Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knarkkuriren gick med en miljon i påsen

"Mottagaren" tog emot en miljon norska kronor. Polisen fotograferade honom när han gick med plastpåsen med pengarna längs kanalen i centrala Göteborg. Foto: Polisen
Lastbilschauffören stannade utanför Kungsbacka för att ta sin obligatoriska vila – det försenade knarkleveransen. Foto: Polisen
Kalkstensblocken, innehållande knarket, lastades av på gården utanför Varberg. Foto: Polisen
I kalkstensblocken hittades 80 kilo narkotika. Foto: Polisen
Kalkstensblocket innehöll 80 kilo narkotika. Foto: Polisen

Här fångas den 36-årige mannen på bild när han vandrar vid en kanal i centrala Göteborg – med en miljon norska kronor i en plastpåse.

Han är en av flera män som dömdes till fängelse sedan polisen förra året sprängde en omfattande knarkliga efter ett unikt tillslag på en gård utanför Varberg.

Nu berättar polisens utredningschef Karin Breding om "Lillen", "Bonden", "Norrmannen" och alla de andra kodnamn som de misstänkta ligamedlemmarna tilldelats – och om "K", som var så imponerad av polisens insats att han bugade djupt och tog förhörsledaren i hand.

– Det är någonting som bara händer på film. Han var så överbevisad, säger Karin Breding.

FAKTA

PERSONERNA

"Norrmannen"

36 år

Dömdes till: 9,5 års fängelse och utvisning.

Dömdes för: Flera fall av grovt narkotikabrott, narkotikabrott, samt grov narkotikasmuggling.

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Var enligt spaningsutredaren Karin Breding inblandad i alla de händelser som föranledde polisens tre tillslag under operationen. "Norrmannen" överlämnade ett kilo kokain till "K" i Strömstad, överlämnade en miljon norska kronor till "Mottagaren" i Göteborg och fick med hjälp av en släkting kontakt med bonden som äger gården utanför Varberg där kalkstensblocken med knark lastades av.

"K"

26 år

Dömdes till: 5 års fängelse och utvisning.

Dömdes för: Grovt narkotikabrott.

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Bodde tillsammans med "Lika" och "Lillen" i lägenheterna i Halmstad, Uddevalla och Göteborg. Fångades på film när han tog emot ett kilo knark av "Norrmannen" i Strömstad – greps senare med narkotikan i ryggsäcken.

"Lika"

41 år

Dömdes till: 6 års fängelse och utvisning.

Dömdes för: Två fall av grovt narkotikabrott samt grov narkotikasmuggling.

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Var tillsammans med "K" och "Lillen" den man som polisen hade span på från början med anledning av att han mest fördrev dagarna med att fika och umgås med andra kriminella. Träffade "Norrmannen" vid miljonöverlämnandet i Göteborg i september och befann sig på gården i Varberg när polisen gjorde det stora tillslaget där. Är troligen ligans huvudman.

"Lillen"

19 år

Dömdes till: 4 års fängelse och utvisning.

Dömdes för: Grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, grovt penningtvättsbrott samt två fall av narkotikabrott.

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Bodde tillsammans med "K" och "Lika", först i Halmstad och sedan i Uddevalla och i Göteborg. Åkte buss till Strömstad och tillbaka – enligt polisen troligen för att hämta en ryggsäck full med narkotika. Befann sig aldrig på gården i Varberg, utan greps på annan plats. Ska ha haft en "ledningscentral-funktion".

"Rödtröjan"

Dömdes till: 6 års fängelse och utvisning.

Dömdes för: Grov narkotikasmuggling.

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Övervakade lastbilen med kalkstensblocken under färden från Slovenien. Tog med sig sin fru på resan – enligt vad som framkommer i förhör ska han ha sagt till henne att de skulle åka till Sverige "för att se på aporna." Lämnade gården i Varberg några timmar innan polisens tillslag – utan pengar – för att gripas i Malmö.

"Mottagaren"

36 år

Dömdes till: 2 års fängelse och utvisning.

Dömdes för: Grovt narkotikabrott.

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Tog emot en miljon norska kronor av "Norrmannen" i Göteborg – samtidigt som lastbilen med kalkstenarna var på väg från Slovenien till Sverige. Enligt tingsrätten agerade han kurir.

"Chauffören"

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Körde lastbilen med de två kalkstensblocken genom Europa, från Slovenien till Sverige. När han kom till Onsala behövde han dock stanna för en obligatorisk vila – något som gjorde att leveransen försenades en dag. Körde sedan lastbilen till gården utanför Varberg. Åtalades aldrig för något brott.

"Släktingen"

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Är släkt med "Norrmannen" och den som hjälpte männen att komma i kontakt med bonden som hade gården utanför Varberg. "Släktingen" berättade för bonden att en vän till honom importerat två marmorblock som en konstnär skulle göra skulpturer av. Åtalades aldrig för något brott.

"Bonden"

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Äger gården utanför Varberg där polisen gjorde det stora tillslaget och grep flera av de inblandade. Kontaktade en vän som kom med hjullastare och lastade av de stora blocken från lastbilen. Bonden åtalades aldrig för något brott.

"Bondens kompis"

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Kom med en hjullastare hem till bonden och lastade av stenblocken från lastbilen. Åtalades aldrig för något brott.

"Hustrun"

Roll i narkotikahärvan enligt polisen: Gift med "Rödtröjan". Åkte med sin make till Sverige från Slovenien när han övervakade lastbilen. Ska ha blivit tillsagd att de skulle på semester "för att kolla på aporna."

PLATSERNA

Halmstad

Den halländska stad där operationen inleddes. Det var där "K", "Lika" och "Lillen" bodde när polisen började spana på dem. Polisen upptäckte dem i samband med att de spanade på andra kriminellt belastade personer.

Uddevalla

Dit trion flyttade under sommaren i fjol. I Uddevalla greps "K" med ett kilo kokain i ryggsäcken. I trions gamla lägenhet påträffades i samband med det också ett kilo hasch.

Göteborg

Utanför ett hotell i Göteborg överlämnade "Norrmannen" en miljon kronor norska kronor till "Mottagaren" – pengar som han hade på sig när han sedan greps. I Göteborg träffades "Lika", "Norrmannen" och "Rödtröjan" dagen innan lastbilen med kalkstenarna transporterades till Varberg.

Strömstad

Först ska "Lillen" ha åkt och hämtat knark i Strömstad och en månad senare gjorde "K" samma tur. Han träffade "Norrmannen", som överlämnade ett kilo narkotika. Det fångades på film av polisens spanare.

Onsala

Lastbilschauffören som transporterat stenblocken från Slovenien behövde en 24-timmarsvila och parkerade sitt fordon vid Onsala utanför Kungsbacka. Det försenade leveransen ett dygn och gav polisen tid på sig att planera tillslaget mot gården i Varberg.

Varberg

Utanför Varberg låg den gård som polisen slog till mot i september i fjol och grep flera av de senare dömda männen. Man genomförde tillslaget när kalkstensblocken lastades av från lastbilen. I blocken fanns totalt 80 kilo knark.

BESLAGEN

Ett kilo kokain i "K":s ryggsäck som han hade på sig när han greps i Uddevalla.

Ett kilo hasch i en lägenhet i Uddevalla.

80 kilo narkotika (kokain och hasch) i stenblocken på gården utanför Varberg.

Drygt en miljon norska kronor plus ytterligare kontanter.

Det var i september i fjol som polisen gjorde sitt unika fynd.

Man slog till mot en gård utanför Varberg och hittade 80 kilo hasch och marijuana – gömda i stora betongblock. Det var första gången någonsin som svensk polis lyckades spränga en knarkliga som smugglat in narkotika i landet på det sättet.

GT har tidigare skrivit om fallet i samband med att domarna mot sex av de inblandade föll. Men nu, några veckor efter att hovrätten fastslagit tingsrättens dom för männen, berättar polisen om nya detaljer från utredningen.

Det är i Svenska narkotikapolisföreningens tidskrift som Karin Breding, utredningschef på polisens spaningssektion i Göteborg, först skriver om de hemliga kodnamn som hon tilldelat alla dem som ska ha varit delaktiga.

"Norrmannen", "Lillen" och "Rödtröjan"

De misstänkta har fått smeknamn som "Norrmannen", "Lillen" och "Rödtröjan".

– "Lillen" kallade vi så för att han var så liten och "Norrmannen är ju ganska självklar, säger Karin Breding, som i tidskriften tillägger att "Rödtröjan" fick sitt namn tack vare – sin lysande röda tröja.

– En av dem hade inget smeknamn i spaningen, men jag kallar honom "K". "Bonden" och "Släktingen" är också namn vi har kommit på här för att hålla isär dem.

Polisen började kartlägga tre av ligamedlemmarna under våren 2015 - mest av en slump. Männen var "K", "Lika" och "Lillen". De gillade att fika.

Karin Breding förklarar för GT:

– De hade inga sysselsättningar, de satt på kafé hela dagarna och de träffade kriminella. Då tänker man att det skulle kunna vara något skumt. Det var då vi började rikta in oss på dem.

Ett kilo kokain i bilen

De tre männen bodde tillsammans i Halland. Under sommaren flyttade trion till Uddevalla och sedan vidare till Göteborg.

– De gjorde samma saker, ingenting mer än att träffa folk och sitta på fik. Vi förstår att de håller på med något, men inte exakt med vad, säger Karin Breding.

Någon vecka in i augusti spanade polisen på "Lillen" när han åkte fram och tillbaka till Strömstad med buss. Kort efter att han återvänt till lägenheten cyklade en av vännerna i väg med en massa skräp som slängdes i en papperskorg en bit bort. Enligt polisen var det resterna från en knarkaffär som "Lillen" troligen ska ha genomfört.

En månad senare var det dags igen. Karin Breding säger att det då var kompisen "K" som åkte till Strömstad. Där ska han ha träffat en fjärde man som drogs in i härvan: "Norrmannen".

Han kallades alltså så för att han bodde i Norge.

I baksätet på sin BMW hade "Norrmannen" ett kilo kokain.

Tog utredaren i hand

Polisen filmade när kokainet överlämnades till "K" och när de sedan grep honom i Uddevalla hade han knarket i en ryggsäck. Ytterligare ett kilo narkotika – i det fallet hasch – påträffades i de tre vännernas gamla lägenhet i Uddevalla.

– "K" nekade först i förhören, sedan hände någonting som händer väldigt sällan. Det händer bara på film. Spanarna hade filmat hela händelseförloppet och när han fick se hela filmerna gav han upp. Först såg han ut som en fågelholk, sedan ställde han sig upp och tog utredaren i handen och bugade djupt, säger Karin Breding.

– Han var imponerad av insatsen, han var så överbevisad att han inte kunde neka. Sedan började han kalla förhörsledaren för "chefen".

"K" häktades – samtidigt fortsatte polisens arbete för att komma fram till vad det egentligen var som pågick. I slutet av september i fjol skedde nästa gripande.

"Norrmannen" kom till ett hotell vid Centralstationen i Göteborg. Där han träffade en av männen i ursprungstrion, "Lika", och flera andra män.

Polisen noterade att en av dem tog emot en påse. En stund därefter stoppades den så kallade "Mottagaren" – då visade det sig att påsen innehöll en miljon norska kronor.

Skulle "titta på aporna"

Två personer var efter det frihetsberövade och några mil söderut skedde dagen därpå nästa genombrott i polisens spaningsarbete, vilket också finns beskrivet i Svenska narkotikapolisföreningens tidskrift.

En lastbil lastad med två kalkstenar hade rullat från Slovenien. Slutdestinationen var Göteborg, men chauffören stannade vid Onsala utanför Kungsbacka.

– Chauffören fick plötsligt för sig att han behövde stopp- och vilotid. När han kom till Onsala hade han kört så långt som han fick köra. Han sa att: "gubbar, nu måste jag vila, så jag stannar här." Det tyckte inte de var så käckt, men de fick helt enkelt finna sig i det, säger Karin Breding.

Polisen bekantade sig med ytterligare en person: "Rödtröjan". Karin Breding förklarar att han tillsammans med sin fru följt med i en följebil till lastbilen hela vägen från Slovenien för att övervaka lasten.

Till hustrun ska "Rödtröjan" ha sagt att de skulle till Sverige på semester.

– I förhör har det sagts att anledningen till att de var här var för att de "skulle titta på aporna", säger Karin Breding.

Gömde sig i buskarna

En av de tre männen som polisen ursprungligen spanat på hade kontakt med "Rödtröjan". Med hjälp av en släkting till "Norrmannen" fick de kontakt med en bonde utanför Varberg, som lovade att hjälpa till med att lasta av kalkstenarna på sin gård.

Dagen därefter samlades lastbilschauffören, "Rödtröjan", "Lika", "Norrmannen" och dennes släkting hos bonden, förklarar Karin Breding.

– Det som händer då är att de inte inser att de inte kan lyfta av stenarna förrän de fått fram en hjullastare. De fick vänta till klockan sex på kvällen då bonden hade en polare som kunde komma. Lastbilen fick stå kvar på gården och de åkte och fikade.

"Rödtröjan" lämnade Västsverige och greps nere i Malmö. Samtidigt planerade polisen kvällens tillslag mot gården.

– Under tiden de fikade hann vi gräva ner oss. Det låg poliser gömda i buskaget. Bondens kompis kom sedan över och lyfte av blocken och täckte över med en presenning, säger Karin Breding.

Då agerade polisen och tog om hand om flera av de misstänkta männen. Då såg man samtidigt vad stenblocken innehöll.

– För oss var det fram till dess bara två stenar, så många drog en lättnadens suck över att vi inte lagt insatsen på någon kalksten. Stenarna gick sönder och ut ramlade det svarta säckar, säger Karin Breding.

Innehöll 80 kilo knark

Säckarna innehöll 80 kilo hasch och marijuana. Ett jättebeslag, konstaterar utredningschefen.

– Vi är jättenöjda med insatsen, det här blev väldigt, väldigt bra. Det står också i domarna, att det är ett gediget spaningsarbete. Vi lade ner flera månaders jobb, vi började titta på det i maj 2015, säger hon.

Att bonden, lastbilschauffören, norrmannens släkting och rödtröjans hustru hade vetskap om någon kriminell verksamhet kunde polisen inte bevisa och de åtalades aldrig.

Men övriga sex män - från "Norrmannen" till "Mottagaren" som tog emot miljonen i påsen i centrala Göteborg – dömdes till långa fängelsestraff, från två till nio år.

I Svenska narkotikapolisföreningens tidsskrift sammanfattar Karin Breding insatsen som ledde fram till att polisen upptäckte den stora mängden knark i kalkstenarna.

Hon skriver att polisen vänt på alla stenar.