Klassen tar ställning mot SD: "Måste ta tag"

Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten".

Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.

– Under valet var Sverigedemokraternas politik väldigt uppmärksammad men det är lätt att folk sen inte orkar bry sig och att det rinner ut i sanden. Det är viktigt att uppmärksamma så att folk vet att det inte försvinner, att det här är något som vi måste ta tag i, säger Patricia Spång Lundahl, 18, som håller i skylten.

När en klass med tredjeårselever på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg skulle ta klassfoto i höstas bestämde de sig för att göra något annorlunda.

På klassfotot är bara tre elever med - alla är blonda - och resten av stolarna är tomma. En av eleverna håller i en skylt med texten "Jimmie skickade hem resten"

– Det var lite dåligt med idéer först och en tjej tyckte att det kunde vara bra att använda det på ett annat sätt, inte bara göra en skojig grej utan också nå fram med ett budskap. Det var mycket politiksnack eftersom det var precis efter valet, så vi kom på det här, säger Patricia Spång Lundahl, 18, till GT.

Det är hon som håller i skylten på klassfotot.

– Jag är såklart väldigt emot Sverigedemokraternas politik och tycker att så fort man kan visa det på något sätt så vill jag gärna göra det. Att inte tycka att alla ska få vara här och vara den de är, det tycker jag är väldigt fel. Och det tycker även många andra i vår klass, säger Patricia Spång Lundahl.

15 000 likes

Skolkatalogen kom för ett par dagar sedan - och bilden sprids nu som en löpeld på sociala medier. Bilden har i skrivandets stund fått drygt 15 000 likes och 700 delningar på Facebook - på 17 timmar.

– Vi har fått mycket positiv respons, lite negativ också, men de flesta tycker att det är bra av oss, säger Patricia Spång Lundahl.

Trodde du att fotot skulle få så här stort genomslag?

– Jag trodde inte det, det är helt galet att så många skulle uppmärksamhet fotot. Under valet var Sverigedemokraternas politik väldigt uppmärksammad men det är lätt att folk sen inte orkar bry sig och att det rinner ut i sanden. Det är viktigt att uppmärksamma så att folk vet att det inte försvinner, att det här är något som vi måste ta tag i, säger Patricia Spång Lundahl, 18, som håller i skylten.