Knarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, av polisen utpekad som huvudman, döms till tre och ett halvt års fängelse. Foto: POLISENKnarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, av polisen utpekad som huvudman, döms till tre och ett halvt års fängelse. Foto: POLISEN
Knarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, av polisen utpekad som huvudman, döms till tre och ett halvt års fängelse. Foto: POLISEN
Knarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, av polisen utpekad som huvudman, döms till tre och ett halvt års fängelse. Foto: POLISENKnarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, av polisen utpekad som huvudman, döms till tre och ett halvt års fängelse. Foto: POLISEN
Knarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, av polisen utpekad som huvudman, döms till tre och ett halvt års fängelse. Foto: POLISEN
Krigsveteranen Tomi Kacic-Barisic döms till tre och ett halv års fängelse. Foto: POLISENKrigsveteranen Tomi Kacic-Barisic döms till tre och ett halv års fängelse. Foto: POLISEN
Krigsveteranen Tomi Kacic-Barisic döms till tre och ett halv års fängelse.  Foto: POLISEN
Knarkhandlaren Ghalandari hade nästan två miljoner kronor i sin ägo. Foto: PolisenKnarkhandlaren Ghalandari hade nästan två miljoner kronor i sin ägo. Foto: Polisen
Knarkhandlaren Ghalandari hade nästan två miljoner kronor i sin ägo. Foto: Polisen
Knarkhandlaren Ghalandari hade nästan två miljoner i kontanter i sin ägo, men även guld och dyra klockor. Foto: POLISENKnarkhandlaren Ghalandari hade nästan två miljoner i kontanter i sin ägo, men även guld och dyra klockor. Foto: POLISEN
Knarkhandlaren Ghalandari hade nästan två miljoner i kontanter i sin ägo, men även guld och dyra klockor. Foto: POLISEN
Polisen beslagtog Ghalandaris lyxbilar. Foto: POLISENPolisen beslagtog Ghalandaris lyxbilar. Foto: POLISEN
Polisen beslagtog Ghalandaris lyxbilar. Foto: POLISEN

Knarkkungen har gripits – polisen tog två miljoner

Publicerad

Två lyxbilar, guld och nästan två miljoner kronor.

Det var vad knarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, 36, från Mariestad hade i sin ägo.

– Det är förvånansvärt att man kan ha så mycket tillgångar utan att ha en stabil inkomst, säger Johan Rapp, chef för polisens utredningssektion i Skaraborg.

Nu har knarkhandlaren och hans kumpaner – däribland krigsveteranen Tomi Kacic-Barisic – dömts till fleråriga fängelsestraff efter en misslyckad knarkaffär.

Polisens spanare följde efter tre personer, däribland 36-årige småbarnspappan Nicholas Ghalandari, i två bilar som var på väg mot Malmö i mitten av oktober förra året. 

En fjärde person hämtades upp på vägen, i halländska Hyltebruk.

När männen stannade på en parkeringsplats i Burlöv under eftermiddagen samma dag dök även en femte person, 46-årige Tomi Kacic-Barisic, upp på en vespa. Efter att ha varit i en av bilarna en kort stund lämnade Kacic-Barisic platsen på vespan.

– Det är en överlämning av narkotika och det är där den sker, säger Johan Rapp vid Skaraborgspolisen.

"Lever på kriminalitet"

Polisen stoppade sedan bilarna på E6 söder om Helsingborg och då hittades två hekto kokain i den ena bilen. De fyra männen i bilarna greps och den femte, Kacic-Barisic på vespan, häktades några veckor senare.

– Det här är ett löst sammansatt kriminellt nätverk som haft ett syfte att leva på kriminalitet, säger Johan Rapp.

När polisen gjorde husrannsakningar sökte man efter narkotika, värdeföremål och kontanter. Det hittade man – med råge.

– Man granskade huvudmannen (Nicholas Ghalandari, reds. anm) Han hade två dyra Audibilar och en hel del tillgångar utan att ha någon inkomst. Det är förvånansvärt att man kan ha så mycket tillgångar utan att ha en stabil inkomst. Jag delar åklagarens uppfattning att det här är investeringar han gjort efter vinst av kriminalitet, säger Johan Rapp.

Det polisen beslagtog från den västsvenske mannen var, enligt vad polisen själva uppgett i ett pressmeddelande närmare 1,9 miljoner kronor, en klocka värd 130 000 kronor, guld för 265 000 kronor och de två Audi-bilarna som värderas till drygt 1,3 miljoner kronor.

