Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.
Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin NilssonSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Klassen tar ställning mot SD: "Måste ta tag"

Publicerad

Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten".

Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.

– Under valet var Sverigedemokraternas politik väldigt uppmärksammad men det är lätt att folk sen inte orkar bry sig och att det rinner ut i sanden. Det är viktigt att uppmärksamma så att folk vet att det inte försvinner, att det här är något som vi måste ta tag i, säger Patricia Spång Lundahl, 18, som håller i skylten.

När en klass med tredjeårselever på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg skulle ta klassfoto i höstas bestämde de sig för att göra något annorlunda.

På klassfotot är bara tre elever med - alla är blonda - och resten av stolarna är tomma. En av eleverna håller i en skylt med texten "Jimmie skickade hem resten"

– Det var lite dåligt med idéer först och en tjej tyckte att det kunde vara bra att använda det på ett annat sätt, inte bara göra en skojig grej utan också nå fram med ett budskap. Det var mycket politiksnack eftersom det var precis efter valet, så vi kom på det här, säger Patricia Spång Lundahl, 18, till GT.

Det är hon som håller i skylten på klassfotot.

– Jag är såklart väldigt emot Sverigedemokraternas politik och tycker att så fort man kan visa det på något sätt så vill jag gärna göra det. Att inte tycka att alla ska få vara här och vara den de är, det tycker jag är väldigt fel. Och det tycker även många andra i vår klass, säger Patricia Spång Lundahl.

15 000 likes

Skolkatalogen kom för ett par dagar sedan - och bilden sprids nu som en löpeld på sociala medier. Bilden har i skrivandets stund fått drygt 15 000 likes och 700 delningar på Facebook - på 17 timmar.

– Vi har fått mycket positiv respons, lite negativ också, men de flesta tycker att det är bra av oss, säger Patricia Spång Lundahl.

Trodde du att fotot skulle få så här stort genomslag?

– Jag trodde inte det, det är helt galet att så många skulle uppmärksamhet fotot. Under valet var Sverigedemokraternas politik väldigt uppmärksammad men det är lätt att folk sen inte orkar bry sig och att det rinner ut i sanden. Det är viktigt att uppmärksamma så att folk vet att det inte försvinner, att det här är något som vi måste ta tag i, säger Patricia Spång Lundahl, 18, som håller i skylten.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER