Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klas Friberg: "Jag är väldigt laddad"

NY SHERIFF. Klas Friberg blir ny länspolismästare i Västra Götaland efter Ingemar Johansson som går i pension i sommar. Friberg kommer närmast från Rikskriminalpolisen och börjar på sitt nya jobb den 1 maj. Foto: Peter Phillips

GÖTEBORG. There is a new sheriff in town.

Klas Friberg, 52 år, återvänder jobbmässigt till Göteborg och den heta länspolismästarstolen i polishuset i Göteborg.

- Du får gärna gratulera, jag ser det som en härlig utmaning och är väldigt laddad på att få komma tillbaka och jobba med Västra Götaland, säger Klas Friberg till GT.

Bor i Örgryte

Ålder: 52 år.

Familj: Hustru, barn.

Bostad: Radhus Örgryte, Göteborg.

Fritid: Umgås med familjen, vistas på landet samt sport av olika slag.

Karriär i korthet: Jur kand 1987, polischefsutbildning, chef länsordningspolisen Västra Götaland 2002-2004, chef för länskriminalen i Västra Götaland 2004-2009, biträdande länspolismästare i Västra Götaland, chef för Rikskriminalpolisen 2010.

Tillträder nya jobbet: 1 maj.

Antal poliser i Västra Götaland: 3 193 (2012)-

Antal polisanmälda brott i Västra Götaland: 149 200 (2012).

KLAS FRIBERG BERÄTTAR OM SITT...

VÄRSTA MINNE

När beskedet om att den 3-årige pojke som vi eftersökt i Ucklumsområdet utanför Stenungsund i flera dagar trots vår stora insats inte återfanns vid liv. Jag glömmer aldrig när jag nåddes av beskedet.

(år 2001, Klas Friberg var räddningschef).

 

BÄSTA MINNE

Mitt bästa minne var när beskedet kom att den kidnappade Fabian Bengtsson, släppts och var vid liv. Det var ett skönt besked både som polis och medmänniska.

(år 2005, Klas Friberg var kommenderingschef)

FRIBERGS STÖRSTA UTMANINGAR

GT:s Ingemar Nilsson listar de främsta utmaningarna som nye polischefen Klas Friberg står inför.

 

Gatuvåldet

Gatuvåldet eskalerar i Göteborg. Det handlar inte bara om det gängrelaterade våldet. Minst lika ofta ger sig enskilda personer på andra för att lägga beslag på mobiler, kontokort och smycken.

De illegala vapnen

Det är alldeles för lätt att skaffa vapen att använda i brottsligt syfte. 

Vardagsbrotten

Uppklarandefrekvensen samt brottsofferbemötandet när det gäller de så kallade mängdbrotten, de oglamourösa bostadsinbrotten, bil och cykelstölderna måste öka. 

Samverkan

Med växande klassklyftor och allt högre droganvändning måste hela kommunen engageras i kampen. Där har polisen sin givna roll i att vara med och förebygga inte bara beivra. 

Storstadsproblematiken

Polisområde Storgöteborg är underbemannat i förhållande till polisanmälda brott jämfört med Fyrbodal, Skaraborg och Älvsborg. Organisationen i Storgöteborg är hårt pressad och den interna kritiken mot polisledningen växer.

- Det är ju en region med allt från storstadsproblematik till de problem som hänger ihop med glesbygd.

- Det är väl egentligen endast Skåne som har något som liknar den här strukturen.

Många hälsar dig välkommen, andra säger, kunde dom inte valt någon som inte redan är känd i organisationen?

- Jag har förståelse för synpunkterna, men jag ber att få hänvisa till att jag fysiskt faktiskt inte rört mig i organisationen i Västra Götaland på senare år. 2,5 år som chef för rikskrim, föregicks av nästan 3 år med väldigt mycket jobb för Rikspolisstyrelsen så även om det är en slags comeback så känner jag mig ny.

Mängdbrotten en utmaning

Vad är dina största utmaningar?

- Jag passar på frågan, först skall jag lyssna av med alla, fack, anställda, ledning och polisstyrelse innan jag säger något.

Polisen är duktig på att lösa grövre brott, mindre bra på vardagsbrotten. Tror du att förtroendet för polisen minskar på grund av det?

- Påståendena är sanna men jag vill påpeka att polisen ändå är den myndighet som allmänheten har störst förtroende för. Men visst, att se till att mängdbrotten löses i högre utsträckning är en utmaning.

Vill du se högre polisnärvaro på gator och torg?

- Närvaron är viktig, men inte till vilket pris som helst. Det viktiga är ändå att vara vid rätt plats vid rätt tid.

Har en post som försvinner

Klas Friberg har jobbat i chefsbefattningar inom både länsordnings- och länskriminalpolisen i Västra Götaland, innan han blev utsedd att leda Rikskriminalpolisen, som anses vara spetsen inom kriminalpolisverksamheten i Sverige.

Vad tar du med dig från rikskrim till Göteborg?

- Känslan av att polisen numera är mycket mer öppen för samverkan. Det territoriella tänkandet minskar vilket kommit till uttryck i olika insatser vi gjort.

Planerna är att polisen skall bli en myndighet 2015, då försvinner ju ditt jobb?

- Ja, länspolismästarjobben försvinner. Men jag tror ändå att myndigheten kommer organiseras så att det blir nya regionala chefer och där hoppas jag få vara med i någon form men säker är jag ju inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!