Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarkkvinnans klantiga selfie mitt i droghavet

Här poserar den misstänkta knarkodlaren framför kameran. Runt kvinnan syns cannabisplantorna som sedan beslagtogs av polisen.
Foto: POLISEN
Polisen beslagtog 295 stycken cannabisplantor och 48 kilo torkad cannabis.
Foto: POLISEN

Här tar den misstänkta knarkodlaren en selfie bredvid ett gäng cannabisplantor.

När polisen kort därefter slår till mot fastigheten i Sjuhäradsbygden på internationella kvinnodagen hittar man 295 stycken cannabisplantor och 48 kilo torkad cannabis.

Nu åtalas en man och en kvinna för grovt narkotikabrott.

Det var den 7-8 mars i år som polisen utförde husrannsakningar i en fastighet i Sjuhäradsbygden. Det skedde efter att polisen haft span på huset då de misstänkte narkotikabrott.

Redan utanför fastigheten kunde poliserna skönja en doft av cannabis. Inne i huset påträffades en man och en kvinna. Polisen hittade cannabisplantor, totalt 295 stycken, samt 48 kilo torkad cannabis. En del av odlingen anträffades i ett dubbelgarage. Men den missade polisen vid det första tillslaget eftersom man bara kunde ta sig till garaget genom en lönndörr som fanns i källaren.

"Det gick att ta sig till garaget genom källaren. Där hade ett hål gjorts upp i betongväggen och detta hål var väl försatt med större skivor vilket gjorde utrymmet svårt att upptäcka." står det i polisrapporten.

Mannen och kvinnan greps och har suttit häktade sedan dess. 

Knarkfabrik i Sjuhäradsbygden

Nu har de åtalats vid Borås tingsrätt, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Förutom den faktiska cannabis som hittades i lokalerna uppskattar Nationellt forensiskt centrum (NFC) att en skörd av plantorna hade resulterat i ytterligare 35 kilo cannabis. Åklagaren anser också att ytterligare 11 kilo cannabis redan ska ha framställs av de åtalade. Åklagaren menar att odlingarna har pågått under ungefär ett års tid.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom det har avsett särskilt stor mängd narkotika och varit av särskilt farlig art eftersom det varit fråga om en verksamhet som uppenbarligen varit avsedd för mycket omfattande narkotikaframställning", skriver kammaråklagare Josefina Hallin i stämningsansökan.

Totalt handlar det om miljonvärden på gatan.

En man och en kvinna åtalas nu för grovt narkotikabrott efter polisens jättetillslag.
Foto: POLISEN

De åtalas också för grov olovlig kraftavledning. Enligt åklagaren har de åtalade förbikopplat elen till fastigheten. Det ska vara en stor mängd elektricitet som har använts vid odlandet.


LÄS MER: Polisen säljer den ökända knarkfabriken 


Den misstänkta kvinnans tillgångar har utretts och utgör en del av åklagarens bevisning. I utredningen framgår det att hon äger två fastigheter och fem fordon "som inte enbart kan förklaras med kända, legala inkomster". Utredningen visar också på att kvinnan haft ett stort pengaflöde på sitt bankkonto. Det handlar om cirka två miljoner kronor i insättningar och uttag under en treårsperiod. 

Här poserar den misstänkta knarkodlaren framför kameran. Runt kvinnan syns cannabisplantorna som sedan beslagtogs av polisen.
Foto: POLISEN

"Selfie" och cannabis

Flera foton som säkrats från kvinnans telefon utgör också bevisning. På en bild ses kvinnan posera och le in i kameran i en så kallad "selfie", samtidigt som hon är omgiven av cannabisplantor. I en annan bild, som kvinnan ska ha tagit, syns hur hon har dukat en upp bakelse på sitt köksbord. Vid bakelsen står en ros uppställd i en vas och bredvid rosen en tjock sedelbunt – pengar som inte anses vara hederligt förvärvade, enligt åklagaren.


LÄS MER: Kriget mot de hemliga knarkodlingarna


Mannen erkänner delar av anklagelserna. 

– Han erkänner grovt narkotikabrott men inte under den perioden som åklagaren gör gällande, säger mannens advokat Claes Dellborg och fortsätter:

– Han har bara varit med i den tredje skörden. Grov olovlig kraftavledning förnekar han helt. Det har han ingen kännedom om.

I förhör har han beskrivit hur det gått till när han odlade cannabisen. Han har också uppgett att han och den medåtalade kvinnan firade internationella kvinnodagen i samband med att de greps.

I kvinnans telefon hittade polisen en bild på kvinnans köksbord där en bakelse, en ros och en tjock sedelbunt ses.
Foto: POLISEN

Kvinnan förnekar brott.

På en fråga om vad hon har att säga om narkotikan som hittades svarar hon så här:

– För er del kanske det är narkotika. Ni ser det som narkotika men för min del är det bara en växt. Jag har inget mer att säga.

Firade internationella kvinnodagen

På frågan varför hon tagit kort på sig själv bland cannabisplantorna svarar hon att hon tycker att "de är speciella".

Advokat Lars Amlöf försvarar den misstänkta kvinnan.

– Hon förnekar helt och hållet, säger han och fortsätter:

– Hon har förstått att det har odlats växter i något rum men hon har inte förstått att det har varit cannabis. Hon har inte på något sätt deltagit i odlandet eller skörandet.


LÄS MER: Fängelse för odling av cannabis i Lysekil 


Kvinnan figurerade redan 2011 i en utredning om en knarkfabrik på en före detta skola i Västsverige. Då var hon inte misstänkt utan vittne. Hon var den person som skulle ha hyrt ut fastigheten till en man som då stod åtalad för narkotikabrott. Rätten friade mannen eftersom det inte gick att bevisa att det var han som skött cannabisodlingarna.

Åklagaren yrkar på att mannen, som inte är svensk medborgare, ska utvisas ur landet vid eventuell fällande dom.