Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim sköts medvetslös av gängets nyårsraket

Akuten. Nyårsafton slutade på akuten för Kim efter raketattacken.Foto: Privat
Smällen. Raketen exploderade två gånger inne i busskuren där Kim på nyårsafton satt och väntade på bussen tillsammans med sin flickvänFoto: Privat

En halvtimme in på det nya året sköts 19-årige Kim Johansson medvetslös av en nyårsraket.

Raketen sköts från ett ungdomsgäng som enligt Kims vänner ropade "fullträff" efter smällen.

– Det känns fortfarande som att jag befinner mig under vatten. Jag hör inte riktigt på mitt vänstra öra och har svårt att gå, säger Kim.

Nyårsfirande slutade på akuten för 19-årige Kim Johansson från Borås.

Efter att han tillsammans med sin flickvän och vänner firade in det nya året i centrala Borås besköts sällskapet vid 00.30-tiden med raketer av ett ungdomsgäng.

– Först såg vi att det här ungdomsgänget sköt raketer mot en taxi och undrade vad det var för idioter. En stund senare såg vi att de började närma sig oss när vi satt och väntade på bussen, berättar Kim.

Några sekunder senare kom en stor röd raket flygandes mot Kim och hans flickvän när de satt och väntade på en bänk i en busskur.

– Raketen slår till mot mitt huvud och fastnar sedan i min väska. Sedan sprängs den av två gånger, säger Kim.

Smällen fick honom att falla till marken.

– Sekunderna innan den började explodera lyckades jag få av mig väskan. Sedan kommer jag bara ihåg att jag ligger på marken. Allt snurrar och så ser jag min flickväns tårar. Då tror jag att hon har blivit träffad och beger mig rasande efter ungdomsgänget.

Föll ihop medvetslös

Raketen hade dock slagit ut hans hörsel och gjort honom yr.

Efter bara några meter föll Kim i stället ihop medvetslös på marken.

En kompis lyfte därefter in honom i en bil som körde honom till akuten.

På akuten kunde sjukhuspersonalen konstatera att han hade fått skador på sin trumhinna.

De senaste dagarna har Kim nu bara varit hemma och försökt att återhämta sig.

– Personalen på sjukhuset berättade att det kan ta flera veckor innan hörseln kommer tillbaka på mitt vänstra öra. De visste inte om min hörsel kommer att bli helt bra igen.

När GT pratar med Kim har han fortfarande svårt att gå och höra vad folk säger till honom.

– Det känns fortfarande som att jag befinner mig under vatten. Jag hör inte riktigt på mitt vänstra öra och har svårt att gå då balanssinnet har påverkats. Synen har under dagen börjat bli bättre, säger Kim.

"Raketer är inga leksaker"

Under nyårsnatten polisanmäldes raketbeskjutningen som just nu rubriceras som misshandel, vilket även bt.se tidigare berättat om.

Kim berättar att han inte kommer ihåg mer av gärningsmännen än att det var ett ungdomsgäng på cirka tio killar som hade mörka kläder.

Då hans vänner efter smällen hörde att gänget ropade "fullträff" är Kim övertygad om att de medvetet siktade mot honom.

– Jag tycker bara att det är så idiotiskt att man ska förstöra för andra. Det hade kunnat gå lika illa för min flickvän och mina vänner som befann sig bredvid mig. Raketer är inga leksaker. Hade jag inte fått av mig väskan, som raketen fastnade i, hade jag nog förlorat både synen och hörseln. Mitt i allt har jag kanske ändå haft lite tur, säger Kim.