Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart med nya GP-ägare – köps för 158 miljoner

Det norska börsbolaget Polaris Media ASA investerar i Stampen Media tillsammans med svenska NWT Gruppen AB och VK-Media AB. Det nya konsortiet – heter PNV Media. Här syns Sture Bergman, vd VK Media, Victoria Svanberg, delägare NWT, Per Axel Koch, koncernchef Polaris Media, Martin Alsander, styrelseordförande Stampen Media och Johan Hansson, vd Stampen Media vid en presskonferens på fredagen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Peter Hjörne Foto: HENRIK JANSSON
Göteborgs-Posten. Foto: ADAM IHSE/TT

Göteborgs-Posten har fått nya ägare.

Det är norska Polaris Media, svenska NWT Gruppen och VK-Media som köper GP och Stampen Media, uppger GP.

Polaris största ägare är norska mediekoncernen Schibsted, ägare till Aftonbladet och Svenska Dagbladet. 

Affären innebär att familjen Hjörne minskar sitt ägande betydligt i bolaget.

– Man har bäddat för den här situationen genom dåliga affärer. Men nu har man väl hittat en lösning som ger en viss stabilitet till familjens ägande, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi.

Nu är det klart att Göteborgs-Posten får nya ägare. 

GP rapporterar på fredagen att det är norska Polaris Media, svenska NWT Gruppen och VK-Media som köper tidningen och ägarbolaget Stampen Media.

Enligt GP uppgår köpeskillingen till knappt 160 miljoner kronor.

Det blir alltså ett nytt mediekonsortium, PNV Media, som nu investerar i Stampen Media med en ägarandel på 51 procent. 

I gruppen är mediekoncernen Polaris Media, med huvudkontor i Trondheim, största ägare.

Schibsted största ägare i Polaris

Största ägare i Polaris är i sin tur norska mediekoncernen Schibsted som i Sverige också äger Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

– Stampen Media har gjort en spännande resa och är i dag ett stabilt bolag med duktiga medarbetare och starka mediehus. Det här är en strategisk och långsiktig investering för oss och vi ser fram emot att leda och utveckla mediemarknaden tillsammans, säger Per Axel Koch, koncernchef i Polaris Media, till GP.

NWT-gruppen som ingår i det nya konsortiet är också Polaris näst största ägare. NWT-gruppen äger bland flera andra tidningar Nya Wermlands-Tidningen och även VK-media (bland annat Västerbottens-Kuriren).

”Naturligt steg att ta”

– Familjerna Ander och Hjörne har känt varandra i generationer, det här känns som ett naturligt steg att ta. Vi tänker väldigt lika kring hur man ska driva ett medieföretag, med respekt för historien och en satsning på framtiden, säger Victoria Svanberg, delägare i NWT Gruppen, till Nya Wermlands-Tidningen. 

Källor till Medievärlden uppger att Peter Hjörne ska ha nekat Bonnier från att delta i förhandlingarna.

Peter Hjörne och Martin Alsander. Foto: FRIDA WINTER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stampen Medias styrelseordförande, Martin Alsander, säger att det ”känns väldigt bra” att affären nu är i hamn.

”Positivt för alla”

– Det är en väldigt viktig affär för Stampen Media och våra tidningar, men också för mediebranschen i Sverige. Vi har i styrelsen och bland ägarna länge dragit slutsatsen att vi behöver bättre samarbeten så vi kan göra omställningen till digitalt snabbare och mer kostnadseffektivt, säger han och tillägger:

– Det här är ett sätt att trygga lokaljournalistiken, att vi går samman och försöker göra saker ännu bättre än tidigare. Det är bara positivt för alla.

Fram till i februari i år var Peter Hjörne med familj majoritetsägare i Stampen AB. Då gick nya investerare in i bolaget genom en nyemission. Då landade ägarandelen för familjen Hjörne på knappt 29 procent.

Hjörnes ägande minskar kraftigt

Efter att fredagens avtal med de nya ägarna skrivits på har ägandet minskat ytterligare, med hälften. Nu äger Hjörne 14,6 procent.

Stefan Melesko. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

– Man har bäddat för den här situationen. Mycket har skapats genom de dåliga affärer som gjordes i samband med Centertidningarna och att man gjorde andra dyra förvärv och lånade till det. Inte i någon bransch är det här hållbart, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi.

Det var de misslyckade affärerna som också ledde till rekonstruktionen 2016 och efter det blev det en helt ny spelplan, konstaterar Melesko.

– Nu har man väl hittat en lösning som ger en viss stabilitet till familjens ägande. Men det blir de nya ägarna som kommer att ta över ledningen av koncernen, så familjen kommer inte att ha något dominerande inflytande längre i Göteborgsområdet, säger han.

”Ska bli spännande att se”

Stefan Melesko menar att den nya ägarkonstellationen är ”mycket intressant”.

– Ja, att en norsk landsortstidningskoncern och två svenska landsortstidningsgrupper går in och tar ett ägaransvar i ett bolag som också har ett stort antal lokaltidningar. Det ska bli spännande att se hur de tänkt utveckla detta. Om de kommer att jaga samordningar beträffande det redaktionella, distribution, teknik... det vet man inte. Men det ger många spännande möjligheter än om bara en stor koncern gått in och köpt, säger han.

Affären, med en total köpeskilling på 158 miljoner kronor, sker dels genom att de nya ägarna köper existerande aktier från de gamla ägarna för 98 miljoner kronor, och dels genom nyteckningar av aktier för 60 miljoner kronor. 

– Vi har inte sett årsredovisningen ännu för Stampen 2018 men sannolikt är summan rimligt stor, säger Stefan Melesko.

Enligt Medievärlden har Stampens ägare option på att sälja hela bolaget till Polaris om tre år. Fredagens köp av bolaget är ett första steg i omstruktureringen. 

Säljoptionen innebär att PNV Media är skyldiga att köpa hela eller större delar av Stampen, skriver Medievärlden.

GT har sökt Peter Hjörne.

Stampens nya ägare:

PNV Media (Polaris, NWT, VK) 51 procent

Familjen Hjörne 14,6 procent

Ernström Kapital 12,2 procent

Dan Sten Olsson 7,5 procent

Styviken Invest 6,4 procent

Familjen Hörling 4,0 procent

Övriga aktieägare 4,3 procent

 

Källa: GP