Killgäng omringade tjejer på Gothia Cup

Publicerad

Den man i 35-årsåldern som sitter anhållen, misstänkt för att ha tafsat på tre minderåriga flickor utanför Ullevi på måndagskvällen, är ledare för ett av lagen i turneringen.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande, säger åklagare Stefan Lind.

Det var i samband med invigningen av Gothia Cup som de tre flickorna, som är i 16-årsålder, blev utsatta för sexuella ofredanden.

Enligt en mamma till en av flickorna, som SVT Väst har talat med, blev de stoppade av ett stort gäng pojkar – enligt flickornas bedömning rörde det sig om 30 till 40 tonåringar – och en vuxen man. När flickorna ville gå därifrån, hindrades de.

– De började ta på dem, försökte få in sina händer under deras kläder. De tog på deras kön. De pussade på dem och min dotter fick den vuxne mannens tunga i sin mun. De fick panik och slogs för att freda sig, säger mamman till SVT.

Flickorna kunde senare peka ut den äldre mannen i gruppen för en polis som befann sig i närheten kunde. Mannen greps och anhölls senare.

Ledare för ett av lagen

– Han är utländsk medborgare och ledare för ett av lagen i turneringen, säger åklagare Stefan Lind.

Mannen är misstänkt för sexuellt ofredande på sannolika skäl, vilket är den högre graden av brottmisstanke. Mannen förnekar brott.

– På grund av förundersökningssekretess kan jag inte gå in på detaljer kring ofredandena, men det rör sig om sådant som har skett utanpå kläderna, säger Lind.

I nuläget är endast den anhållne mannen delgiven misstanke om brott.

– Målsägandena uppger att ett stor antal personer, framföralt unga killar, också ska ha trakasserat dem. Det är säkert fler som gjort saker, men vi har ingen kontroll på vilka de är. Det lutar inte åt att någon ytterligare person kommer att delges misstanke, säger Stefan Lind.

"Respektera kvinnor"

Under tisdagsmorgonen har Gothia Cup-ledningen suttit i möte med polisen.

Efter mötet skickades ett pressmeddelande ut där cupgeneralen Dennis Andersson säger följande:

– Alla former av övergrepp är oacceptabla och om de sker i samband med Gothia Cup är det så klart chockartat för oss. Alla i vår organisation har tagit oerhört illa vid sig av det här.

Han fortsätter:

– Kan inte alla vi män och killar en gång för alla inse att vi måste respektera kvinnor och tjejer, att de inte ska behöva riskera att bli utsatta för övergrepp i något sammanhang.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER