Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kexjättens klassiker skapar hysteri – nu bakas den igen

Baddare bakas bara vid speciella tillfällen i kexfabriken i Kungälv.Foto: Orkla
Kexfabriken i Kungälv hotas av flytt till Lettland men ännu är produktionen i full gång. På fredagen väntas anstormning till Bräckboden när de klassiska Baddarna börjar säljas.Foto: NIKLAS GÖRANSSON

Baddaren brukar skapa hysteri bland kexälskarna, och nu bakas den för första gången på ett år i kexfabriken i Kungälv.

Bräckboden räknar med anstormning på fredagen av alla som längtat efter den klassiska chokladskapelsen.

– Vi bakar totalt 400 000 Baddare under tre dagar, säger Ulrika Sten, kommunikationschef på Orkla.

För tre veckor sedan kom beskedet att det finns planer på att flytta Göteborgs kex i Kungälv utomlands. 350 jobb är hotade.

Ägaren Orkla har förklarat att bolaget vill fortsätta utveckla verksamheten i en "ny och modern fabrik" utanför Riga i Lettland. Orkla har redan kextillverkning i staden.

Just nu utreds flytten och inget beslut är ännu taget.

Bakas vid speciella tillfällen

Samtidigt är det full fart på produktionen i Kungälvsfabriken, och på fredagen är det dags igen för en klassisk begivenhet: Försäljningen av Baddare, kexdelikatessen som bara bakas vid speciella tillfällen. 

Detta har även uppmärksammats av Kungälvs-Posten.

Baddaren tillhörde det ordinarie sortimentet fram till 2006. Sedan dess bakas det omtyckta kexet bara en eller två gånger per år. Senast var i januari förra året.

En Baddare består av två kexbottnar med chokladfyllning emellan, ett vitt skum med arrakssmak och sedan ett chokladöverdrag.

 

LÄS OCKSÅ: Lång kö i regnet för åtråvärda bakverket

 

"Är resurskrävande"

– Det är resurskrävande att baka Baddare och därför bakas de sällan. Men det är många som efterfrågar dem. Det är en lokal produkt omgärdad av mycket nostalgi, säger Ulrika Sten, kommunikationschef vid Orkla.

Hon förklarar att fenomenet Baddare är okänt i Stockholm där hon själv arbetar och att kexen bara går att köpa i Bräckboden vid fabriken i Kungälv.

400 000 Baddare

Produktionen startade i onsdags och pågår fram till fredagen. Totalt bakas 400 000 Baddare.

Vad gäller den planerade flytten av fabriken säger Ulrika Sten att förhandlingar pågår med facket.

– När de är färdiga ska vi kunna ta ett beslut om en eventuell flytt. För att ha marginal har vi sagt att det ska bli klart under det första halvåret i år. Men även om vi tar ett beslut att flytta kommer verksamheten att löpa på oförändrat i fyra, fem år framöver. Det finns ingen färdig fabrik att flytta till i Riga. Den ska i så fall byggas, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android