Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kirurger till Sydafrika – ska träna skottskador

Västra Götalandsregionen planerar att skicka svenska kirurger till Sydafrika för att träna på kniv- och skottskador. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Kirurger ska bli bättre på kniv- och skottskador i ny satsning, rapporterar P4 Göteborg.

Därför skickas de till Sydafrika för att träna. I utbyte får sjukhuset i Johannesburg gratis arbetskraft.

– Vi är arbetskraft som de kan ta tillvara på, säger Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenskas traumavårdsenhet.

Nästa år vill Västra Götalandsregionen skicka kirurger till Sydafrika för att bli bättre på kniv- och skottskador. Planen är tänkt att sättas i fart under våren 2021. Projektet är en överenskommelse med ett sjukhus i Johannesburg.

– Vi planerar att skicka kirurger från regionen dit tre månader i taget, fortlöpande, så att det fyller en egen schemarad där nere, säger Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenskas traumavårdsenhet som är regionens traumacenter, till P4 Göteborg. 

Läkare från hela världen åker till exempelvis städer som Johannesburg och Kapstaden för att få större erfarenhet inom traumasjukvård. Båda städerna har klassats som Afrikas farligaste.

Många fler kniv- och skottskador

På sjukhusens akutmottagningar behandlas därför ständigt personer med kniv- och skottskador.

Johannesburgs storsjukhus får in fler traumapatienter på ett par månader än vad Sahlgrenska får in på ett helt år. Foto: Colourbox / Kotin Dmitrii

Storsjukhuset i Johannesburg får in fler traumapatienter på ett par månader än vad Sahlgrenska får in på ett helt år. Därför har de svenska kirurgerna större möjlighet att träna på denna typ av svåra skador.

– Vi utsätts och exponeras för stora volymer av trauma, framför allt penetrerande våld som kniv- och skottskador. Vi tränar under handledning så klart. Därmed får vi mer erfarenhet inom just den här skademekanismen.

”Vi är gratis arbetskraft”

För sjukhuset i Johannesburg är detta också ett positivt projekt. De får nämligen de svenska kirurgernas arbetskraft gratis. 

Dock tål det att nämnas att det alltid är specialistläkare och inte nyexaminerade kirurger från Sverige som åker till Sydafrika. 

– Vi är arbetskraft som de kan ta tillvara på . Så det är ett par extra händer för dem utan kostnad, säger Ragnar Ang, som själv arbetat på ett sydafrikanskt sjukhus. 

Skjutningar och mord i Västa Götaland

2019 (fram till 17 december) 

Antalet skottlossningar: 41

Antal skadade: 12

Antal döda: 1

 

2018

Antalet skottlossningar: 60

Antal skadade: 27

Antal döda: 11

 

2017

Antalet skottlossningar: 37

Antal skadade: 20

Antal döda: 5