Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarkliga krossades – åtta greps i Göteborg

GÖTEBORG. Länskriminalen i Västra Götaland har gett amfetaminhandeln på hela svenska marknaden ett dråpslag.

En knarkliga bakom lås och bom och ett amfetaminbeslag som förmodligen är det största genom tiderna i Sverige.

  Det handlar om hur många miljoner kronor som helst, säger spaningschefen, kommissarie Jan-Anders Jönsson på länskriminalens narkotikarotel.

Enligt Jan-Anders Jönsson får man gå tillbaka till narkotikagangstern Karl Pauksch dagar, på 1960 och -70–talen, för att hitta något motsvarande. – Man talar om två stora beslag i Sverige tidigare, säger spaningschefen. Ett gammalt historiskt i samband med Karl Pauksch där det handlade om 115 kilo. Men det var mycket fenmetrazin i det. Sedan var det ett beslag i Stockholm för några år sedan på 86 kilo amfetamin. Detta är större.

Narkotika för hela Sverige

 – De här mängderna handlar inte om narkotika för någon enstaka stad eller någon enstaka region. En arbetshypotes är att det skulle vara avsett för distribution till stora delar av landet. Det är för mycket för att vara till Malmö eller till Göteborg. Det är från Göteborg polisarbetet letts och man kom ligan på spåren genom narkotikapolisens egen underrättelseverksamhet. – Vi har spanat och kartlagt sedan i somras, säger Jan-Anders Jönsson. Det är ju inte så att vi bara spanar och spanar. Vi analyserar förstås också.

Slog till mot fyra personer

 I slutet av förra veckan kunde polisen slå till mot fyra personer och göra första delen av beslaget. Efter det fortsatte spaningarna. – Sedan tog vi en i söndags och tre under måndagen. Det var i måndags vi grep huvudpersonerna. Några av dem som greps togs i Malmö och sitter kvar där. – I Göteborg sitter åtta personer, sju män och en kvinna, säger Jan-Anders Jönsson. Att polisen ännu inte vet exakt hur stort beslaget är beror helt enkelt på att narkotikan inte är vägd ännu. Det ska göras på SKL – Statens kriminaltekniska laboratorium.

Bara sett lite av beslaget

 – Jag har själv bara sett en mindre del av beslaget, säger spaningschefen. Man vill inte hantera det förrän det kommit till SKL. Dels finns det risk för kontaminering, dels vill man inte röra bland förpackningar som har betydelse för utredningen. Hur är det förpackat? – Vill inte kommentera det, säger Jan-Anders Jönsson. Narkotikaroteln i Västra Götaland har under en period haft hjälp av spaningsenheter från rikskrim och mot slutet av arbetet även från Malmö. Också avdelning 21 inom Central Bureau of Investigation i Sczcecin i Polen har hjälpt till tillsammans med de nordiska samarbetsmän som polisen har placerade i Polen. – Jag gissar att det här amfetaminet är tillverkat i Polen, säger Jan-Anders Jönsson. De gripna är svenskar och polacker bosatta i Sverige. Åldrarna varierar mellan 35 och 55 år. Kan vara värt 40 miljoner SKL ska bland annat se vilken kvalitet det är på amfetaminet. – Vi vet inte om allt är amfetamin, men vi har testat på något – och det är amfetamin. – Om det skulle vara väldigt hög kvalitet kan du ju blanda ut det både en och två gånger. Är det inte hög kvalitet får du sälja det som det är. Är det utblandat en gång handlar det ändå om ett värde på 40 miljoner kronor.