Omdiskuterade boendet läggs ner: ”Bedrövligt”

Per Eriksson (S) är kommunstyrelsens vice ordförande i Bengtsfors.
Foto: Niklas Eriksson / Bengtsfors kommun

Nu står det klart – äldreboendet Kolaregården i Dals Långed läggs ner. Det rapporterar Dalslänningen.

Diskussionen kring boendets framtid har varit en utdragen historia, som fick sin kulmen i måndags då alla fastanställda sjukskrev sig.

– Jag tycker det är ett bedrövligt sätt att runda demokratin, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande, till tidningen om beslutet.

För att spara pengar har Bengtsfors kommun länge diskuterat frågan om att stänga ner äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Tio platser inom kommunens särskilda boenden måste stängas, har det hetat.

I måndags sjukskrev sig samtliga av de fastanställda i personalen på boendet.

– Vi som jobbar på äldreboendet har haft en psykisk påfrestning i flera år. Vi kastas fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan. Vi har försökt nå fram till politiker, men det är ingen som lyssnar på oss, sa undersköterskan Maria Andreasson till GT på tisdagen.

Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed, Bengtsfors kommun.
Foto: Anna Sandström / Bengtsfors kommun

”Avlöva en tätort”

Och på onsdagen fattade kommunstyrelsen det beslut som egentligen har legat och pyrt sedan i december: boendet ska läggas ner.

Fem röster fick nedläggningsbeslutet, och fyra emot.

En av de som är besvikna på resultatet är socialdemokraten Per Eriksson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag tycker att det är ett bedrövligt sätt att runda demokratin. Det är en självklarhet att en så pass principiell fråga som att avlöva en tätort på sitt äldreboende och tio arbetsplatser skulle ha beslutats i fullmäktige, säger han till Dalslänningen.

Han menar att kommunstyrelsen föregått äldreberedningens arbete med förslag på hur äldreomsorgen i Bengtsfors ska se ut och utvecklas.

SE MER FRÅN BENGTSFORS:

I dalsländska Bengtsfors är andelen bidragsförsörjda 18,8 procent – en av de högsta i landet. I dag finns några av Sveriges fattigaste gator i kommunen.