Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Knarkkungen dömd till 14 års fängelse

GÖTEBORG: Pierre tjusades av glättiga gangsterfilmer med Al Pacino och Robert De Niro.

Men själv blev han bara en underhuggare som svek sina vänner.

Al Pacino i filmen
23-årige Pierre Andréasson från Göteborg dömdes i hovrätten till maxstraffet 14 års fängelse för narkotikabrott.
Foto: PASS PASS

- Efterhand uppfattade jag honom som allt mer egoistisk och girig, säger en tidigare kvinnlig bekant. Via henne och några andra i omgivningen har GT försökt klarlägga bilden av Pierre Andréasson En bild som från början är ljus och där domen på 14 års fängelse verkar fullständigt osannolik. Tonåringen i Kungälv som helst läste skönlitteratur och var framgångsrik i skolan. - En charmig svärmorsdröm som gick hem hos flickorna och som var en polare att lita på.

Mera bokmal än partynisse Pierre beskrivs som en lugn och harmonisk kille, snarare bokmal och filmfreak än partynisse i övre tonåren. Han flyttade från Kungälv och bosatte sig hos pappan i Göteborg efter föräldrarnas skilsmässa. - Hans yta blev allt tuffare och Pierre Andréassons otroliga förmåga att snacka omkull vem som helst blev liksom tydligare, säger vännerna. Från att ha varit mycket försiktig med sprit började han festa rätt rejält i 20-årsåldern. Han syntes oftare på krogen, dyrbart klädd men inte pråligt, och ständigt med ett gäng beundrarinnor omkring sig. Att gangsterskådisar som Al Pacino och Robert De Niro tillhörde hans favoriter gick inte att ta fel på. - Stundtals var han nästan som en tragisk kopia, minns flera kompisar Så börjar snacket gå om att Pierre hade kontakter i Dominikanska republiken. På hög nivå dessutom, vilket gjorde att kurirjobben han kunde fixa var både riskfria och lukrativa.

Skröt om maffiakontakter Allt öppnare skröt Pierre om sina maffiakontakter och snabbresorna över Atlanten med bagage som togs emot diskret av syndikatet som Pierre jobbade åt. - Dessutom påstod han att släktingar inom polisen gav honom full koll på läget. Efter hand byggdes nätverket av knarkkurirer upp i vänkretsen. Mitt i fanns Pierre med drinken på armlängds avstånd och ständigt med två eller tre mobiltelefoner igång samtidigt. Att alla var utrustade med kontantkort hjälpte inte det minsta. Det visar hundratals sidor av narkotikapolisens utskrifter på avlyssnade samtal.

Förödande dokumentation Förödande dokumentation när Pierre dirigerade knarksmugglingen som nu givit både honom och vännerna långa fängelsestraff. - Han hade tappat kontrollen för länge sedan och kompisarna gick rakt i fällan, säger en flicka till GT. Dessutom tror hon att största delen av betalningen hamnade i Pierres fickor. Hans anhöriga är mycket nedslagna sedan hovrätten fastslagit den hårda domen. - Givetvis ska Pierre straffas efter att ha agerat både olagligt och girigt, säger en nära släkting. - Men det extremt långa straffet är en tragedi, fortsätter han. - Finns över huvud taget möjligheten att Pierre kan komma igen till en normal tillvaro efter så många år i fängelse?

FAKTA

Göteborgaren Pierre Andréasson gjorde en kort, till en början framgångsrik brottskarriär.
Fram till dess amerikansk polis började gripa hans kurirer med dubbelbottnade resväskor fyllda med ecstacytabletter.
Massiv telefonavlyssning ledde fram till den 23-årige ligaledaren och hans kompisar.
Kurirtrafiken utgick från Holland till olika flygplatser på amerikanska ostkusten.
Syndikatet styrs av landsflyktiga medborgare från Dominikanska republiken.
Pierre Andréasson, som är halvdominikan, misstänks för att ha organiserat den svenska delen av nätverket.
I höstas åtalades Pierre och nio av hans kurirer varav sju senare fick långa straff i Göteborgs tingsrätt.
I går fastslog hovrätten domarna för sex av de unga männen där spindeln i ecstacyhärvan fick maxstaffet på 14 års fängelse.