsatta personer.

– Det är som att ingen bryr sig, säger mamman till 22-åriga Alexandra som höggs ihjäl på ett HVB-hem i Mölndal 2016.

Mitt i natten började det banka kraftigt på dörren in till Ylva Chamberts rum på stödboendet utanför Göteborg. En annan ung kvinna på boendet hade börjat bete sig konstigt tidigare under kvällen.

Hon gick runt på boendet, en ensligt belägen trävilla, och ryckte i fönster och dörrar. 

Nu stod hon utanför Ylvas dörr och skrek, slog och sparkade.

– Jag vet att du är där inne! 

– Hora! 

 

Med flera stora köksknivar högg hon, om och om igen, mot den låsta dörren, tills knivarna gick av.

Till slut vågade inte Ylva vara kvar i sitt rum längre och hon tvingades fly i natten, ut genom ett fönster.

– Jag tycker det känns väldigt läskigt att man blir så himla utlämnad, säger hon.

– Jag litade ju på socialtjänsten som placerat mig där och på boendet. Det är jättehemskt att man inte ska kunna känna sig trygg.

 

Ylva Chambert jagades ut från sitt rum av en medboende på stödboendet i Göteborg, som högg sönder flera köksknivar mot hennes dörr. Foto: Privat

Knivarna inifrån boendena

GT:s granskning av incidenter på landets boenden med placerade unga visar på stora brister i säkerheten vad gäller just knivar.

Vi har gått igenom ett femtiotal fall på HVB-boenden sedan 2015 där kniv använts av boende mot andra boende eller personal. Det är allt från hot till knivskärningar och mord. I lite fler än hälften av fallen går kniven att spåra till boendet självt.

Oftast är det stora köksknivar eller förskärare från boendets kök. Ibland har knivarna varit inlåsta, ibland inte.

I endast två fall framgår det att kniven kommit utifrån. 

I resten av fallen är det oklart varifrån kniven kommer.

Inget särskilt krav om knivar

Lagar och föreskrifter nämner inte särskilt hur knivar ska hanteras på boenden, men det är upp till den som driver ett HVB-boende att förebygga en osäker miljö.

– Om man i sin riskbedömning eller säkerhetsarbete kommer fram till att det finns en risk kopplat till knivar ska man vidta förebyggande åtgärder, säger Jenny Jakobsson, utredare vid Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen: "Ska finnas regler"

– Den som förestår HVB-hemmet ska säkerställa att det finns rutiner för att förebygga konflikter, hot och våld. De här rutinerna ska vara kända av personalen. Det ska också finnas ordningsregler på ett HVB som syftar till att säkra ordningen på hemmet. 

I januari 2016 höggs Alexandra Mezher, 22, ihjäl i köket på ett HVB-hem i Mölndal, där hon vid tillfället arbetade helt ensam. En boende, med tidigare dokumenterade allvarliga psykiska problem, öppnade en kökslucka och kunde utan större problem komma åt boendets knivar.

Med flera hugg avslutade han Alexandras liv. En annan boende som försökte ingripa fick skärskador.

Att ännu en ung kvinna nu fått sätta livet till på ett boende får Alexandra Mezhers mamma att reagera starkt.

– Det är hemskt. Jag vet inte hur man ska beskriva det. Det gör ont. Att det händer igen på det sättet och att kniven från boendet kan användas så här igen? Jag fattar inte varför man inte har koll på läget?, säger mamman. 

 

 

HVB hemmet i Mölndal där Alexandra Mezher mördades Foto: ROBIN ARON

– Man måste göra någonting emot det här. Det handlar om liv. Alexandra var bara 22 år. Det gör ont varje dag. Jag försöker kämpa i livet. Jag och mina barn. Men man kan inte dölja det här. Man måste prata om det.

Efter händelsen med Alexandra Mezher kom krav på stoppat ensamarbete och en diskussion inleddes om säkerheten på boendena. Men några regel- eller lagändringar till följd av dådet i Mölndal skedde aldrig.

– Allt handlar om pengar, ingen bryr sig, säger Alexandra Mezhers mamma. 

Duniyo, 17, höggs ihjl på HVB-boendet i Trollhättan. Hemma i Växjö undrar pappan vem som bär ansvaret.

HVB Trollhättan: 17-åriga Duniyo höggs ner

Och i förra veckan var det alltså dags igen. 17-åriga Duniyo Hassan Faisal höggs ner på ett HVB-hem i Trollhättan. Enligt uppgift efter ett bråk med en 14-årig flicka, om en mobiltelefon.

Enligt boendets egen anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skedde dådet i boendets kök och GT nåddes tidigt av uppgiften att kniven kom från boendet självt. 

Något sektorschefen för boendet förnekade dagen efter dådet. 

– Min bild är inte så i detta läge, sa sektorschefen då till GT och fortsatte:

– Vi måste utreda innan jag kan säga när det brast eller om det brast.

Hur kan de på boendet komma över en kniv?

– Det vågar jag inte säga. Det finns tusen olika sätt. Hos oss ska de inte komma åt en kniv, av de knivar som finns på boendet.

Under onsdagen kunde Ekot publicera uppgifter som bekräftade bilden av att kniven kom inifrån boendet. Ekot kunde återge uppgifter som den 14-åriga flickan ska ha sagt i förhör, hur hon med viss enkelhet kommit över kniven från en plats där boendet förvarar knivar. 

Från köket plockade den boende fram kniven som han dödade 22-åriga ensamarbetade Alexandra Mezher i Mölndal. Foto: POLISEN

Nu utreds händelsen i Trollhättan av polis. Bolaget bakom boendet har gjort en lex Sarah-anmälan till IVO och en anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Händelsen då Ylva Chambert jagades ut från sitt rum på stödboendet i Gunnilse utanför Göteborg har inte gått samma väg. 

Bolaget bakom boendet anmälde aldrig händelsen vidare till IVO som har tillsynen i hennes fall. 

– Det kändes inte som att de tog det på allvar, säger Ylva Chambert.

En 14-årig flicka utreds nu för mord på 17-åriga Duniyo i Trollhättan. Flera källor uppger att kniven kom från HVB-hemmet där de båda vistades. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo / Robert Betzehag/Rescue Photo

När väl personalen kom till platsen så var en av de första frågorna, enligt Ylva, varför hon haft sin pojkvän med sig på rummet. Mot reglerna, men enligt henne själv för att hon kände sig otrygg i det ensligt belägna huset med en boende som betedde sig annorlunda.

Samtidigt också ett exempel på vilken dålig koll boendet hade, menar hon. 

– Det var mest ett tomt hus där man sätter utsatta människor tillsammans. Det kan gå hursomhelst. 

Ylva hade precis fyllt 21 då hon placerades av socialtjänsten på stödboendet, som drivs av koncernen Crispa. På bolagets hemsida uppges att boendet, kallat Leva Bo, är "Normalt bemannat kväll och natt", "med personal för stöd och hjälp över dygnet". Boendet är avsett för kvinnor som är 21 år och uppåt.

Jane Åkerström är verksamhetschef på stödboendet Leva Bo.

Boendet: "Inget allvarligt missförhållande"

– Den bedömningen vi gjorde var att det inte utgjorde något allvarligt missförhållande eller risk för ett allvarligt missförhållande, därför har vi inte skickat in det till IVO, säger hon. 

Om en person är inlåst i sitt rum och någon hugger med kniv  i dörren och personen tvingas fly ut genom ett fönster på era boenden, skulle inte det kunna utgöra en risk för ett allvarligt missförhållande?

– Vi har gjort en bedömning att det inte varit en risk för en persons liv. 

Är det så att det kan se dåligt ut för ett bolag att göra en lex Sarah-anmälan, att det kan komma till allmänhetens kännedom?

– Nej, absolut inte. Vi är väldigt noga med att göra riskanalyser och skulle vi kommit till en annan bedömning hade vi gjort den åtgärden. Men just i det här fallet har vi gjort bedömningen att det inte var fara för någons liv. 

Enligt Jane Åkerström har inget gjorts med knivarna på stödboendet efter händelsen då de boende ska ha möjlighet att laga sin egen mat. Och enligt henne har inga liknande incidenter skett efter händelsen.

– Vi har förstärkt upp bemanningen efter detta och har alltid nattbemanning på helger. Och har alltid nattbemanning när det är nyinskrivna, säger Jane Åkerström.

Ylva Chambert hyser inget agg mot den unga kvinnan som angrep henne och pojkvännen, hon mådde inte bra och kan inte lastas för det, menar hon.

"Det är jättetragiskt"

Däremot tycker hon att stödboendet borde haft bättre koll på vilka personer som placerades under de öppna formerna som rådde där. Och med den dåliga bemanningen. Och utan möjlighet att kontakta personalen.

Hon känner med händelsen i Trollhättan.

– Jag tycker det är jättetragiskt. Det ska inte gå till så, så långt. Det är jättehemskt, säger Ylva Chambert.

GT har gått igenom 48 fall sedan 2015 där kniv nämns i mediebevakningen kring HVB-hem och i rättshandlingar, i anmälningar till IVO eller Arbetsmiljöverket. I 26 av dessa fall, då vi gått igenom utredningar hos polis och andra myndigheter, går det att spåra kniven till boendet självt.

I två fall är det säkerställt att kniven kommer utifrån. I övriga har det inte gått att säkert slå fast varifrån kniven kommer.

 

Urval knivhändelser 2015-2018

April 2015

På ett HVB-hem i Vännäs går en 16-åring till attack mot inredning och personal. Han "gick direkt fram och tog en kökskniv som låg framme”, säger en ur personalen i polisförhör. 16-åringen döms senare för flera brott.

 

Juni 2015

En boende på ett HVB-hem i Eslöv blev förbannad då han nekades laga mat i köket klockan22.30 på kvällen. Han drog fram en stor kökskniv ur ett knivställ och hotade personalen. Efter händelsen beslutades att knivar inte skulle förvaras synliga på boendet.

 

Januari 2016

Ensamarbetande Alexandra Mezher huggs ner av en boende på ett HVB-boende i Mölndal. Den unge mannen lyckades komma åt knivarna från ett utrymme i köket och dömdes senare till rättspsykiatrisk vård. 

 

Maj 2016

En boende på ett HVB-hem i Arlöv blev förbannad på personalen. Tog en kniv från köket och hugg emot en ur personalen. Senare dömdes han för att även ha kastat en stol på personalen och olaga hot. 

 

Juni 2016

En boende hämtade en kniv och uppträdde hotfullt enligt personalen på ett HVB-hem i Ronneby. En ur personalen säger i förhör hos polisen: ”det var en kökskniv som hon kände igen från köket”. Den boende beskrev det hela som ett skämt.

 

Juli 2016

På ett HVB-hem i Sjöbo blev det bråk i köket. En boende tog en kökskniv och hotade en ur personalen med orden: "Jag ska visa vad jag kan göra med kniven och din kropp”.

 

September 2016

På ett HVB-hem i Skara håller en boende personalen som gisslan i köket, enligt en anmälan till IVO. Personalen fruktar för sitt liv då den boende hugger mot dem och beter sig hotfullt efter att ha hämtat ”en stor kökskniv från sitt rum”. Däremot tros den inte tillhöra boendet. 

 

Mars 2017

En boende hotade personalen på ett HVB-hem i Karlskrona. ”Han tog en kniv i köket och hotade att skada en personal”, uppger polisen om händelsen. 

 

Juni 2017

En 17-åring på ett HVB-hem i Norrtälje bryter upp köksluckor, kommer åt en kniv som han hotar personalen med. 

 

December 2017

En 16-åring rånar det HVB-hem i Uppland, där han bor. En i personalen berättar för polisen att hon precis öppnat ett låst skåp på kontoret,  då "rusade NN fram till skåpet, tog en stor kökskniv som de förvarar i skåpet”.

 

Februari 2018

En ung man viftade med en kniv, kastade möbler och krossade rutor på ett HVB-hem i Halmstad. Enligt polisens utredning hämtades kniven i boendets kök.

 

November 2018

En 14-årig flicka hamnar i konflikt med 17-årige Duniyo Faisal Hassan. Under bråket ska 14-åringen, enligt polisen, ha tagit fram en kniv hon tagit från boendet och dödat 17-åringen. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!