Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Självkörande lastbil får nu rulla på allmän väg

Den självkörande lastbilen kallas T-pod.Foto: PRESS/EINRIDE
Den självkörande lastbilen kommer köra på allmän väg redan i vår.Foto: PRESS/EINRIDE

Nu är det klart! 

En självkörande lastbil med namnet T-pod kommer trafikera en allmän väg i Jönköping, skriver SVT Nyheter Jönköping.

– Det är verkligen jättespännande, säger Pierre Olsson, press och informationsansvarig på DB Schenker, till SVT.

Det är Göteborgsföretaget Einride som tillverkat den eldrivna lastbilen, kallad T-pod.

Företaget har samarbetat med fraktföretaget DB Schenker då man testat fordonet på ett inhägnat område sedan november i fjol. Men nu finns alltså tillstånd för den förarlösa lastbilen även på allmän väg, vilket även Ny Teknik rapporterat om.

Enligt Pierre Olsson på DB Schenker räknar man med att fordonet kan köra på allmän väg någon gång i vår.

Detta har blivit möjligt efter att Transportstyrelsen gjort tester där man kommit fram till att lastbilen uppfyller de svenska trafikbestämmelserna.

”Säkerheten är hög”

Tillståndet gäller bara en kort bit på allmän väg – cirka 100 meter – och fordonet kommer köra mellan DB Schenkers lager och terminal.

Ett krav är dock att det måste finnas personer i närheten som kan stoppa fordonet i fall att det trots allt skulle behövas.

– En utmaning blir att få andra bilister att lämna den i fred och inte försöka få den att stanna. Det kommer den att göra om någon kommer för nära, säkerheten är hög, säger Pierre Olsson till SVT.

Lastbilen är både hyttlös och fjärrstyrd. Einrides vd Robert Falck sa så här i ett uttalande hösten 2017 när man skulle lämna in ansökan till Transportstyrelsen:

– Kan man räkna bort föraren ökar kapaciteten enormt. Samtidigt som säkerheten ökar, vi vill skapa ett transportsystem där vi får ner antalet olyckor med tunga lastbilar.