Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kitty Jutbrings längtan hem till Västkusten

Kitty Störby Jutbring tipsar om sina favoritställen i Stockholm.
Kitty Störby Jutbring med maken Per och barnen Nikki-Lo, 4, och Kimmi-Kid, 2.
Foto: EXPRESSEN

Programledaren och radioprataren Kitty Störby Jutbring, 40, har bott i Stockholm i sju år.

Ibland frågar hon sig varför hon bor kvar.

– Vi har ingen barnvakt, våra föräldrar bor i Göteborg och Falkenberg, och vi kunde bo mycket billigare och större någon annanstans, resonerar hon.

Men vid närmare eftertanke finns ju så mycket kul att göra i huvudstaden.

Kitty Störby Jutbring flyttade från Göteborg till Stockholm i februari 2010, och nu bor hon i Enskede med maken Per Störby och de båda barnen Nikki-Lo, 4, och Kimmi-Kid, 2.

Hon arbetar på ett frilanskontor i Hornstull och jobbar just nu med SVT:s "Barnkanalen" och förberedelserna av en ny säsong av barnprogrammet "Labyrint". Och så skriver hon krönikor, har börjat illustrera mera och just startat en ny blogg, "Kitty was here". Kitty har också en youtubekanal med samma namn.


LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 


– Vi säger ofta till varandra jag och Per, "Varför bor vi i Stockholm egentligen". Kompisar har avlastning och släkt i krokarna, men inte vi. Och ibland harvar vi bara runt där vi bor i Enskede. Hem, förskola, tunnelbanan, Ica och sen börjar det om igen. Vi kunde lika gärna bo för en tredjedel av priset någon annanstans och ha barnvakt ibland, säger Kitty Störby Jutbring och fortsätter:

– Men så tänker vi på vad som är så speciellt med att bo här. Det som är det stora är att det är en stad med storslagen kultur och platser som till exempel Moderna museet. Det handlar om det stora utbudet, mångfalden, att det alltid finns saker att uppleva och göra. Det är också så tufft att kunna sitta med sin unge och se en bild i en bok på en tavla och en timme senare kan vi stå framför den. Det är ett måste att utnyttja staden och utbudet som finns.


LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 


Här är Kittys fem Stockholms-favoriter:

Bistro Bananas

Skånegatan 47

"En restaurang på Söder med lite lagom skön stämning. De har också en trerätters veganmeny som jag starkt rekommenderar. Särskilt för- och efterrätten är helt magiska. Jag som inte varit på klubb på tusen år eftersom jag har småbarn, fick en pytteliten klubbkänsla när jag var där på min 40-årsdag. Det var härligt och det räckte. Stämningen påminde mig nästan om mina dagar på Uppåt framåt och Jazzhuset i Göteborg."

Moderna museet

Skeppsholmen

"Här är ofta utställningar med ikoniska konstnärer. Det känns stort, som om jag får se sånt som jag aldrig trodde att jag skulle få se. Här kan du ha en heldag, äta en jättegod buffé i restaurangen, fika och sen köpa presenter i butiken. Det finns också speciella utrymmen för barnen. Moderna är en bra grej att gå på om man vill ha lite kultur."

Moderna museet
Foto: Moderna museet/Åsa Lundén

Gatloppisar

Hornstull och Aspudden

" I Stockholm har jag upplevt loppisar som jag aldrig sett maken till tidigare. I Sverige i alla fall. Jag gillar också att åka till platser där jag kommer bort från de vanliga turistområdena och får träffa lokala, vanliga snälla människor. Stockholmare har ofta ett så oförtjänt dåligt rykte. På loppisarna kommer du rakt in i folks vardag, och bland deras grejer går det att göra göra fantastiska fynd.  En sån dag ger väldigt mycket".

Hornstulls strand

"Varje år när det börjar bli varmare kör de igång vid Hornstulls strand med marknad på helgerna. Det är fullt av food trucks som står på ett långt led. Vår favvo är Vegan soul train där vi gärna köper burgare, kebabrulle, korv och mos till kidsen och sist mjukglass som vi är väldigt förtjusta i. Där sitter supermycket folk på ett stort trädäck och det är en otroligt bra stämning. Jag tänker att du också kan passa på att gå en promenad längs Årstaviken och hänga där i krokarna runt Hornstull. Bio Rio har en jättebra restaurang som heter Salong 2 och som är min favorit just nu. Den är grym. Ta alltid biffen! Vid Hornstulls strand finns också något så exotiskt som en badplats med sandstrand."


Parklekarna Fyren och Bryggartäppan

Kärrtorp och Södermalm

"Stockholm har flera fantastiska parklekar för barn. Fyrenparken i Kärrtorp har en stor fyr i mitten och allt är så genomtänkt. Här finns en stor båtformad sandlåda, studsmatta, gungbräda, hängmatta, cykelkarusell, olika lekhus, fiskarstugor och gungor. Hela marken är gjord som ett sjökort.

På Söder, på Gotlandsgatan, ligger Bryggartäppan.  En lekplats som är en hel miniatyrstad från förr med en massa fina detaljer. Jag vill själv klämma in mig i husen. Här finns bland annat en smedja och en trähäst med vagn, och en liten bro i sten och trä. Miljön ska visa hur det såg ut på Söder i slutet av 1800-talet. Så jäkla fint byggt. Och det finns ett litet fik med."

Bryggartäppan
Foto: Lennart Johansson, Stadsbyggnadskontoret

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android