Knarkbrottslingarnas skräcktillvaro i Dubai

En av männen som sitter häktade i Abu Dhabi, misstänkt för narkotikabrott.
Foto: Polisen
En av männen som sitter häktade i Abu Dhabi, misstänkt för narkotikabrott.
Foto: Polisen
De två svenskarna greps på Dubais flygplats.
Foto: Kamran Jebreili
De ska ha försökt föra in en stor mängd kokain.

De två svenska männen greps i Dubai misstänkta för att ha försökt smuggla flera kilo narkotika. 

Nu berättar en av svenskarna om gripandet - och tillvaron i fängelset.

– Det är ingen avskildhet, ingenting. Och så är det sådana där amerikanska fängelsegaller, öppet allting och cement och stål och järn, säger den 50-årige svensken.

De två boråsarna, 48 och 50 år gamla, åkte på en gemensam resa till Sao Paolo i Brasilien i mars i år. Hemvägen gick via Dubai där de skulle byta plan för fortsatt resa till Libanon och sedan vidare till Sverige - men i stället greps de på flygplatsen misstänkta för narkotikabrott efter att myndigheterna hittat flera kilo kokain.

Nu sitter de sedan drygt fyra veckor häktade på flygplatsen i väntan på rättegång och riskerar långa fängelsestraff.

Expressen talade med den 50-årige svensken på torsdagseftermiddagen och han beskriver hur han gick igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Dubai, men hur hans vän sedan stoppades.

- Det var någon som kom fram och visiterade honom och då hittade de drogerna, han hade väl det tejpat på benen då, säger svensken.

Har hållits fyra förhör

Sju timmar senare, när 50-åringen skulle borda planet till Beirut greps även han.

- De tog passet där så fick jag vänta till polisen kom. De sa ingenting utan de tog bara med oss. Efter några timmar tog de mig till en annan polisstation på flygplatsen och började tjata på mig var drogerna var, säger svensken.

Han beskriver tillvaron som "ett helvete" där de tvingas dela cell med tio andra personer i en bullrig miljö där lamporna är på dygnet runt:

- Det är ingen avskildhet, ingenting. Och så är det sådana där amerikanska fängelsegaller, öppet allting och cement och stål och järn.

Dagarna ser likadana ut varje dag - ärtsoppa till frukost, kyckling och ris till lunch, ärtsoppa eller bruna bönor till kvällsmat samt sött te. Det har hållits sammanlagt fyra förhör med de två svenskarna, och där ska 48-åringen ha tagit på sig hela skulden.

- Jag har inget med detta att göra och ändå håller de mig kvar här nere. Det är klart jag undrar vad som händer, säger 50-åringen.

Anhöriga oroliga

Samtidigt försöker oroliga anhöriga hemma i Sverige få information om vad som händer.

– Jag vet ingenting. Jag har ingen aning om någonting. Vi har skickat pengar till honom och där står vi och stampar för tillfället, säger den 48-årige mannens pappa.

– Det känns så jäkla hopplöst när man inte kan göra någonting, säger den 50-årige mannens mamma.

Tiden i fängelset har hittills varit svår då båda männen är beroende av mediciner på grund av olika sjukdomar.

Båda svenskarna har dömts för mindre narkotikabrott tidigare. Deras anhöriga är därför inte helt överraskade av det som hänt, men ändå skakade av konsekvenserna som nuvarande brottsmisstankar kan leda till.

– Jag önskar ju ingen ett sådant här öde. Och det vete gudarna om han klarar av ett långt fängelsestraff där nere, säger 50-åringens mamma.