Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Gekåsägarens palatsbygge stoppas

Från arkivet.
Thomas Karlsson är sedan juli 2019 ensam ägare till Gekås Ullared AB, där han arbetat sedan han slutade skolan.
Foto: Katarina Larsson
Ett lyxigt jättepalats på över 1 000 kvadratmeter i byggyta – det ville Thomas Karlsson uppföra i Agerör utanför Falkenberg.
Foto: Ross Arkitekter & Design

Gekås-ägaren Thomas Karlsson fick i somras grönt ljus av byggnadsnämnden för bygget av ett palatsliknande lyxhus utanför Falkenberg.

Men kort därefter drogs bygglovet in av Länsstyrelsen i väntan på slutgiltigt beslut.

Nu står det klart att det inte blir något palats.

Länsstyrelsen upphäver bygglovsnämndens beslut, skriver Hallands Nyheter.

Miljardären Thomas Karlsson, ensam ägare till Gekås i Ullared, har velat bygga ett jättepalats med en byggarea på över 1 000 kvadratmeter i Agerör utanför Falkenberg. 

Tanken har varit att uppföra ett ”modernt slott” på fastigheten som gränsar till ett naturskyddsområde. Totalt, med källare, övervåning och garage, skulle bruttoarean uppgå till 2 300 kvadratmeter.

Flera grannar som upprörts av planerna överklagade bygglovet vilket beviljades av byggnadsnämnden i slutet av juni.

 – Vi tycker inte att det passar in. Området är sedan ett år tillbaka utmärkt av Falkenbergs kommun som ett speciellt bevarandeområde. Jag tycker det är anmärkningsvärt om man får tillåtelse att bygga något liknande. Framför allt är det utformningen av byggnaden som jag vänder mig emot, förklarade en granne tidigare för GT.

En månad senare satte länsstyrelsen stopp för bygglovet och gav grannarna rätt, i väntan på att ett slutgiltigt beslut skulle fattas.

Bygglovet har upphävts

Nu har länsstyrelsen avgjort frågan och upphävt bygglovet. Byggnaden skulle bli alltför dominerande i ett av de få oexploaterade kustområdena som finns kvar, skriver länsstyrelsen i sitt beslut, enligt Hallands Nyheter.

Bo Gustafsson, vice ordförande i bygglovsnämnden i Falkenberg, kommenterar länsstyrelsens beslut i tidningen:

– Det låg väl lite i farans riktning att det skulle kunna bli ett upphävande även om jag tycker att byggnaden inte blir mer dominerande än vad som redan finns där.

Thomas Karlsson har även tidigare stött på motgångar när det gäller husplaner. 2017 ansökte han om att få bygga en stor slottsliknande villa i sten i Svartrå, också i Falkenbergs kommun. 

Thomas Karlsson har tidigare försökt få bygglov till en slottsliknande villa i Svartrå.
Foto: ILLUSTRATION: DEN LILLE ARKITEKTEN

Stoppades även där

Byggnadsnämnden sa ja till planerna, men naturskyddsföreningen i Varberg överklagade. Därefter fortsatte turerna i olika instanser utan att Karlsson kunde få bygga sin drömvilla.

Bo Gustafsson säger till HN att han tycker det hade varit bäst om Thomas Karlsson hade kunnat bygga på den platsen:

– Det tragiska är att hade han bara fått bygga i Svartrå som tänkt, där ingen hade sett eller störts. Då hade vi inte behövt de här turerna.

GT har sökt Thomas Karlsson för en kommentar.


Se mer: