Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klassiska julbordet är hotat i coronakrisen

Skärpta restriktioner i flera regioner runtom i landet.
Foto: THOMAS CARLÉN / EXPRESSEN FOTOGRAF
Foto: NORA LOREK

Det klassiska julbordet är hotat i år på grund av corona.

En del har ställt in helt och andra krögare väljer att skippa buffén helt och serverar i stället julens läckerheter direkt vid borden.

Läget är fortfarande osäkert – vissa jularrangemang kan komma att ställas in.

– Om restriktionerna förlängs kan vi inte köra julbord och julshow, säger Carlos Foresti, platschef på Trädgår´n i Göteborg.

Trädgår´n hade planerat för sedvanlig julshow med julbord även i år och räknade med att kunna släppa biljetter när restriktionerna lättade. 

Men sedan Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland beslutade att skärpa råden för att minska smittspridningen är allt oklart.

– Det beror på om de rådande restriktionerna förlängs. I nuläget vet vi inte om vi kan genomföra julshow med julbord eller inte. Kanske blir det något alternativ med bara julbord. Vi avvaktar och ser, säger Carlos Foresti, platschef på Trädgå´rn i Göteborg.

På Carlstens Fästning på Marstrand har krögaren Thomas Berndtsson fattat ett smärtsamt beslut. Det blir inget julbord i Riddarsalen i år.

Carlstens fästning på Marstrand ställer in julbordet i år.
Foto: DANIEL MAJAK

”Inte någon idé”

– På grund av rådande läge har vi resonerat kring hur vi ska göra. Förra veckan fick vi många avbokningar och vi tänker att det inte är någon idé, säger han och menar att det med restriktionerna inte skulle bli den upplevelse som kännetecknar fästningens julbord.

Sjömagasinets vd Jonas Marting säger att den anrika Göteborgsrestaurangen inte kommer att ha sitt klassiska julbord i år.

– Det beslutade vi redan i augusti. Det är en process att dra i gång ett julbord och det gör man inte dagen innan. I stället kommer vi att ha ”jul vid bordet”, bordsservering och en julinspirerad meny, säger han.

Jonas Marting konstaterar att alla restriktioner följs. Många bord togs bort redan i våras. Avstånden hålls och antalet gäster begränsas i samråd med läkare, förklarar han.

Sjömagasinets vd Jonas Marting berättar om ett coronaanpassat koncept i år. Här tillsammans med stjärnkocken Alexandra Zazzi.
Foto: JULIA DANSARIE

Jungman Jansson gör annorlunda julbord

Krögaren och kocken Stefan Zeko på Jungman Jansson vid Önnereds Brygga i Västra Frölunda vill i möjligaste mån erbjuda ett ”vanligt” julbord i år. Men i stället för som tidigare års sittningar med 200 personer blir det begränsat till 70. Vid varje bord sitter högst åtta personer enligt de skärpta råden.

– Vi kommer att ha två startbufféer och vid varje station kommer det att finnas handsprit och vinylhandskar. En särskild julbordsvärd tar med ett sällskap i taget till buffén och ser till att alla spritar händerna. Maten läggs upp på mindre fat så dessa byts oftare, säger Stefan Zeko.

Han konstaterar att de nya restriktionerna innebar att 80 procent av de tidigare bokningarna blev avbokade.


Se också:

Författaren har insjuknat.