Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klubbat: 800 miljoner till Göteborgs konstmuseum

Den nya byggnaden sett från sydöst.
Foto: Higab / Higab
Göteborgs konstmuseum i dag.
Foto: HENRIK JANSSON

Nu får Göteborgs konstmuseum ett rejält tillskott i kassan – och en rejäl tillbyggnad.  

På onsdagen klubbade kommunstyrelsen beslutet om att skjuta till 800 miljoner kronor.

Pengar som också ska gå till upprustning av den hundra år gamla byggnaden, som delvis invaderats av skadedjur.  

Vad tycker du om nya byggnaden?

Så sent som för en vecka sedan rapporterade Dagens Nyheter hur Göteborgs konstmuseum invaderats av en ny typ av silverfisk. Något som gått ut över konstmuseets utbud eftersom man inte vågar ha vilka konstverk som helst. 

– Det är ett pågående problem och det som vi är oroliga för är att de ska ge sig på konstverken. Det räcker inte med en enskild insats och så är det över. Utan det kräver kontinuerligt arbete som tar ganska mycket resurser och mycket personal, sa Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum, till DN. 

Situationen med skadedjuren ska ha varit under kontroll, men med risk för att silverfiskarna ska ge sig på konstverken har man ändå varit begränsad, menar Steorn i samma artikel. 

Bland åtgärderna har man nämnt att det skulle behövas en tillbyggnad. Sedan skulle konstmuseet även i övrigt behöva en upprustning. 

– I den nya tillbyggnaden kommer det att kunna bli en tätare och säkrare miljö, säger han till DN. 

På onsdagen togs så beslutet i kommunstyrelsen – och ett anslag på 800 miljoner kronor beviljades. 

Så här väntas nya konstmuseet se ut.
Foto: Higab / Higab

Får kafé- och restaurangmöjligheter

Beslutet innebär att konstmuseet blir dubbelt så stort som i dag, med bland annat större möjligheter till kafé- och restaurangverksamhet. Det tillkommer också personalytor och plats för konsthantering. Pengarna kommer, förutom från Göteborgs stad, också från regionen, staten och den privata sektorn. 

Socialdemokraterna och Demokraterna var de enda partierna som röstade emot förslaget. 

Demokraterna vill se ett eget förslag där finansieringen sker på annat sätt. Främst genom ”avyttringar av lågavkastade tillgångar inom Göteborgs Stadshus-koncernen”. 

Socialdemokraterna menar att gestaltningen av Göteborgs konstmuseum och Götaplatsen är en viktig fråga som berör många göteborgare – men att ärendet är ett rent ”investeringsärende” och därför bör behandlas som det. 

Axel Darvik, L, är glad efter beslutet.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

”Fler än som går på fotboll” 

Att något behöver göras åt byggnaden är samtliga partier överens om. Frågan är bara hur och med hur mycket. 

Sverigedemokraterna reserverade sig för beslutet och hade i sitt yttrande invändningar mot den ”modernistiska byggnaden som kommer att flankera byggnaden”. SD menar att stilen på Götaplatsen inte blir enhetlig och skriver att det ”istället blev några staplade lastpallar”. 

Men Axel Darvik, Liberalerna, är glad efter dagens besked: 

– I dag kan vi inte visa några av de finaste konstverken och inte heller låna in fina konstverk från andra museer eftersom lokalerna är så gammalmodiga, säger han till SVT Väst och tillägger: 

– Det är faktiskt så att det är fler som besöker konstmuseet i Göteborg än som går på allsvensk fotboll. En kvarts miljon besökare varje år. Här bor kommunstyrelsens ledamöter i Göteborg