Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kjell, 51, blev hotad – av asfaltsläggare

Campingägaren Kjell K Grytfors blev hotad av asfaltsläggare: "En av dem lovade att han skulle slå skiten ur mig". Foto: Hafsten resort
"En av dem lovade att han skulle slå skiten ur mig", säger Kjell K Grytfors. Foto: PREDRAG PAUNOVIC/MATEJ KASTELIC
Polisen har gått ut med en varning för oseriösa asfaltsläggare i södra Sverige. Foto: MATEJ KASTELIC

När campingägaren Kjell K Grytfors, 51, ville att gästerna – som var oseriösa asfaltsläggare – skulle göra rätt för sig vägrade de.

Och hotade honom.

– En av dem lovade att han skulle slå skiten ur mig, säger han.

Det skedde bara några dagar efter det att polisen gått ut och varnat för de oseriösa hantverkarna.

Vid lunchtid en tisdag för några veckor sedan fick polisen in ett larm från en camping i Uddevalla, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om. Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, berättar:

– De hade problem med asfaltsläggare som hyrt stugor på adressen och som inte velat betala. Han som jobbar där kände sig hotad och de ska inte ha städat efter sig.

 

LÄS MER: Asfaltsläggare blåste man på halv miljon

 

Campingen som det hela inträffade på är Hafsten resort, som ligger strax väster om Uddevalla. Kjell K Grytfors är delägare där.

– Vi hyr ut campingstugor och har stugor i olika nivåer. Efter sig ska man städa så att det är fint och det är något vi kontrollerar. När de åker säger man till och så kollar vi så att allt är okej. Men det hade de lyckats missförstå, säger han.

Polisens presstalesperson Peter Adlersson. Foto: POLISEN

Ilskna asfaltsläggare

Asfaltsläggarna hade bott i stugan i två dagar och Kjell K Grytfors säger att de inte haft med sig egna lakan, vilket de skulle, utan sovit direkt på madrasserna.

– Har man inte städat kostar det 700 kronor och har man sovit utan lakan 500 kronor. De pengarna ville de inte betala. Då blev de väldigt hotfulla mot min personal, säger Kjell K Grytfors.

 

LÄS MER: Magnus fick otäckt besök av ljugande "takläggare"

 

Personalen ska då ha slagit larm till ägaren, som kom till den aktuella stugan.

Där möttes han av ilskna gäster.

– De blev ännu hotfullare mot mig. Vi har bommar för att man ska kunna köra ut och in och vi öppnar inte bommen förrän man gjort rätt för sig. De vägrade betala och en av dem skällde och gormade och var arg. Han lovade att han skulle slå skiten ur mig, säger Kjell K Grytfors.

Kjell larmade polisen

Han fotograferade bilens registreringsnummer – något som ska ha gjort att stämningen blev än mer hätsk. Asfaltsläggarna ska också ha sagt åt Kjell K Grytfors att de skulle hämta andra personer och återvända till campingen tillsammans med dem.

Händelsen inträffade på Hafsten resort utanför Uddevalla. Foto: Hafsten resort

Det var då som han ringde till polisen.

– Jag kände att "det här känns inte riktigt bra". Jag sa till mannen att hans kompisar gärna får komma hit igen, men inte han. Vi bedömer varje människa utifrån hur han uppför sig, säger Kjell K Grytfors.

– Sedan öppnade jag bommen och släppte ut dem. De åkte i väg efter att de lovat att jag skulle få lida för det jag gjort.

Men de betalade aldrig?

– Nej, jag tycker inte det var värt pengarna.

Försvann i minibuss

De fyra männen försvann i en vit minibuss och enligt Peter Adlersson vid polisen är de misstänkta för olaga hot.

– Vi har upprättat en anmälan, säger Peter Adlersson.

Campingägaren Kjell K Grytfors säger att han fick de obekväma gästernas identitetsuppgifter när de checkade in och att han skickat vidare dem till polisen.

– Jag ville egentligen inte göra en anmälan för min skull, men det ville de att jag skulle göra. Men jag tar inte det så hårt, för jag har hanterat sådant här förut, säger campingägaren.

Så undviker du oseriösa hantverkare

• Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

• Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

• Begär ID-handlingar på personerna.

• Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

• Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

• Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa hantverkare (ofta kallade asfaltsläggare) så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.

 

Källa: Polisen

LÄS MER: Så ska du göra om du förlorat din id-handling  

Polisens varning

Händelsen på campingen inträffade en dryg vecka efter det att polisens bedrägericenter gått ut med en varning för oseriösa asfaltsläggare, efter att de bevittnats på flera håll i södra Sverige.

"De kan uppträda aggressivt eller hotfullt om man inte vill betala. Ofta går de på äldre personer som ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare", skrev polisen i varningen.

https://www.facebook.com/546406245370971/photos/a.552442441434018.128095.546406245370971/1875887365756179/?type=3&theater

Jenny Widén, presstalesperson hos polisen i region Väst, sa samtidigt att hon "sett i rapporter att de kommit tillbaka också i vårt område". Peter Adlersson säger att det är nu, när det nalkas mot sommar, som de kommer till Västsverige.

– De kan dyka upp hos folk när som helst. Man måste vara tydlig. Vill man inte ha hjälp av dem är det bara nej som gäller, det är inget annat. Det är kanske inte lätt för alla att vara, men man måste se att alla papper är i ordning med skattesedlar och allt vad det är, säger Peter Adlersson.

Är det vanligt att de tar till hot?

– Det kan bli så. De som håller på med sådant har tidigare år slagit läger på rastplatser och liknande. Då har de lämnat av en massa skit och det har givit miljöproblem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!