Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knepen: Så känner du igen vägpiraterna

E6. Här har vägpirater angripit bilister.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.
Foto: POLISEN

Polisen i Västsverige har fått in mängder av larm om misstänkta vägpirater under de senaste dagarna.

Den här gången försöker de lura till sig bensin i utbyte mot vad polisen tror är värdelöst guld.

Men det är bara ett av många kända knep som bedragarna använder sig av.

– Det finns en rad saker som man kan vara uppmärksam på ute på vägarna, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Samtidigt som den första spirande krokusen signalerar om vårens ankomst får polisen mängder med samtal om misstänkta pirater ute på vägarna. Under flera års tid har bedragare försökt lura till sig pengar eller värdesaker från medtrafikanter.

Brotten är koncentrerade till vår- och sommarhalvåret, och en rundringning till polisen tyder på att fenomenet är vanligare i Västsverige än i andra delar av landet.

– Vi ser en tydlig koppling till E6:ans sträckning, men man gör även avstickare. Generellt kan man säga att de håller sig till de större Europavägarna, men det har även förekommit inne i Göteborg, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman på Region Väst.

Stefan Gustafsson.
Foto: / POLISEN

Nyligen kunde GT berätta att polisen fått ta emot flera larm om misstänkta vägpirater i Skövdeområdet. Där ska de misstänkta bedragarna väntat vid obemannade bensinstationer och försökt få andra trafikanter att tanka deras bil i utbyte mot guld. Enligt polisen rör det sig sannolikt om värdelösa förfalskningar.

– De har en rad olika modus. Det kan vara ett bensinstopp eller så vill man växla guld eller sedlar. Oavsett vad som används är det för att skapa en situation där man kan komma åt pengar, betalkort eller värdesaker för sin egen vinnings skull, säger Stefan Gustafsson.

Här har vägpiraterna slagit till

Här har vägpiraterna slagit till

1. E6 utanför Kungsbacka: Den 2 mars i år fick polisen flera samtal om en bil som stod längs vägen i höjd med Kungsbacka.

2. E6 utanför Skee: Den 12 augusti i fjol rapporterade GT om hur en kvinna blivit utsatt av misstänkta vägpirater i Skee utanför Strömstad.

3. Angeredsbron:Den 5 augusti i fjol blir en mc-förare omringad av tre bilar i höjd med Angeredsbron – men lyckas köra ifrån dem.

4. Brunnsbomotet och Öjersjömotet: Den 27 februari i år fick polisen in uppgifter från flera bilister att misstänka vägpirater stod längs vägarna i Göteborg.

5. Väg 44 utanför Grästorp: Den 16 mars i år fick polisen flera samtal om misstänkta bedragare längs väg 44 utanför Grästorp.

6. Väg 47 utanför Vara: Den 25 mars i fjol syntes misstänkta vägpirater längs väg 47. När polisen kom till platsen hade de redan dragit vidare.

7. E6:an mellan Kungsbacka och Lindome: Den 11 oktober skrev GT om vägpiraternas nya metod: De gömmer sig och omringar offret.

8. Vägarna runt Skara: Den 22 mars i år fick polisen flera larm om att misstänkta vägpirater hade parkerat vid obemannade bensinstationer i Skaraborg.


Det kan vara svårt att skilja mellan bedragarna och vanliga bilister i behov av hjälp – men det finns ett antal återkommande fenomen som kan vara bra att ha i åtanke:


LÄS ÄVEN: Larm om vägpirater – försökte stoppa bilister


Ofta utlandsregistrerade bilar

– Som regel är de här personerna inte svenskar och det bygger vi på att deras bilar sällan är svenskregistrerade. Men det förekommer även svenska bedragare, säger Stefan Gustafsson.

■ Har fått problem på ”rätt ställe”

Många av bedragarna står med sin bil vid en rastplats, bensinmack eller längs en vägsträcka där andra trafikanter lätt kan stanna. De sätter sällan upp varningstrianglar i anslutning till bilen.

– De här personerna är i behov av att andra bilar ska kunna stanna. Om du får en punktering så sker den oftast inte vid en rastplats. Sådan tur har man ju sällan. De har ett behov av att kunna stanna andra bilar, säger Stefan Gustafsson.

Många av bedragarna står med sin bil vid en rastplats, bensinmack eller längs en vägsträcka där andra trafikanter lätt kan stanna.
Foto: Sanna Dolck / KVP

■ Väljer sina offer med omsorg

Enligt Stefan Gustafsson förekommer det sällan våld när vägpiraterna lurar sina offer. Däremot kan det uppstå hotfull stämning om offret vägrar gå med på bedragarnas krav.

– Man ber om hjälp inledningsvis, men sen blir man allt mer aggressiv beroende på situationen. De är ganska noga med hur de agerar utifrån vilket offer de har framför sig. Det är snarare så att man stoppar en bil med en kvinna eller en äldre person i, än en 25-årig vältränad kille, säger han.


LÄS ÄVEN: Elisabeth prejades av en misstänkt vägpirat


■ Rör sig snabbt vidare

När bedragarna har fått napp – eller blivit upptäckta åker de snabbt vidare. Det bidrar till att den här sortens brott är svårutredda för polisen.

– Brotten är väldigt snabbt genomgångna. Innan vi hinner konstatera att de befunnit sig på en plats, är de redan på nästa. Ofta dyker det också upp flera bilar på flera olika ställen samtidigt, vilket kan peka på någon form av samordning, säger Stefan Gustafsson.

Här, vid en rastplats i Västsverige, har pirater stått.
Foto: / POLISEN

■ Våga hjälpa medtrafikanter

Med alla larm om bedragare ute på vägarna kan man lätt dra sig för att stanna överhuvudtaget. Men en sådan hållning riskerar att drabba de som verkligen behöver hjälp. Bättre då att vara extra uppmärksam och ringa polisen så fort man misstänker att det rör sig om bedragare.

– Problemet är att de här personerna agerar som att de är i nöd. Det är det som gör att folk stannar. Det är väldigt svårt att säga till folk att inte stanna om de ser någon som verkligen behöver hjälp, säger Stefan Gustafsson.