Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnet om kvinnan: ”Ansiktet var blodigt”

På lördagsmorgonen så hittades den kvinna som uppges ha blivit kidnappad.
Den misstänkta kidnappningen ägde rum i Utby i Göteborg.
Foto: BJÖRN LINDSTEN
Kidnappningen ägde rum i Utby i Göteborg.
Foto: BJÖRN LINDSTEN

Den kvinna som uppges ha kidnappats i Göteborg på annandagen hittades vid liv på E4 i Östergötland på lördagsmorgonen.

– Jag var nära att köra på henne. Hennes ansikte var blodigt och hon hade bara en blå-vitrandig blus på sig, säger den person som uppger sig ha hittat kvinnan.

En man blev knivhuggen i samband med händelsen som utreds som människorov och mordförsök.

Den misstänkta kidnappningen ägde rum på Gärdsåsgatan i stadsdelen Utby i Göteborg på annandagen. 

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, hittades på lördagsmorgonen på E4 i Ödeshög i Östergötland. Det över 20 mil mellan platserna.

– Kvinnan hittades längs med motorvägen mellan Ödeshög och Mjölby, berättar Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

Polisen fick kännedom om händelsen vid 20-tiden på annandagen. 

En man hade då blivit attackerad av flera personer som misshandlat honom med kniv, har han själv uppgett. I samband med detta tog gärningsmännen med sig mannens fru från platsen i en minibuss eller en skåpbil, uppgav mannen.

Händelsen utreds som människorov gällande kvinnan och försök till mord gällande mannen.

Gärningsmännen på fri fot

Det finns ingen gripen i ärendet.

– Det är oklart hur många de misstänkta gärningsmännen var. Vi har gått ut med att det handlar om ett flertal, men exakt hur många de är vet vi inte. Men vi kommer att höra mannen på nytt inom kort. Han har nu skrivits ut från sjukhuset, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson under fredagen.

Kollegan Jenny Widén om utredningsläget lördag förmiddag:

– Förundersökningen kring mordförsök och människorovet fortsätter. Vad jag kan säga är att ingen person är gripen och att vi är intresserade av vittnesuppgifter.

– Dels från Gärdsåsgatan under gårdagen, men också från E4 i morse. Hon hittades strax före klockan 07 i morse, men när och hur hon kom dit vet vi inte i nuläget. 

Iakttagelser på E4 mellan Mjölby och Ödeshög betydligt tidigare än 07 kan vara intressanta för polisen, poängterar Jenny Widén.

GT har varit i kontakt med en person som uppger sig ha hittat kvinnan och larmat polisen. Han säger att hon endast var iklädd en blå-vitrandig blus, vilket stämmer överens med uppgifter i polisens ursprungliga efterlysning.

– Jag såg henne i sista stund, jag körde nästan på henne. Jag stannade och tog in henne i bilen. Hon var skadad i ansiktet och hade intorkat blod i håret, säger personen som vill vara anonym.

Personen uppger också att kvinnan var bunden med vad som såg ut att vara buntband.

Förd till sjukhus

Polisen uppgav under fredagen att en mörk minibuss/skåpbil kan ha ett samband med bortförandet. Den uppgiften är fortfarande relevant.

Platsen där kvinnan kidnappades och mannen misshandlades med kniv ligger i gränsen av stadsdelarna Utby och Bergsjön i östra Göteborg. Det är normalt sett en lugn villaidyll. Lördag vid lunch, knappt två dygn efter händelsen, är två polisbilar på platsen.

Poliser knackar på i villorna och talar med de boende. Något man gjort sedan fredagen.

– Man förstår inte varför det hände just här. Enligt vad jag förstått bor de som drabbades inte här utan har kommit gående nerifrån naturområdet där, säger en man som vi träffar ute på villagatan.

Kvinnan har förts till sjukhus, uppger polisens presstalesperson Jenny Widén.

– Men jag har ingen uppgift om skadeläget.

Tips kan lämnas till polisen via 114 14.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Det här hände 2019

Vi ser tillbaka på bland annat regeringskaoset, Greta Thunberg och gängvåldet.