Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Här är Sveriges bästa skolrestaurang

Kocken Emmelie Svensson fick ta emot det nyinstiftade priset Skolbarometern.
Foto: Billingskolans Restaurang
Skolköket gör all mat från grunden. Här syns ugnsrostad pumpa.
Foto: Billingskolans Restaurang
Billingskolans restaurang har dukat upp ett rejält frukostbord.
Foto: Billingskolans Restaurang

Billingskolans restaurang i Skövde har Sveriges mest nöjda matgäster.

Det är skoleleverna själva som röstat – och kocken Emmelie Svensson fick ta emot priset som delades ut på galan White guide junior.

– Det är det bästa priset man kan få då barnen är vår jury varje dag. Vi känner oss jättemalliga och glada, säger Emmelie Svensson.

White Guide Junior korar årligen Sveriges bästa skolmatsrestauranger. I år gick det nyinstiftade priset Skolmatsbarometern till Billingskolan i Skövde, vilket bland andra Skaraborgs läns tidning tidigare skrivit om. Priset baseras på 6 000 röster från skolelever över hela landet. Och mest nöjda var alltså eleverna på Billingskolan som fick 8,84 av 10 möjliga poäng.

Emmelie Svensson är kock i skolans kök och fick personligen ta emot priset som delades ut under White guide junor-galan i september.

– Det var jätteroligt. Vi blev verkligen överraskade då vi inte visste att priset skulle delas ut. Man blir stolt när man får ett så fint pris av skolbarnen. Det går nästan inte att beskriva.

Helhetskoncept

Maten är grunden, men även atmosfären och dialogen med skoleleverna är nyckeln till framgången, menar Emmelie.

Sallad och grönsaker bör man äta.
Foto: Billingskolans Restaurang

– Jag tror att det är en helhet. Det finns mycket att välja på, vi är väldigt lyhörda kring vad skoleleverna tycker och vi är noga med hur vi presenterar maten. Vi lagar bra mat från grunden och har inte halvfabrikat. Det enda vi inte lagar är senapen och knäckebrödet, säger hon och fortsätter:

– Eleverna känner sig välkomna till köket. Man kan alltid prata med oss i köket och man får alltid respons på sina åsikter. Och alla vi som jobbar här tycker att det är jätteroligt att laga mat till barnen.

Stor framgång

Helena Gustavsson är måltidschef i Skövde kommun. Hon gläds åt framgången. Och vill passa på att berömma kökspersonalen.

– Framgången ligger i engagemanget hos personalen. Grunden är naturligtvis maten som är jättebra. Men även dialogen och relationen med övriga verksamheter, rektorer och pedagoger är en viktig del. Det är en helhet, säger Helena Gustavsson.

Elevernas favoriträtter

Kocken Emmelie Svensson listar elevernas favoriträtter, samt ett par inte fullt lika uppskattade rätter.


Favoriträtterna:


1 Lasagne

"När vi serverar lasagne går det åt väldigt mycket mat. Barnen slukar det."

2 Tacos

"Tacos älskar alla barn. Maträtten har en generell smak som de kan äta hur mycket som helst av."

3 Potatis- och purjolökssoppa.

"När vi serverar vår soppa går det år jättemycket.

4 Panerad fisk

"Panerad fisk i alla dess former är uppskattad. Det går åt väldigt mycket."

5 Panerad kyckling

"Även panerad kyckling är en favorit. Maten går garanterat åt."


De inte fullt så uppskattade rätterna:


Fiskgratäng

"Eleverna äter mycket fisk. Men fiskgratäng är nog den rätt som det går minst av. De äter inte riktigt lika mycket mat som när de håvar i sig något."

Svåra grytor

"När vi gör maträtter med mer svåra smaker, som grytor där smakerna inte har så stor igenkänningsfaktor, går det inte åt så mycket mat. Vi gjorde till exempel en vegetarisk blomkåls- och currygryta, då backade eleverna lite. Curryn känner de igen, men inte blomkålen och linserna. Det var inte favoriträtten."