Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas begäran: Bygga nytt konsulat i Örgryte

Kina vill flytta sitt konsulat i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Kina vill flytta sitt konsulat på Grönsakstorget till Sankt Sigfrids plan i Örgryte.

I en formell ansökan begär de nu att få reservera marken – någonting som fastighetsdirektör Martin Öbo inte vill kommentera.

”Fastighetskontoret avser inte att i detta skede särskilt kommentera handlingen i sig”, skriver han i ett mejl.

Sedan 20 år tillbaka hyr Kina en fastighet på Grönsakstorget i Göteborg, där de har sitt generalkonsulat. Redan för 15 år sedan hölls diskussioner om ett nytt konsulat på annan adress i Göteborg, men sedan dess har föga hänt.

För två år sedan fanns planer om att bygga ett nytt konsulat i Stora Torp vid Delsjön, men dessa grusades efter stora protester från närboende och kritik från politiker.

Anledningen till att man vill flytta är dels att de nuvarande lokalerna anses för små, men också att man inte äger fastigheten och dess mark. 

Fastighetsdirektören vill inte kommentera

Nu har frågan blivit aktuell igen, men denna gång är den potentiella platsen ny: Sankt Sigfrids plan i Örgryte. Det handlar om 5 400 kvadratmeter mark.

I en formell ansökan ber Kina nu Göteborgs stad om att reservera marken. Men Martin Öbo, som är fastighetsdirektör vid Göteborgs stad, vill inte kommentera ansökan ”utifrån hur handlingen besvaras och hanteras av dess adressat”.

”Fastighetskontoret avser inte att i detta skede särskilt kommentera handlingen i sig, dess innehåll, i sak eller hur frågan kommer att hanteras framgent”, skriver han vidare i ett mejl.

Kan sätta i gång byggprocess

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) menar att man efter Kinas ansökan nu kan sätta en process i rullning.

– Det innebär att nu kan vi ju följa den normala process som vi har när det gäller markanvisningar och planbesked. Vi kommer hantera det i den ordinarie process som finns, säger han. 

2018 tillsattes en grupp bestående av tjänstemän från det kommunala bolaget Business Region Göteborg, fastighetskontoret och stadsbyggnadskontoret för att undersöka möjliga platser för ett nytt kinesiskt konsulat i Göteborg. 

Då kom man fram till att Sankt Sigfrids plan är den bäst lämpade platsen för ändamålet. Närheten till ryska konsulatet, nära tillgång till flygplats och infrastruktur och möjlighet att förlägga kontor och inhysa generalkonsul och personal i en, central plats listas som några av anledningarna.

Ambassadören hotade med ”konsekvenser”

Spänningarna mellan Sverige och Kina har varit stora sedan svenskkinesiske Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina utan rättegång sedan 2015, tilldelades 2019 års Tuchulskypris. Priset delas ut varje år av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Inför kulturminister Amanda Linds utdelning av priset skrev den kinesiska ambassaden i Sverige på sin hemsida att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”. Prisceremonin genomfördes däremot som planerat.

Ett e-förslag som skickats in till Göteborgs kommun har också tagit upp idén att ge just Gui Minhai, fortfarande fängslad i Kina, en egen spårvagn för att uppmärksamma mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Samma upprop finns för att ge den fängslade svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak en spårvagn.