Nu kopplas ett fall med en 76-årig man på Sahlgrenska universitetssjukhuset till KI-skandalen. Foto: Anders YlanderNu kopplas ett fall med en 76-årig man på Sahlgrenska universitetssjukhuset till KI-skandalen. Foto: Anders Ylander
Nu kopplas ett fall med en 76-årig man på Sahlgrenska universitetssjukhuset till KI-skandalen.  Foto: Anders Ylander
Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo GalassiPaolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi
Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi
allet med kirurgen Paolo Macchiarini skakar om Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattissonallet med kirurgen Paolo Macchiarini skakar om Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson
allet med kirurgen Paolo Macchiarini skakar om Karolinska institutet.  Foto: Lisa Mattisson

KI-skandalen sprider sig till Sahlgrenska

Publicerad

Forskningsskandalen på Karolinska institutet (KI) kopplas nu till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – där en äldre man avled efter att ha fått en transplanterad luftstrupe.

Operationen ska nu utredas, skriver Svenska Dagbladet.

Fallet med kirurgen Paolo Macchiarini skakar om Karolinska institutet. Han utreds av polis i Sverige sedan två patienter avlidit i samband med att han opererade in konstgjorda luftstrupar.

Nu kopplas ett fall med en 76-årig man på Sahlgrenska universitetssjukhuset till KI-skandalen. Mannen, som inte var dödligt sjuk, fick en ny luftstrupe från en avliden man i 20-årsåldern i mars 2011, skriver Svenska Dagbladet.

Den experimentella luftstrupeoperationen avhandlades i den vetenskapliga tidskriften Stem Cells Translational Medicine, där ett flertal forskare från Göteborgs universitet presenterade resultaten från sin forskning.

I sin rapport hänvisar forskarna till Paolo Macchiarinis metod, som han använde på en patient 2008. Även då handlade det om en transplantation som utfördes med en donerad luftstrupe, skriver Svenska Dagbladet.

Oprövad metod

Lars Grip är direktör för Forskning, utveckling och utbildning, FoUU, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han bekräftar för Svenska Dagbladet att fallet nu ska utredas.

– Anledningen till att vi vill göra en utredning är de frågor som väckts i samband med aktuella rapporter om patientfall på Karolinska. De frågorna har även väckts hos oss, hur nya metoder överhuvudtaget tas upp och sprids, säger han till tidningen.

Flera likheter finns mellan KI-skandalen och Göteborgsfallet – det var en ny och obeprövad metod, patienten var inte dödligt sjuk, stamceller användes och det hela utmynnade i en forskningsrapport.

Mannen avled 23 dagar efter operationen av en infektion.

– De frågor vi ställer nu är om det fanns tillräckligt med vetenskapligt underlag när detta gjordes, om det fanns alternativa metoder, och även att föreslå rutiner för hur nya metoder av den här typen skall tas upp i sjukvården i framtiden, säger Lars Grip till Svenska Dagbladet.

GT har sökt sjukhusdirektör Barbro Fridén för en kommentar.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER