Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klarna anställer 500 personer i Göteborg

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Betaltjänstföretaget Klarna storsatsar i Göteborg och öppnar nytt kontor – runt 500 personer kommer att anställas, enligt företaget. 

– Det finns helt enkelt mycket begåvning i Göteborg och staden har ett gott rykte när det gäller teknik, säger Koen Köppen, Klarnas teknikchef, till DN

Det var 2005 som Klarna grundades av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson som då var elever vid Handelshögskolan i Stockholm. Sedan dess har företaget växt till ett internationellt mångmiljardbolag med 10 miljarder i omsättning, över 90 miljoner användare i ett tjugotal länder och kontor i Berlin, Madrid och Milano. 

Företaget har drygt 5000 anställda – och snart kan det bli ytterligare 500 i Göteborg. 

Till Dagens Nyheter säger Koen Köppen, Klarnas teknikchef, att ett nytt kontor ska öppnas i staden. Exakt när och var det ska ligga är dock inte klart ännu. 

– Det finns helt enkelt mycket begåvning i Göteborg och staden har ett gott rykte när det gäller teknik. Samtidigt är det redan vår hemmaplan. Vi kan den lokala marknaden och vi har redan ganska många anställda från Göteborg, som har ett bra lokalt nätverk, säger Köppen till tidningen. 

Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth grundade Kreditor som senare blev Klarna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Gör miljardförluster

Bland tjänsterna som ska tillsättas hittas titlar som ”ingenjörer, produktutvecklare, designers, dataexperter och dataanalytiker”, enligt Köppen som också pekar på Västsveriges fordonsindustri, ett annat område där det också satsas. 

Något som är talande för regionens attraktionskraft, menar han. 

Enligt senaste kvartalsrapporten gör Klarna för närvarande flera miljarder i förlust. Något som företaget hävdar beror på den snabba expansionen till nya marknader. 

Klarna värderas 2021 till omkring 377 miljarder kronor. 

Grundaren Sebastian Siemiatkowski berättar i tv-spelaren här ovan hur han ser på bolagets utveckling och siffror. Analytikern: Så förändras Klarnas affär