Conhui An, vd Geely Auto och Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg var på plats i Kina och skrev på en avsiktsförklaring om storsatsningen på Lindholmen. Med vid undertecknandet i somras var även Li Shufu, ägare till Geely-koncernen och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: GeelyConhui An, vd Geely Auto och Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg var på plats i Kina och skrev på en avsiktsförklaring om storsatsningen på Lindholmen. Med vid undertecknandet i somras var även Li Shufu, ägare till Geely-koncernen och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Geely
Conhui An, vd Geely Auto och Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg var på plats i Kina och skrev på en avsiktsförklaring om storsatsningen på Lindholmen. Med vid undertecknandet i somras var även Li Shufu, ägare till Geely-koncernen och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Geely
Den röda linjen markerar detaljplaneområdet för Pumpgatan på Lindholmen där Geelys etablering planeras inom den orange linjen. Foto: Göteborgs stadDen röda linjen markerar detaljplaneområdet för Pumpgatan på Lindholmen där Geelys etablering planeras inom den orange linjen. Foto: Göteborgs stad
Den röda linjen markerar detaljplaneområdet för Pumpgatan på Lindholmen där Geelys etablering planeras inom den orange linjen. Foto: Göteborgs stad

Kinesernas satsning på framtidens bilar

Publicerad

När Geely satsar på ett gigantiskt innovationscenter på Lindholmen i Göteborg ligger fokus på elfordon, grön teknologi och uppkopplade fordon.

Avsiktsförklaringen kring bygget tecknades i Kina i somras och nu pågår arbete med ritningar och detaljplan.

– Projektet flyter på förvånansvärt smärtfritt, säger Stefan Lundin, kommunikationschef på CEVT.

Det nya innovationscentret får plats för 3 500 anställda på ett nära 100 000 kvadratmeter stort område – en tomt som ligger alldeles intill SVT-huset och Lindholmens Science Park på Hisingen 

Stefan Lundin, kommunikationschef på CEVT.Foto: OSKAR SUNDFELT / CEVT

– Geely vill visa att företaget är här för att stanna som långsiktig ägare till Volvo Personvagnar och CEVT. Och givetvis vill man dra nytta av den fordonskompetens som finns på Västkusten, säger Stefan Lundin, kommunikationschef på CEVT som ingår i Geely-koncernen. Han är även talesperson för det nya projektet på Lindholmen.

Skrev på i somras

Det var i slutet av juni i år som Geely Group och Göteborgs stad skrev på en avsiktsförklaring inför storsatsningen. Undertecknare var Geelys vd Conghui An och Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. På plats i kinesiska Hangzhou där Geely har sitt huvudkontor fanns även statsminister Stefan Löfven. 

Den 24 oktober gav byggnadsnämnden klartecken till projektet och går allt enligt planerna kan centret börja byggas under 2018.

"Går förvånansvärt smärtfritt"

– Just nu arbetar vi med ritningar på själva byggnaden och med att få ordning på detaljplanen. Det finns ännu inga färdiga ritningar att presentera. Men projektet går framåt förvånansvärt smärtfritt, säger Stefan Lundin.

Inriktningen för det nya innovationscentret kommer att vara elektrifiering av fordon, grön teknologi och uppkopplade fordon förklarar han. Det finns en befintlig verksamhet inom bolaget för detta men här gör Geely en koncentrerad satsning.

 

LÄS MER: Biljättens stora satsning i Göteborg  – 1 500 nya jobb 

 

Invigning planeras 2020

– Tanken är att olika Geely-bolag, som CEVT, Geely design, Lynk & Co och Geely Power train, kommer att samlokalisera sig här. De kommer hit som hyresgäster, säger Stefan Lundin.

Planen är att centret ska kunna invigas och börja tas i bruk 2020, även om hela bygget kanske inte är klart förrän 2022.

För Göteborg innebär centret en långsikt trygghet kring ett antal högkvalificerade arbetstillfällen, menar Stefan Lundin.

Fler kinesiska företag till Göteborg?

– Till detta kommer alla kringinvesteringar i infrastruktur och ökad köpkraft från de som kommer hit och arbetar. En faktor kring detta är också att Geely i Kina ses som ett väldigt framgångsrikt företag och är ett föredöme för många andra bolag. Det ökar chansen för Göteborg och Västkusten att attrahera fler kinesiska företag och investerare, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER