Knivattackerad - nu lämnar han politiken

Med 18 knivhugg, sparkar och slag misshandlades Sverigedemokraten Issa Issa, 31, av en grupp män som provocerats av hans politiska engagemang. "Jag tänkte på Anna Lindh när de knivhögg mig", säger han till GT.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Här segrar det politiska våldet. Sverigedemokraternas Issa Issa, 31, hoppar av politiken efter det våldsamma knivöverfallet mot honom. -  Jag är livrädd nu. När de högg mig tänkte jag på hur Anna Lindh knivmördades, säger han till GT.

Vid 22-tiden i torsdags kväll tog Issa Issas aktiva partiengagemang slut. Då överfölls femtenamnet på Sverigedemokraternas kommunalvalslista för östra Göteborg utanför sitt hem i Hjällbo. 

 Två män kastade in stenar genom hans lägenhetsfönster. 

 - Är det du som är SD-horungen, ekade ropen, säger Issa Issa från soffan där han satt när stenarna började hagla.

 När Issa gick ut för att bemöta vandalerna omringades han av en stor grupp män beväpnade med knivar och flaskor.

"Tror de var 30 män"

 - De högg mig om och om igen. Sparkade mig och stack kniven i min rygg. Slog en flaska mot mitt huvud. Jag tror de var 30 stycken, säger Issa Issa.

 - Jag tänkte på Anna Lindh. Hon var en strålande politiker som knivmördades och jag kände igen mig i situationen.

 Med 18 knivhugg i ryggen, på benet, mot huvudet och i axeln skadades han allvarligt. Hans högra hand kan bli permanent förlamad.

Hot mot demokratin

 - Jag är fortfarande livrädd. De försökte mörda mig, det är det enda sättet att beskriva det som hände.

 Nu varnar Sverigedemokraternas skarpaste kritiker och granskare, antirasistiska stiftelsen Expo, för att den här typen av våld är ett stort hot mot demokratin.

 - Det här är en fara för yttrandefriheten. Oavsett hur illa man tycker om Sverigedemokraterna är de ett politiskt parti som har rätt att finnas och människor har rätt att vara organiserade i partiet, säger Alexander Bengtsson, utbildningschef på Expo.

Risk för upptrappning

 - Risken är att vit maktrörelsen och vänsterextremister trappar upp det här våldet när det väl satts i gång, säger han.

 Enligt Issa Issa hotade minst en av förövarna från torsdagens överfall honom även på valdagen.

 - Det var en grupp invandrare som blev hotfulla mot mig när jag delade ut valsedlar vid vallokalen här i Hjällbo. De tyckte inte att jag kunde vara med i det de kallar rasistpartiet för att jag är syrian, säger Issa Issa, som kom till Sverige 1989.

 Säkerhetspolisen vill inte kommentera det enskilda fallet och har inte utvärderat valrörelsen. Men om knivdådet haft politiska motiv ser de allvarliga demokratiproblem.

 - Det är oerhört allvarligt för de enskilda personerna som drabbas men även för den demokratiska processen i Sverige. Konsekvensen kan bli att folk drar sig för att engagera sig politiskt, säger Patrik Peter, pressekreterare hos Säpo.

"Jag förlåter dem"

 Men trots att Issa Issa nu väljer att lägga ner sitt politiska engagemang och gå ur SD ser han inte våldet som någon segrare.

 - Nej, alla har förlorat. Jag förlåter dem som gjort det här mot mig men vill även fråga våra ledande politiker om de tänker ta sitt ansvar, säger han.