Kiropraktor utnyttjade sina patienter sexuellt

DÖMDES. En kiropraktor i Norge dömdes för sexövergrepp på kvinnliga patienter. Ändå jobbar han på som vanligt efter domen. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har inget med den norske kiropraktorn att göra.
Foto: Christian Örnberg

En kiropraktor har dömts till fängelse för sexuella övergrepp mot kvinnliga patienter.

Men kort efter domen jobbar han som vanligt.

En manlig kiropraktor i Norge dömdes förra året till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp av två kvinnliga patienter. Överklaganden avslogs under våren - men ändå fortsätter mannen att jobba som kiropraktor, skriver ba.no.

Efter att domen fallit innan jul ringde den norska tidningen till mannens klinik i Bergenområdet. Reportern berättade att denne ringde från en tidning och frågade om kiropraktorn tog emot patienten, trots domen.

– Domen överklagas. Utöver det fortsätter jag som normalt, sa kiropraktorn till ba.no.

Nu, flera månader senare, finns det enligt ba.no lediga tider på klinikens hemsida. Den dömde kiropraktorn svarade själv i telefonen när tidningen ringde, men ville inte ge någon kommentar.

Rädd för våldtäkt

En av de drabbade kvinnorna berättade under rättegången att hon var rädd för att bli våldtagen när hon låg naken på bänken hos kiropraktorn.

– Efteråt var han röd i ansiktet, svettig och upphetsad, sa kvinnan enligt ba.no.

En annan kvinnlig patient reagerade på det låga priset, en av behandlingarna betalade hon 50 norska kronor för. Vid en av behandlingarna såg kvinnan att mannen hade erektion, skriver ba.no.

I domen står det bland annat att kiropraktorn "tog emot en icke-akut patient ensam i kliniken en lördagsmorgon, behandlade henne på intima områden och använde massageolja i över en timme utan att ta betalt för det".

Det står också att "rätten tvivlar inte heller på att den tilltalades handlingar var sexuellt motiverade".

Beslut om licens

Trots domen har socialstyrelsen i Norge ännu inte tagit beslut om ifall kiropraktorn ska fråntas sin licens eller inte, skriver ba.no

– Fallet är fortfarande under utredning. Jag kan tyvärr inte ange exakt tidpunkt för när den blir färdig, men tror att det kommer att ske på den här sidan av sommaren, säger Anne Myhr vid myndigheten till ba.no.

Kiropraktorns försvarare har avböjt att kommentera ärendet.