Robin, en av bröderna som pekades ut som skyldig till mordet på Kevin. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNRobin, en av bröderna som pekades ut som skyldig till mordet på Kevin. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Robin, en av bröderna som pekades ut som skyldig till mordet på Kevin. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Christian, den andre brodern som pekades ut som skyldig. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNChristian, den andre brodern som pekades ut som skyldig. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Christian, den andre brodern som pekades ut som skyldig. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN

Fallet Kevin på en minut

Publicerad

För 19 år sedan mördades pojken Kevin, 4, i Arvika.

Bröderna Robin och Christian pekades ut som skyldiga av polisen.

Men efter SVT:s dokumentär om mordet har man återupptagit förundersökningen.

Här är vad Kevin-fallet handlar om – förklarat på 60 sekunder.

På kvällen den 16 augusti 1998 hittas Kevin, 4, död på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Arvika. Kevin hade tidigare på dagen varit ute och lekt med sina vänner – men kom aldrig tillbaka hem. Först trodde man att det rörde sig om en drunkningsolycka, men det stod tidigt klart att Kevin sannolikt hade kvävts till döds.

 

LÄS MER: Det talar för och emot pojkarnas skuld 

Kevin-fallet och barnspåret

Polisen inledde i samma veva en förundersökning om mord. Spaningsledaren Rolf Sandberg utgick från början från tre olika huvudspår: det så kallade pedofilspåret, anhörigspåret och barnspåret. Barnspåret kom allt mer att dominera utredningen. 

Sex dagar efter mordet tar bröderna Robin och Christians pappa Weine självmant kontakt med polisen. Robin ska ha sett mordet på sin bäste vän Kevin.

 

LÄS MER: Leif GW Persson: ”En psykisk tortyr” 

Christian bryter ihop när han får se hur han förhördes som barn.Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN

Polisen intresserade sig för bröderna

Polisen förhörde över 100 barn i mordutredningen – däribland bröderna Robin och Christian. Men man hade svårt att komma framåt. Rolf Sandberg har tidigare sagt att man hade stora problem med att många av barnen ljög. Efter hand började dock polisen intressera sig allt mer för de två bröderna, då fem och sju år gamla. 

Pojkarna började nu bearbetas intensivt. Enligt SVT:s och DN:s granskningar genomförde polisen över 30 förhör med de två bröderna – vissa pågick i flera timmar. Vid dessa förhör närvarade varken barnens föräldrar eller försvarsadvokater. Dessutom genomförde man tre vallningar på platsen där Kevin hittades. 

 

LÄS MER: Tredje person aktuell i Kevin-utredningen 

Polisen Rolf Sandberg höll i mordutredningen.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Erkände mordet på Kevin

I början av november samma år kallade Rolf Sandberg till en presskonferens där han meddelade att Robin och Christian hade erkänt mordet på Kevin. Enligt polisen var det en lek som hade gått överstyr.  

Där kunde berättelsen ha tagit slut – om det inte vore för de frågetecken som rests genom SVT:s och DN:s granskningar av fallet. I SVT:s granskning framkommer det bland annat att brödernas erkännande aldrig spelades in, utan bara finns nedskrivet i Rolf Sandbergs minnesanteckningar. 

Bröderna Christian och Robin i dag.Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN

Bröderna har alibi 

Dessutom hade en tioårig pojke vars familj var på besök hos Robin och Christian gett bröderna alibi för mordkvällen, enligt SVT. Ingen har heller sett bröderna på mordplatsen, och brödernas DNA har inte kunnat hittas på den pinne som utredarna pekat ut som mordvapnet. 

Efter de två granskningarna krävde brödernas advokat Thomas Olsson att förundersökningen skulle öppnas upp och att hans klienter avskrivs. Den 8 maj i år meddelade chefsåklagaren vid Värmlands tingsrätt att förundersökningen kommer att återupptas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER