Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Alla på äldreboenden i Göteborg har fått vaccin

Under tisdagen hade cirka 80 000 personer i Sverige vaccinerats.
Samtliga boende på äldreboenden i Göteborgs stad har nu erbjudits att ta vaccinet.
Foto: SHUTTERSTOCK
Anders Tegnell, statsepidemiolog, gläds åt beskedet.
Foto: SVEN LINDWALL

Alla boende på kommunala äldreboenden i Göteborgs stad har nu erbjudits den fösta dosen vaccin mot coronaviruset, rapporterar GP.

Det rör sig om runt 4 300 personer.

– Jag tror att vi kommer se väldigt stora effekter av det här ganska snabbt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Enligt tidningen ska vaccindosen också ha gått ut till alla privata boenden i Göteborg.

– Det har flutit på på ett sätt som jag nog inte riktigt trodde var möjligt, med tanke på vilken press och stress det faktiskt har varit på verksamheten i snart ett års tid. Så det har funkat väldigt bra. Det finns ett stort engagemang och vilja att bidra till att alla blir vaccinerade så fort det bara är möjligt, säger Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborgs stad, till GP.

Snart dags för andra dosen

Tidningen skriver att det rör sig om vaccinet Comirnaty som Pfizer och Biontech står bakom. En andra dos måste ges inom 21 dagar från och med den första dosen.

Vaccinationsgraden – hur många som faktiskt tagit vaccinet – är oklar i nuläget. 

Men enligt Babbs Edberg har i stort sett alla äldre med något undantag accepterat att vaccineras.

Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborgs stad.
Foto: SÖREN HÅKANLIND / GÖTEBORGS STAD

– Arbetet pågår med att fortsätta ge dos två, för det är snart dags för dem som fick vaccin i första vändan – den 27 december, säger Edberg till GP.

Anders Tegnell: ”Jätteroligt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell om att alla äldre nu erbjudits vaccinet:

– Jag tycker det är jätteroligt. Jag tror att vi kommer se väldigt stora effekter av det här ganska snabbt. Det känns jättebra att vi har fått ett tydligt fokus på att just nå de grupperna, och att man också har lyckats nå dem på ett bra sätt, säger Tegnell till GP.Vaccinet skulle kunna skydda mot mutationer, enligt forskarna.