Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kexfabriken läggs ner – Orkla vill bygga bostäder på tomten

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Göteborgs Kex fabrik i Kungälv.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Göteborgs Kex fabrik i Kungälv flyttar hela produktionen till Lettland. Något som väckte starka reaktioner när beskedet kom. 

Nu skriver Kungälvs-Posten att ägarkoncernen Orkla själva vill bygga bostäder på tomten där den klassiska kexfabriken står i dag. 

Göteborgs Kex klassiker som Ballerina, Baddare och Singoalla tillverkas alla i fabriken vid Nordre älvs strand i Kungälv. Men efter 130 års bakande meddelade ägaren Orkla i fjol att de kommer att lägga ner fabriken 2022 och bygga en ny utanför Riga i Lettland. Ett besked som vållade skarpa protester bland de 350 medarbetarna i Kungälv, vilket bland annat SVT Nyheter Väst har rapporterat.

Vill exploatera tomten

Nu skriver Kungälvs-Posten att Orkla vill exploatera tomten på sin snart nedlagda kexfabrik och bygga bostäder. 

– Orkla har ambitionen att genomföra en detaljplan för området. De har uttryckt att de ska sammanställa en planansökan där de berättar vad de vill, säger kommunens stadsarkitekt Unni Liljegren till tidningen. 

Ballerina.Foto: GÖTEBORGS KEX
Singoalla.Foto: GÖTEBORGS KEX

Unni Liljegren menar vidare att Kungälvs kommun har egna intressen att tänka på gällande kexfabrikstomten, inte minst att den älvnära tomten ska komma medborgarna till gagn. 

– Kommunen värnar det allmänna intresset i stråket längs älven. Man kan tänka sig att ha en målpunkt nere vid älven i form av ett torg, ett solläge, en restaurang eller något relaterat till kultur. Det skulle vara synd att missa den chansen nere vid vattnet, säger hon till Kungälvs-Posten. 

Orkla bekräftar planerna

Planerna på att bygga bostäder bekräftas av Orkla. 

– Vi har en dialog med kommunen. Fabriken ska flytta om några år och då ligger det nära till hands att bostäder där i stället. Men vi har bara sonderat med kommunen än så länge, säger Christian Schöning, projekt- och utvecklingschef på Orkla real estate till Kungälvs-Posten. 

Schöning berättar vidare att Orkla är tidigt i processen och att det kan dröja uppemot två år innan det lämnas in en planansökan.