Enligt det pressmeddelande som polisen skickade ut var det nästan två miljoner i kontanter som beslagtogs, men enligt förundersökningsprotokollet fanns större delen av pengarna på ett konto.

"Det framstår som klart mer sannolikt att innehavet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet", skriver Skaraborgs tingsrätt i sin dom.

Beslagtog 2 miljoner

De fem männen åtalades vid Skaraborgs tingsrätt gällande bland annat grovt narkotikabrott.

Och i början av mars kom domen – samtliga fem män dömdes till fängelse.

Den man som av polisen pekas ut som huvudman, alltså Mariestadsbon Nicholas Ghalandari, dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Hans kumpan Tomi Kacic-Barisic fick samma straffpåföljd.

Övriga män dömdes till fängelse i mellan ett och ett halvt till tre år.

I domen skissar tingsrätten upp männens bakgrund. Där framkommer det att både Nicholas Ghalandari och Tomi Kacic-Barisic är småbarnsföräldrar. Ghalandari har drivit ett bilföretag medan Kacic-Barisic varit sjukpensionär till 75 procent men även jobbat inom ett familjeföretag.

Av domen framgår även att Kacic-Barisic tidigare varit krigsveteran i forna Jugoslavien.

I domen fattade tingsrätten även beslut om att det som påträffades i knarkhandlarens ägo skulle förverkas.

Polisen: "God signal"

Polisen är uppenbart nöjd med domen – och menar att man fått bort delar knarket från Mariestads gator, i alla fall för tillfället.

– Vad jag kan tillägga är att en sådan här aktion ger god efterklang i den lilla staden Mariestad. Man lyfter bort kriminella därifrån och tidvis minskar narkotikan där. Framför allt sänder det en god signal.

Samtliga personer har hela tiden förnekat grovt narkotikabrott i samband med händelsen och hävdade under rättegången att resan handlade om bilaffärer och inte droger. 

Enligt Ghalandari mötte han en av de andra dömde männen den dagen för att hämta upp vinterdäck som en kund skulle ha. Den andre mannen, samt ytterligare två, ska då ha velat följa med på resan. Männen färdades i två olika bilar och träffade den femte mannen, Tomi Kacic-Barisic, för att göra upp en affär som dock aldrig blev av eftersom Ghalandari menar att Kacic-Barisic aldrig dök upp.

Enligt Kacic-Barisic kom han till parkeringen då han och Ghalandari tidigare pratat om ett köp av en bil – och även om vapenköp, vapen som Kacic-Baricic enligt honom själv tillhandahållit. Han säger dock att ingen knarkförsäljning har ägt rum.

Tingsrätten: "Orimligt"

En förklaring som tingsrätten inte håller med om.

"Det framstår som helt orimligt att man gjort resor till Skåne utan att närmare veta vilka bilar men ska köpa, vad säljaren heter eller var man ska träffas. Det framstår också som helt orimligt att det varit en slump som gjort att de tilltalade träffats på olika parkeringar", skriver tingsrätten bland annat i domen.

Enligt Nicholas Ghalandari har han haft en inkomst bland annat från släktingars verksamhet samt från sina egna bilaffärer.

Men de stora fynd av pengar och föremål som gjordes av polisen talar enligt tingsrätten för att tillgångarna "Framstår som orimliga med hänsyn till innehavarens reella möjligheter att på laglig väg bygga upp och bibehålla en förmögenhet."

Förnekar brott

Åklagarens bevisning har bland annat utgjorts av spaningsfotona som polisen tog, beslagen hos huvudmannen Ghalandari, samt avlyssning av männen. Det är klarlagt att samtliga dömda känt till att en knarkaffär skulle äga rum, menar tingsrätten.

Både Nicholas Ghalandari och Tomi Kacic-Barisic är tidigare dömda för brott. Ghalandari bland annat för grov misshandel och narkotikabrott, Kacic-Barisic för vapenbrott och narkotikabrott.

 

Rättelse: Polisen skrev i ett pressmeddelande att man säkrade närmare 1 900 000 kronor i kontanter av Nicholas Ghalandari, vilket GT återgav i texten. Den uppgiften var felaktig och större delen av pengarna fanns istället, enligt domen, på ett konto. “Det framstår som klart mer sannolikt att innehavet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet”, skriver Skaraborgs tingsrätt i sin dom.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER